Bila i Kroatien och grannländerna

Att bila i Kroatien och grannländerna är smidigt och landet är verkligen sevärt. Jag rekommenderar att man hyr bil på plats, tar reguljärflyget till Dubrovnik, Split eller Pula och hyr bil på flygplatsen. På så vis slipper man den långa sträckan från och till Sverige.

Ta sig runt

Det är smidigt att hyra bil och åka bil längs med Kroatiens kust. Boenden finns längs vägen och i alla samhällen, det finns många bed and breakfasts. Många besöker Kroatiens öar under sina resor till landet, där finner man fina stränder och aktiviteter som hör sommaren till liksom mer nattliv.

Öva lite kroatiska, kanm vara bra med artiga fraser även om man alltid kan göra sig förstådd på engelska (eller italienska). Reseparlör på Wikitravel.

Kroatiens sevärdheter

Dubrovnik

En medeltida stad med en stor mur runt gamla stan. Det är charmigt att strosa här men kan lätt bli varmt om sommaren. Medelåldern i Dubrovnik verkar ligga runt 45, det är inget partyliv. Maten är influerad av Italien, mycket seafood att njuta av.

travelgrip-dubrovnik- (4)

travelgrip-dubrovnik- (5)

travelgrip-dubrovnik- (6)

Makarska

Ytterligare en kuststad som är påkostad med fina promenader längs med vattnet.

travelgrip-makaraska- (1)

travelgrip-makaraska- (2)

Split

Denna stad grundades runt 200-talet och ett palatset Diocletianus palats är ett av världens bäst bevarade romerska byggnader. Staden är en stor turistort liksom Dubrovnik. Utanför Split ligger den medeltida kuststaden Trogir, här kan man vandra upp i kyrkotorn och blicka ut över hamnen.

travelgrip-trogir- (1)  travelgrip-trogir- (2) travelgrip-trogir- (3)

travelgrip-trogir- (4)

Zadar

Staden Zadar har en havsorgel vid stadens kant ut mot havet, ta en paus och lyssna på havets melodi.

Ön Hvar

Turistön Hvar bjuder på strandsemester och nattliv. På Hvar finns en medeltida stadsmur liksom i många andra kroatiska städer.

Pula

I norra Kroatien ligger Pula som har anor från romartiden, här finns bland annat en bevarad amfiteater från romartiden. Staden är mycket präglad av Italien.

Besök grannländerna

Med bil tog jag mig vidare från Kroatien in till Bosnien Hercegovina, jag har strosat i Sarajevo som kanske inte är ett direkt turistmål men staden bjuder på mycket historik från Balkankriget. Landet Bosnien bjuder på bergigt landkskap med mycket ödsliga byar och en tystnad som är svårt att finna någon annanstans. Missa inte staden Mostar längs vägen till/från Kroatiens mitt där den vackra floden Neretva flyter.

travelgrip-bosnien- (1)

travelgrip-bosnien- (3) travelgrip-bosnien- (8)

travelgrip-bosnien- (4)

Slovenien

Längre norrut åkte jag över gränsen till Slovenien och tog sikte på Ljubljana, en stad som påminner om övriga östeuropeiska huvudstäder. Här finns bra shopping och sevärdheter som  Operahuset (aktivt sedan 1600-talet) och arkitekturen med stadens drakar vid varje brofäste.

travelgrip-ljubljana (1)

travelgrip-ljubljana (3)

travelgrip-ljubljana (4)

travelgrip-ljubljana (5)


Rulla till toppen