Upplev uppmärksammandet av 80 år sedan D-Dagen i Normandie

En historisk dag, 6 juni 1944, dagen då landstigningen i Frankrike genomfördes. Var med och upplev uppmärksammandet av 80 år sedan D-Dagen i Normandie, det är ett stort firande under ett par veckors tid. Förvisso håller man varje år sedan många år tillbaka sin D Day Festival längs denna nordliga kust för att påminnas och fira att de allierade styrkorna till slut landsteg på kontinenten för att mota bort nazisterna. Men de jämna årsdagarna är något extra.

Redan 2014, till 75 års dagen, vistades jag och sambon i regionen för att besöka alla museer, se landstigningsstränderna, slag utspelade av lajvare och strosa runt i välbevarade bunkrar som Hitler och hans kumpaner lät uppföra längs hela Atlantkusten, från Norge till Spanien. The Guardian skrev 2014 att upp till 600 brittiska veteraner och 350 från USA förväntades delta i minnesceremonier på plats, och på några av dessa deltog världsledarn USA:s president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Rysslands president Vladimir Putin och Storbritanniens statschef drottningen.

Upplev uppmärksammandet av 80 år sedan D-Dagen i Normandie i juni 2014

I år, 6 juni 2024, är det åtta årtionden sedan många unga män valde att med risk för att offra sina liv i den stora militära operationen Overlord landstiga på västeuropas kust för att mota bort nazistiska tyskar. Normandie kommer för alltid att präglas av D-dagens landstigningar och slaget vid Normandie som ledde till befrielsen av Frankrike och följaktligen Europa. Med 80 år sedan D Dagen uppmärksammas i Normandie en hel rad saker och dessa listas hos regionens turistbyrå.

Ibland glömmer man att även invånarna i Normandie betalade ett högt pris i dessa fruktansvärda strider. Varje jubileumsår ges tillfälle att hylla de fallna, civila som militära, och många veteraner har genom tiderna deltagit i minnesevenemangen och firanden som anordnas i Normandie. På senare år har vi såklart sett en stor minskning i de äldre veteranernas deltagande i och med att många av våra hjältar nu lämnat jordelivet.

Vill du lära dig mer om vad just denna militäroperation innebar rekommenderar jag att se de första avsnitten av TV-serien Band of Brothers, där kommentarer från deltagande militärer inkluderas. Lyssna också på relaterade avsnitt i podden Historia.nu.

Återskapande av slaget vid batteriet Crisbecq

Resa till Normandie för D Day Festival

För att bäst tajma alla festligheter och minnesstunder bör man förlägga vistelsen mellan slutet av maj till och med 9 juni. Se efter hos lokala turistbyrån som organiserar många av aktiviteterna. De trycker också upp pamflett med info (gratis på närmsta turistbyrå i regionen) och där brukar ingå en bra karta över sevärdheter.

Vid större årsdagar, som 2014 och 2024, spärras en del kustorter av just på landstigningsdagen 6 juni eftersom många dignitärer besöker regionen och landstigningsstränderna med sina respektive länders militärstyrkor. 2014 var både Obama från USA och Merkel från Tyskland på plats för att hedra alla som deltog i operationen.

Ta sig till Normandie

Det går inga direktflyg från Sverige till denna del av Frankrike så jag tipsar här om hur vi brukar lägga upp resan:

 1. Flyg till Paris, helst Orly för smidigare utfart ur staden.
 2. Hyr bil på flygplatsen och bila till normandiska kusten, vid ankomst med flyg på kvällen är det bäst att övernatta intill flygplatsen och åka västerut dagen efter istället. Det tar ungefär fyra timmar att nå Caen i Normandie.
 3. På mindre vägar längs Normandies kust kan det gå långsamt att köra under D day festligheterna eftersom många är de som är ute på vägarna i gamla militärfordon, särskilt amerikanska jeepar från kriget.

Vad man ska se i Normandie

 1. Städerna Caen, Bayeux, Ouistreham och Deuville och Trouville-sur-mer är bra utgångspunkter om man vill bo i en stad under vistelsen. Det är bekvämt med restaurangutbud till middagarna om kvällarna, efter en dag av utforskande och historielärande. I flera av dessa finns museum jag rekommenderar att besöka för att lära sig mer.
 2. I de större städerna finns hotell, på landsbygden B&B och stugor eller andra självhushållsboenden. Det går utmärkt att boka genom Booking, för hotell kan man vara trygg med att använda sig av Frankrikes största hotellkedja Accor.
 3. De flesta kustnära boenden bokas upp långt i förväg, så redan nu kan jag gissa att lägen invid landstigningsstränderna är fullbokade.
 4. Landstigningsstränderna är sedan operation Overlord namngivna till Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach och Utah Beach. De ligger nära/intill dessa orter: Sword: Ouistreham, Juno: Courseulles-sur-Mer, Gold: Arromanches, Omaha: Colleville-sur-mer, Utah: La Madeleine. Det tar en timme att på inlandsväg åka från den ena änden till den andra. Kustvägen den mycket längre, så lägg upp färdplanen i förväg. Jag brukar göra det utifrån D Day Festivals info för veckorna kring 6 juni, för att se vissa organiserade event kombinerat med att strosa runt på välbevarade fortifikationer eller längs breda sandstränder.
 5. Nära Omaha Beach ligger amerikanska soldatkyrkogården, som har medverkat i bland annat filmen Saving Private Ryan. Det är inte förrän man står här bland alla vita kors och stjärnor som man börjar inse hur många fallna soldater kriget innebar.
 6. Kustförsvaret, en del av Atlandvallen, i Longues-sur-mer är enastående om man ser till hur väl bevarat allt är. Här är det inte konstigt att vid solnedgången ha picknick på taket av en och annan betongbunker. Följ också strömmen av människor som går över fältet mot havet, för där finns en utkiksbunker som man kan gå in i.
 7. Fira de allierades landstigning i Sainte Mere Eglise som vanligen bjuder till med foodtrucks och långbord på torget där den beryktade amerikanske fallskärmssoldaten som fastnade i kyrktornet och spelade död tills han kunde föras ner i fångenskap är illustrerad med en docka. I denna lilla stad brukar många privatpersoner som äger militärfordon också visa upp dessa, och ibland kan man se fordonsparader där stridsvagnar av typer Sherman (USA) dundrar fram.
 8. Strosa och kanske shoppa på marknader där samlare av allt möjligt från Andra Världskriget samt reproduktioner av utstyrslar, uniformer och hjälmar, uppvisas och säljs. Det specificeras i turistbyråns information var dessa hålls och vilka dagar.
 9. Gå runt på försvarskomplexet Crisbecq och tajma gärna med en reenactment av slaget då amerikander intog fortet och besegrade tyskarna.

Turistbyrån har meddelat att det ska ske synkroniserade fyrverkerier på de stora D-Day-platserna, man håller en gigantisk (årlig) picknick på Omaha Beach, säckpipeparader, danstillställningar benämnda ”Liberation Balls” många gånger med tidsenligt liveband och där 40-talskläder uppmuntras, fallskärmshoppning av hundratals soldater ovanför Sainte-Mère-Église, vid gott väder .

Läs mer: Rundresa i Normandie

En del av komplexet vid Crisbecq
Uppvisning av krigsbåt
Skådespel där publiken följer med i en berättelse om amerikanska styrkors framfart på landbygden

 

Rulla till toppen