Reklamsamarbete: Åk på roadtrip genom Europa

Ett roligt, och kanske lite annorlunda, sätt att resa på är att åka på roadtrip med bilen. Gärna genom Europa och på så vis har vi tur som bor i här, eftersom det är väldigt smidigt att åka från ett land till ett annat.

Travelgrip Svedea

Det som gör just en bilsemester till ett bra sätt att upptäcka saker på, är tillgängligheten och smidigheten i att stanna var du vill, när du vill.

Men det är några saker som du borde ha koll på innan du packar bilen full av äventyr; bilförsäkring, grönt kort, viktiga papper och vad som gäller angående besiktning av bilen i  utlandet.

Bilförsäkring utomlands

När du åker på utlandssemester med din svenskregistrerade bil, så är det olika regler som gäller för huruvida bilförsäkringen är giltig eller inte. I de närliggande länderna är det ganska oproblematiskt att bila, eftersom trafikförsäkringen automatiskt gäller i hela EU samt i ett stort antal andra länder. Dock gäller det i vissa länder att du har med dig ett Grönt Kort som bevis på att du har en gällande trafikförsäkring.

Det är just trafikförsäkringen som gör är att du kan få ersättning när det kommer till personskador på förare, passagerare och andra personer vid en trafikolycka.

När det sedan gäller de lite mer utökade skydden, såsom hel- och halvförsäkring, så är det olika saker som gäller för olika försäkringsbolag. Svedea har exempelvis bilförsäkringar som gäller i alla EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och några Medelhavsländer.

Om du åker till ett land där din bilförsäkring inte gäller? Teckna då en lokal sådan under tiden du bilar runt där.

Grönt kort

Ett Grönt Kort är ett försäkringsbevis som visar att din bil är försäkrad i Sverige. Det gäller i de länder som har Gröna Kort-avtal. Ibland behöver du inte ta med det fysiska kortet, då det kan räcka med att din bil har en svensk registreringsskylt. På Svedeas hemsida kan du kolla både hur du skaffar ett Grönt Kort samt vilka länder som kräver det.

Viktiga papper

Vad ska du då packa mer än kläder och tandborste på din bilresa?
Här kommer en lista:

  • Bilens försäkringsbrev och registreringsbevis
  • Telefonnummer till försäkringsbolagets skadeanmälan
  • Grönt kort (om det behövs)

Besiktning utomlands

Dessvärre är svaret att man faktiskt inte kan besiktiga en svenskregistrerad bil i något annat land än Sverige. Så det är bra att ha sådant gjort innan resan.

En roadtrip genom Europa är inte kört

Det är alltså bara att tuta och köra – om du har alla ovan nämnda bitar på plats. Kör upp milen på bilen och se allt det där du skulle ha missat med en buss eller ett flyg. Med rätt försäkring kan du dessutom känna dig trygg och säker bakom ratten.

ak-pa-roadtrip-genom-europa-trvelgrip-1

1 reaktion på ”Reklamsamarbete: Åk på roadtrip genom Europa”

  1. Pingback: 5 tips inför din roadtrip - med egen eller hyrd bil

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen