Militär och armémuseum i Sverige

När sommaren är här är det dags för rundresor i vårt avlånga land. Den som är intresserad av militärhistoria kan välja bland ett urval av militär och armémuseum i Sverige. Från norr till söder finns åtminstone 8-10 stycken som är sevärda. 

Framförallt under beredskapstiden (i anslutning till Andra Världskriget) finns en hel del militärfordon och byggnader man kan besöka. På den tiden hade svenska militären hög beredskap och förberedda sig för både invasioner och anfall. Både yngre och äldre värnpliktiga var tvungna att stanna kvar i beredskapstjänst under långa perioder. Industrin kom att till stor del arbeta för försvarets behov eftersom det fanns stora materiella brister vid krigsutbrottet.
Det blev en direkt upprustning.

Militär- och armémuseum i Sverige

Bland de militär- och armémuseum som finns i Sverige kan man lära sig mer om flygvapnet, artilleri, gränsförsvar och marinen.

Hela vägen från Boden ner till Ystad finns platser att besöka, så man kan med fördel lägga upp en gedigen roadtrip, eller dela upp i flera kortare resor.

BODEN

 • Försvarsmuseum Boden, Granatvägen 2 i Boden. Ligger på det gamla och nedlagda artilleri- regementet A8, vilket är det äldsta regementsområdet i hela garnisonen. Regionala och nationella perspektiv, från slutet av 1800-talet till idag.
 • Abisko Gränsförsvarsmuseum, i anslutning till Abisko turiststation väster om Abisko. Är ett samarbetsprojekt mellan Försvarsmuseum Boden och Svenska Turistföreningen. Syftet är att lyfta fram och tydliggöra beredskapstiden och det kalla kriget i de svenska fjällen. Till dem behöver man höra av sig innan besök för att boka visning.

LULEÅ

 • Flygmuseum, vid Norrbottens Flygflottilj utanför Luleå. Berättelser om luftförsvaret av Övre Norrland från början av 1940-talet samt insatser under vinterkriget 1939–1940 och om när amerikanskt transportflyg undsatte Nordnorge med trupp och materiel.

ÖSTERSUND

 • Jämtlands Flyg- och Lottamuseum, Optands flygfält söder om Östersund. Området är ett väl bevarat krigsflygfält från 1940-talet med värn och hangarer kamouflerade som bondgårdar, från beredskapstiden. Museet har över 30 flygplan och mycket kringutrustning som allt har en anknytning till Jämtland och Härjedalen. Det finns både civil och militär flyghistoria.

SÖDERHAMN

 • Söderhamns Flygmuseum / F15, Byggnad 81 Flygstaden utanför Söderhamn. I en gammal hangar inne på f.d. F15 flottiljområde visas alla krigsflygplan som varit stationerade på F15 och på hangarplattan utomhus finns också en J35 Draken. Boka tid för att åka i flygsimulatorn.

STOCKHOLM

 • Armémuseum, Riddargatan 13 på Östermalm. I basutställningen får du lära dig historia från 1500-talet till nutid.
 • Historiska museet, Narvavägen 13–17 på Östermalm. 10 miljoner föremål från 10 000 år, såsom Sveriges äldsta bevarade klädesplagg, vikingaskatter och världsunika rustningar.

STRÄNGNÄS

 • Arsenalen, Näsbyholm. Militärhistoria från 1900-talet fram till idag och vi visar ett 70-tal fordon, både på band och hjul.

LINKÖPING

 •  Flygvapenmuseum, Carl Cederströms gata 2 i Malmslätt.  Allt från flygets barndom till dagens JAS 39 Gripen.

GÖTEBORG

 • Aeroseum, Nya bergets väg 50 i Göteborg. Lär mer om svenska stridsflygplan som Draken, Lansen och Viggen. Provsitta i jaktplan och helikoptrar och flyg själv i simulator.

HALMSTAD

 • Garnisons- och Luftvärnsmuseet, Noréensvägen på Galgberget i Halmstad. Berättar om beredskapstiden i Halland.
 • Luftvärnssamlingen i Skedalahed, 7 km från Garnisons- och Luftvärnsmuseet. Är en del av ovanstående museum och innefattar statens rikssamling av luftvärnskanoner, uppvisar samtliga pjäser som använts inom svenskt luftförsvar under hela 1900-talet, både svensktillverkat och importerat. Öppet under sommaren, kontrollera innan besök.

KARLSKRONA

 • Marinmusem, på Stumholmen i Karlskrona. Utställningar, museifartyg och en riktig ubåt från Kalla kriget.

KRISTIANSTAD

 • Artillerimuseet, Köpingevägen 86-30 i Kristianstad. Se samtliga modeller av kanoner och granatkastare som använts av den svenska armén.

YSTAD

 • Ystads MilitärHistoriska Museum, Nils Ahlins gata 19 i Ystad. Mer än 225 år militärhistoria placerat i det tidigare intendenturförrådet och tidigare 4:e skvadronens stall.

GOTLAND

 • Gotlands försvarsmuseum, Förrådsvägen 4 i Tingstäde. Försvarshistoria från forntid till nutid med pansar, infanteri, artilleri, luftvärn, kustartilleri och flyg.
Krigsmuseum i Frankrike är också sevärda

Övriga sevärdheter runtom i Sverige

Kombinera museumbesök med andra sevärdheter och aktiviteter, såsom att äta på välrenommerade restauranger, gå på fjällvandring eller slappa på någon av landets många stränder.

Missa inte dessa platser om du är i närheten:

På en roadtrip i Sverige kan man räkna med att hitta på massor av roligt både efter vägen och på destinationen. Leta efter skyltar om loppis efter vägarna, det kryllar av dem under sommarmånaderna.

Planera in en helgresa som inkluderar museumbesök, som att ha kul på Aeroseum och göra Göteborg på samma resa.

Ölprovning på Fjäderholmarna

1 reaktion på ”Militär och armémuseum i Sverige”

 1. Pingback: På bilresa från Stockholm till Östersund och allt däremellan - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen