Hotellrecension Häringe Slott i Västerhaninge

Tänk dig 1700-talsmiljö möter 1930-tals glans och Hästenssängar. En plats för möten och fest, slottet som huserar möhippor, bröllop, konferenser, vänner som leker Cluedo och par som flyr storstaden över en helg. Ta del av denna hotellrecension Häringe Slott i Västerhaninge för att få en idé om vad som kan vänta dig.

Hotellrecension Häringe Slott i Västerhaninge

Från 1675 har Häringe stått vackert bland stora öppna fält intill Landfjärden. Här kan man sannerligen känna tidens vingslag. Slottet huserar antika väggpaneler ditsmugglade från Drottning Marys slott i Skottland, eng fängelsehåla, kägelbowlingbana från 1930-talet och Sveriges första utomhuspool samt Greta Garbos egna ovala enkelrum, i original från 1930-talet i Sjöflygeln. Rummet specialbyggdes åt henne då hon umgicks mycket med paret Wenner-Gren som vid denna tid ägde slottet. Siden pryder mycket av rummets snickerier.

Paret Wenner-Gren fyllde slottet med antika möbler, silver och exklusiva mattor, utsmyckade slottsparken med statyer från Peru och Irland samt lät avbilda de nordiska gudarna i sandsten. Men efter dess har hela slottet köpts tomt och jag kan bara låta mig imponeras av det arbete det måste ha krävt att återställa slottet i sin forna glans.

Häringe Slott har lugnt sagt välkomnat och ägts av famösa namn genom åren, som verkar ha levt rätt extravagant.

FACILITETER

Servering av dryck sker i baren på våning 2, nås via trappa vid receptionen. Här finns många olika sittplatser i klassisk och pampig slottsmiljö. Det är enkelt att sitta här och drömma sig bort en lång stund.

Frukost och lunch kan avnjutas i stora rum på entréplan eller ute på den stora terrassen som har utsikt mot bassängen.

Middag (måste bokas) serveras likaså på entréplan, här finns ett par chamre separeé som sällskap som exempelvis födelsedagskalas och möhippor bokar upp.

UTOMHUS – området är stort och har många olika möjliga aktiviteter:

Poolen (bassäng från 1930-talet) precis intill slottets baksida är öppen under sommarmånaderna för övernattande gäster, vanligen från kl 13 på ankomstdagen till kl 12 på avresedagen. Den värms upp av solen vilket innebär att temperaturen sjunker rätt snabbt om vädret inte är det bästa.

Slottsträdgården nedanför bassängen passar sig ypperligt för lite kubb- eller krocketspel. Med ett litet orangeri intill där man kan sitta propert i rokokomöbler.

Sveriges äldsta bowlingbana i original från 1930-talet lurar runt hörnet intill bassängen. Boka tid (gäller primärt övernattande gäster, övriga i mån av plats) för att spela med klot som bara har två hål och där klotreturen är mekanisk. C:a 95 kr /person & timme.

Med tennisbana och sex stycken boulebanor vid äppellunden kan man få sig lite motion.

Lämnar man helt slottsmiljön och går från uppfarten mot skärgården når man brygga och bastu. Bastun brukar abonneras av större sällskap. C:a 195:- /person & timme.

RUM

Det finns flera olika typer av rum att välja bland, och de är placerade på olika ställen. Dels i slottets huvudbyggnad liksom i ett par mindre hus med putsfasad på uppfarten till slottets entré, liksom i annex längre bort från slottet.

Jag bodde enkelt i ett ”moderate double room” i en länga intill områdets lilla ankdamm, rummet var spartanskt med bekvämt och förvånansvärt ljudisolerat. Jag var nöjd med storleken, rummet hade en mindre dubbelsäng från Hästens, ett skrivbord med stol, gott om väggkrokar för klädupphängning och ett litet badrum med dusch. Fönstret var dock inte utrustat med mörkläggningsgardiner så den som väcks lätt av morgonljus rekommenderas ha sovmask med sig.

Badrummet var ljust och fräscht och hade en relativt rymlig duschhörna. I dusch finns tvål och schampo, samt vid vid handfat tvål och lotion från Maria Åkerberg.

En av de mindre byggnaderna med rum

Prisbild: räkna med mellan 2000 kr – 4000 kr per natt beroende på rumval, veckodag och säsong.

Boka hotellnattBooking.com

Boka paket: Haringeslott.se/weekend

Adress: Häringe slott, 137 91 Västerhaninge

häringe slott pool utomhus
Sommaröppen pool uppvärmd av solen

Rulla till toppen