Weekendresa till Reims

På bara ett par timmars avstånd med bil från Paris, eller kortare än så med tåg, kommer man till hjärtat av regionen Champagne. Under en weekendresa till Reims hinner man med både Champagneprovning, smaka på populära klosteröler och äta finmiddag. 

Weekendresa till Reims

En av favoritstäderna i Frankrike är den lagom stora orten Reims, som har det mesta man söker i en stad. Där finns alla butiker, varuhuset Lafayette, katedral, storslagna torg, Michelinrestauranger och såklart mängder av vin. Reims känns som en lillebror till Paris och missas av många, även de som reser till regionen Champagne för vinturer.

I Reims ligger de stora Champagnehusen Taittinger och Veuve Clicquot (Gula Änkan). Båda husen håller rundturer på engelska för oss som inte behärskar franska, därtill ingår enklare Champagneprovning efter rundturens slut.

I de centrala delarna av staden finns flera vinbutiker som har både kända Champagner liksom Champagne från mindre, okända hus. Många gånger kan även personalen ganska mycket om sitt utbud.

En av Reims alla vinbutiker

Bland de trevligaste restaurangerna i stan är LA PAIX, här serveras traditionella rätter och specialiteten är seafood. Paix ligger intill det största promenadstråket Place Drouet d’Erlon som kantas av restauranger och barer, så vill man köra pubrunda är detta platsen för det.

Uteserveringarna är öppna redan från tidig vår, i mars om vädret tillåter, och inpå hösten vilket gör att det bjuds på ett rikt uteliv.

Vill man lyxa till med finmiddag och plocka Michelinstjärnor bör man vara ute i godtid före resan och boka bord hos Domaine Les Crayères eller på L’Assiette Champenoise strax utanför Reims.

Läs också: Sevärdheter i Reims

LA PAIX

L’Assiette Champenoise
Belgisk klosteröl dricks på många ställen, så att ha en spontant ölprovning är fullt möjligt trots att man är i Champagne

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Rulla till toppen