Resa i vinregionen Pfalz i Tyskland

Nyfiken som jag är begav jag mig i september 2019 på en resa i vinregionen Pfalz i Tyskland och blev hänförd av de röda vinerna jag hittade. Glöm Tyska trista vita halvtorra eller söta viner, här är det fylligare vita viner och rödvin som gäller.

Resa i vinregionen Pfalz i Tyskland

Pfalz i de sydvästra delarna av Tyskland, bara en timme västerut från Frankfurt, är landets näst största vinregion. Bland tyskarna vill man gärna dra paralleller till Italiens Toscana då man här upplever något behagligare klimatet är i nordligare regioner. De berg som ramar in området skyddar mot kalla vindar och här är relativt regnfattigt. Därmed frodas en del exotiska växter för denna breddgrad. De druvor som odlas är inte bara tyska, såsom Riesling, utan många andra druvtyper förekommer i den varierande jordmånen. Flera vinhus gör smakrika blandningar.

Rheingau och Mosel var länge de mest vanliga vinregionerna, som händelsevis exporterade vita viner. Men idag är Rheingau är inte längre den främsta vinregionen utan andra har ökat i intresse och däribland den södra regionen Pfalz. Majoriteten av allt vin som produceras i Tyskland konsumeras inom landets gränser. Därför är det bra att själv åka till regionerna för att få prova på de viner som numera kan jämföras med de bästa franska vinerna.

Läs också: Vingårdar i Kalifornien

Deutsche Weinstraße

Vinvägen i Pfalz är 85 km lång och längs den söker sig folk till vinprovningar hos olika producenter, antingen till fots, på cykel eller i bil. Sedan denna väg etablerades 1935 har den växt i populäritet bland tyskarna, liksom hos grannländerna. Flera tyskar jag känner svärmar över denna fantastiska väg och alla aktiviter som anordnas i de olika byarna längs vägen. Än är det vinfestival, än är det matfestival (såklart kombinerat med vin). 

Vägen börjar vid tyska Schweigen-Rechtenbach i gränsen mot Alsace, det tar sedan en hel dag att ta sig till Bockenheim på gränsen till Rhine-Hesse och avslutas vid Haus der Deustche Weinstraße.

Det är smidigast att ha bil för att resa runt i regionen, alternativt cykel. Det går ett tåg mellan några orter, men långt ifrån alla. Därtill anordnas transport i häst och vinvagn för större sällskap mot en kostnad. Så det är bra att utse en i sällskapet som chaufför, då denne ju just bara kan prova vin och egentligen inte dricka det med tanke på risken för rattfylla.

BOENDEN

Läs merwww.winevalley.eu/wine-routes/german-wine-route

KARTA:

Vinhus som håller hög kvalitet

Det finns många vinhus, små som stora, packade runtom hela regionen. Samtliga vingårdarna går parallellt med floden Rhen, vid sidan av bergen längre västerut. Vinerna från Pfalz sägs vara mer passande till mat med sina eleganta och torra strukturer med bra syra. Det märks när man besöker Michelinbelönade restauranger runtom i Tyskland, där rödviner från Pfalz är framträdande.

Det odlas flera olika druvor, både utländksa och tyska. Spätburgunder (Pinot Noir) trivs mycket bra vilket gör att man kan producera riktigt fina rödviner i Pfalz. Något som många finner förvånande i association med Tyskland. Det behagliga klimatet och värmande solen ger vinerna en fylligare stil som nästan går att likna med franska viner.

 

Vinprovning hos Rings och Krebs i Freinsheim

Rings är ett familjeägt vinhus som har vunnit ett flertal priser för sina viner, framförllat i Tyskland. De har ett par rödvin som varje årgång säljer slut, vilket säger en hel del om efterfrågan. De två rödviner jag framförallt gillar från Rings är blandningar av druvorna Merlot, St. Laurent, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Det påminner därför om ett tyngre Cote du Rhone vin.

När man anländer är man mitt i ett villaområde, så man parkerar bilen längs vägen och går in på innergården. Här finns butiken och vinprovningsrummet där personalen hjälper till att berätta om vinet, familjen och regionen. Engelska går alldeles utmärkt att använda. Samtliga viner som de har kvar av erbjuds provning av och sedan är det upp till en själv att bestämma om/vad man ska köpa med hem. Mitt besök resulteerade i några falskor rött, av blandningen döpt till Das Kleine Kreux och ett vitt vin av Chardonnay.

Priset per flaska varierar mellan 8 euro – 60 euro. De dyrare vinerna, som har kork och inte skruvkort, kan med fördel ligga på lagring i fem till tio år.

 

Krebs är ytterligare ett familjeägt vinhus som är mest känt för ett rött vin av Pinot Noir som har vunnit ett flertal priser. Förutom den röda satsningen så gör de dessutom ett smakrikt vitt vin av Grauburgunder (Pinot Gris) som fått följa med mig hem till Sverige.

Engelska och franska går bra att använda under vinprovningen men tyska är verkligen en fördel. Under soliga dagar kan man smaka av vin inomhus som man senare kan köpa med sig ut till en härlig uteplats intill vinbutiken. Det finns flera parkeringsplatsen inne på området.

Priset per flaska varierar mellan 8 euro – 40 euro. De dyrare vinerna, som har kork och inte skruvkort, kan med fördel ligga på lagring i fem till tio år.

Förutom denna resa i vinregionen Pfalz i Tyskland så åkte jag också till Södra Frankrike för en vinresa i Languedoc.

Läs artikeln om Languedoc för fler vinresetips!

1 reaktion på ”Resa i vinregionen Pfalz i Tyskland”

  1. Pingback: 20 måsten i Berlin - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen