Nordkusten i Frankrike

En annorlunda destination i Frankrike är nordkusten som gränsar till Engelska kanalen och Belgien. Här är klosteröl populärt, liksom i Belgien, man har tillhört Flandern och Nederländerna så många ord i språket har spår av detta och närheten till England gör tydligt avtryck bland besökare och flyktingar.

I och med att jag älskar att utforska nya ställen, så också i favoritlandet Frankrike, så valde jag att lägga två dagar av min roadtrip på denna region. På roadtrip längs nordkusten i Frankrike finns kanske inte lika  många sevärdheter som i andra större regioner men det finns helt klart några platser man ej bör missa.

Roadtrip längs nordkusten i Frankrike

Om man ska åka med egen bil i Frankrike gäller numera att man har rätt tillstånd i miljözoner. Det är därmed obligatoriskt att ha ett såkallat Crit’Air-märke på bilen och att följa gällande regler och restriktioner.

NORD-PAS-DE-CALAIS (Hauts de France)

Denna nordliga del av Frankrike har en gång i tiden hört till Nederländerna, och det märks på många gatunamn och också på ölkulturen som smittats genom läget intill Belgien. En del människor pratar Flamländska i och med att de norra delen av regionen ingick i Flandern.

 • Dunkerque – denna lilla stad är en flamländsk stad som genom åren blivit franskspråkig. Under Andra Världskriget fick staden utstå en del bombningar så den är uppbyggd under 1900-talets senare del och saknar vacker arkitektur men har finkorniga stränder mot den engelska kanalen.
  • Här finns en fantastisk Rom-bar, tillika restaurang och hotell, intill marinan i citykärnan; Aux Waterzooi på adress82 Quai des Hollandais. Oavett Rom (de har cirka 40 olika) så kostar ett glas 8 euro.
  • För ostron, färska räkor, hummer och fisk rekommenderas middag på La Halle, öppet alla dagar utom måndagar, vanligen till 19:00. Adress: 103 Place du Minck.
 • Calais är den omtalade staden som ligger närmast England genom att Engelska kanalen är som smalast precis här mellan de två länderna. Frankrike och England är förenade genom Kanaltunneln, få stannar dock till här (förutom flyktingar).

NORMANDIE

Norra Normandie inhyser ett gäng mindre kuststäder, byar och därtill hamnstaden Le Havre. Den södra delen av regionen som gränsar till Bretagne bjuder på fantastiska stränder och underbara skogar för utflykter. Regionen kännetecknas av smakrika ostar, calvados och andra drycker gjort av äpple samt ostron. Ta sikte på dessa platser, det är smidigt gjort under en roadtrip:

 • Etrétat är en liten kuststad med höga klippor på sidorna om staden från vilka man får fantastisk utsikt.
 • Le Havre är en sömnig hamnstad utan turism.
 • Badorterna Honfleur, Deuville och Trouville är orter som Parisarna åker till för en lugn helg.
 • Caen är regionshuvudstaden i Normandie, här finns alla butiker man önskar och en mängd trevliga restauranger. Staden är inte vacker men har några trevliga kanaler genom stadskärnan och ett fint fort för utsikter och picknick på gräsmattor.
  • Ostronbaren La Cave a Huitres serverar skaldjursplattåer som är magiska (och prisvärda). Adress: 24 Quai Vendeuvre.
  • Gin-baren La Bruit Comptoir har en mängd olika Gin och gör fantastiska Gin & Tonics. Adress: 11 Quai de Juillet.
 • Giverny är en by inte långt från Paris som huserar Monets hus och trädgård.
 • Landstigningsstränderna längs den centrala kusten i Normandie är vackra coh hyser monument för att hedra soldater som stupade i kriget.
 • Badstränderna kring Honfleur, Trouville och Deauville är fantastiska sommartid.
 • Mont Saint Michel är ett kloster på en ö som är rättvist upptagen på UNESCOs värlsarvslista.

Etretat

BRETAGNE

Bretagne består mestadels av en halvö och har kustremsor både i söder- som nordlig riktning. Regionen kännetecknas av ostron, galetter och äppeldrycker liksom sin granne.

 • Cancale som är känd som ostronhuvudstaden är en liten fiskeby.
 • Brest är en hamnstad som egentligen är rätt trist, men här finns ett levande promenadstråk intill pirarna och en sevärt fort för historik från kriget.

Läs också: Rundresa i norra Frankrike

Trouville-strand

2 reaktioner på ”Nordkusten i Frankrike”

 1. Pingback: Sevärdheter i Dunkerque - TravelGrip

 2. Pingback: TravelGrips Frankrikeresa i juni 2018 - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen