Weekend i Liechtenstein

Inträngt mellan nationerna Schweiz och Österrike, med närhet till södra Tyskland, ligger ett litet fristående furstendöme, så är du i närheten är det smidigt att svänga förbi för att tillgodoräkna sig ett nytt land under en weekend i Liechtenstein!

Spendera en weekend i Liechtenstein

En helg räcker gott och väl, huvudstaden Vaduz ligger på låg höjd och nås smidigt med bil eller buss från Schweiz, därifrån kan man ta sig upp i bergen med buss till andra orter, exempelvis Malbun. Vaduz inhyser omkring 5000 – 6000 invånare så förvänta dig inte en storslagen storstad.

Närmaste större flygplats ligger utanför Zürich i grannlandet Schweiz, bara 12 mil bort, och man når den smidigt med bil. Därtill bjuder bilturen på storslagna vyer av alperna och blåa friska sjöar.

Skidåkning i orten Malbun som hör till bergsområdet Triesenberg är populärt bland grannländernas invånare, men även sommartid är Malbun utmärkt att besöka i och med att man enkelt kan ta sig upp på 2000 meters höjd för att fjällvandra. Intill hotellet Turna snurrar en skidlift; Bergbahnen Malbun, även sommartid så att man på 15-20 minuter kan ta sig från 1600 meter över havet till 2000 meters höjd. Det finns ett flertal vandringleder i bergen.

Malbun är en mysig alpby som påminner om Åre. Här finns flera hotell, några butiker och såklart tyska restauranger som får en att tänka på After Ski.

De schweiziska francen är officiell valuta även i Liechtenstein och liksom i grannlandet kostar det en slant att spendera några dagar här. Mat, bensin och boende är dyrare här än i många andra delar av Europa, men ölen är prisvärd för oss med svensk valuta.

Läs också: Resa till San Marino – en republik i Italien

Karta:

Bila mellan Schweiz och Liechtenstein går utmärkt

Bergen i Liechtenstein

Att ta bil upp- och nerför bergen, dvs alperna, under en weekend i Liechtenstein är mysigt och bjuder på trevliga vyer. Se till att hålla hastigheterna, det kan nämligen bli så att du måste stanna på vägkanten för fotografering eller för att släppa förbi fjällkossor när de flyttas mellan ”hagar”.

Helgvistelse i Malbun sommartid

Malbun, som tidigare nämnt är en populär skidort, passar utmärkt att besöka även sommartid. Då kan man fjällvandra. Under mitt besök var det dock regnigt och tunga moln täckte alla bergstoppar, så trots att jag var upp till 2000 meters höjd så kunde jag inte se varken toppar eller dalar och missade effekten detta kan ha.

Tysk husmanskost i alperna

Schnitzlar och pilsner utlovas i Liectenstein liksom i grannländerna. Denna servering med potatissallad är mer tysk än österrikisk och passar mig ypperligt.

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Rulla till toppen