Åka helikopter över Grand Canyon

En punkt på önskelistan har länge varit att åka helikopter över Grand Canyon och jag fick äntligen chansen till det under ett besök i Las Vegas. Vill man inte åka helikopter kan man åka flygplan eller bil/buss vissa sträckor, men naturområdet är gigantisk och kräver sin tid för den som vill strosa på marken och exempelvis vandra.

Grand Canyon ligger i delstaten Arizona och är ett område på omkring 5000 km², med klippiga berg, platta berg, dalar och vattendrag. Coloradofloden har under lång tid påverkat området genom att den har karvat sig ned i berggrunden och då bildat kanjoner. Under förhistorien påverkade aktiva vulkaner många former av dalar och platåer.

Kanjonen är hem åt 1500 olika växtarter, över 300 fågelarter, 70+ däggdjursarter, 40+ reptilarter och en sisådär 26 fiskarter, trots att man kanske tror att det är ett öde land med bara berg och sten. Därtill har här funnit människor sedan 7000 år före Kristus. Urinvånare (”indianer”) flyttade runt i området beroende på var det fanns vattenkällor mellan 1000 fKr till 1300-talet eKr. År 1250 immigrerade stammen Cerbat/Pai områden i Grand Canyon, de är föregångarna till stammen Hualapai och Havasupai som fortfarande lever och verkar i Grand Canyon och mer än 750 km2  tillhör dem. Det innebär att besökare behöver betala dem ett arvode för att besöka och nyttja deras land, vilket är enkelt ordnat när man bokar en tur genom Havasupai och ett besök i deras stad Supai.

Inte förrän 1540 satte den första europén sin fot i (södra delen av) området, nämligen den spanska upptäckaren Garcia Lopez de Cárdenas. Med sig hade han ett följe på 12 personer.

Åka helikopter över Grand Canyon

Det finns en mängd olika arrangörer som erbjuder turer över och ner till Grand Canyon och de är samlade i terminalen på den lilla flygplatsen Boulder City Municipal Airport som skeppar iväg besökare i både helikoptrar och små flygplan. Härifrån är det inte långt till Hoover Dam och de västra delarna av Grand Canyon.

Jag flög med Papillon Grand Canyon Helicopters och valde en lång tur som inkluderade 30 minuter lunchstopp nere i en del av kanjonen intill floden Colorado River där ett gäng körde river rafting. Under turen flög vi över Hoover Dam, delar av Lake Mead och slutligen olika delar av sydvästra Grand Canyon. Piloten var duktig på att peka ut sevärdheter, trots att hon hela tiden också flög helikoptern och lyssnade till och meddelade status och väderförändringar.

Boka helikoptertur för Grand Canyon

  1. Boka online eller via telefon. Ibland erbjuds onlinerabatt.
  2. Kontrollera uppgifterna rörande upphämtningsställe.
  3. Kontrollera vädret på avresedagen och se om arrangörer försökt kontakta dig för eventuell avbokning på grund av sämre väder och sikt.
  4. Var i tid till upphämtningen, de väntar sällan in folk.
  5. Avsätt tid för hela turen, från upphämtning till ankomst till terminal kan man räkna med 30-45 minuter. Väntetid på terminal kan vara mer än man tror för att helikoptrar flyger beroende på väder. Därtill vägs alla passagerare in för att ansvarig pilot ska ha koll på total vikt.
  6. Ange på plats på terminalen om du har önskemål om att sitta längst fram, plats kan finnas.
  7. Följ de instruktioner som piloten ger, i helikopter fördelas personerna beroende på vikt.
The Strip Las Vegas – min utgångspunkt

Upphämtning sker vanligtvis i en buss av detta slag, i mitt fall nere i Bellagios parkeringsområde på utsatt tid.

Väl framme i terminalen har man fri sikt mot helikoptrar och flygplan som lyfter och landar löpande.

Vänthallen på den lilla flygplatsen

Lake Mead

Sjön Lake Mead är konstgjord men får sitt vatten från Coloradofloden. Den skapades i samband med byggandet av Hooverdammen 1935. Det är största konstgjorda reservoaren i USA med sin yta på 640 km², vatten ur denna reservoar används för delstaterna Arizona, Nevada och södra Kalifornien. Sjön har dock minskat i vattenmängd sedan 1983 på grund av stora torkperioder i delstaterna intill. Så den är troligen idag mindre i mängd än den reservoar som är nummer två på listan över de största i USA, Lake Powell mellan delstaterna Utah och Arizona, som också har vatten från Coloradofloden.

Det finns samhällen områden nära Lake Mead och även en båtmarina där man kan åka på kryssning till Hooverdammen. I byn Meadview utgår flera turer i Grand Canyon, det anordnas fiske och annat roligt.

Lake Meads småbåtsmarina

Hoover Dam

Kraftverksdammen döpt efter USA:s president Herbert Hoover, är av en 222 meter hög valvdamm av betong. Byggandet pågick från 1931 till 1936 och sedan 1937 är besökare välkommen att besöka byggnaden. Årligen har dammen omkring en miljon besökare.

Dammens viktigaste funktioner var att säkra tillgången till vatten för städer och jordbruk i södra Kalifornien och Arizona, skydda mot översvämningar till följd av snösmältning i Klippiga bergen och att få till elproduktion. Elektricitet har sedan uppförandet haft stor betydelse för utvecklingen av Las Vegas, den närmst belägna stora staden.

Hooverdammen och intilliggande motorvägsbro

Colorado River

Lunch under flygturen

Med Papillon Grand Canyon Helicopters serveras en kall lunch i ett av deras upplevelsepaket. Lunchen består av macka, chips, frukt, snask, vatten och mousserande vin. Vi var tre i sällskapet som gjorde den här utflykten och tyckte det var riktigt trevligt att få landa på en platå i kanjonen för att fika.

Det häftigaste på hela turen var sedan när piloten lyfte från kanjonen och gjorde skarpa svängar för att anpassa sig efter vindar och undvika bergsväggar. Det påminde om en bergochdalbana!

Läs också: Bo på Bellagio i Las Vegas

Piloten packar upp lunch till sällskapet

Rulla till toppen