Bra att känna till om försenat flyg


Vid resor tar jag vanligen flyg, särskilt när jag ska ner till kontinenten. Därför är det bra att ha lite koll på vad som händer med flyget, ifall det går enligt tidtabell, samt vad som gäller om flyget blir försenat.

Vad som är bra att känna till vid försenat och inställt flyg

Äta bör man…

Vanligen gör flygbolag inget per automatik för dig som resenär, på sin höjd kan de erbjuda lösning för måltider under ens väntan. Om förseningen är på 2 timmar eller mer ersätter SAS kostnader för måltid upp till 50 Euro per person. Men detta måste man själva vara medveten om och nyttja medan man är strandsatt på flygplats. Kvittot måste sparas för att skickas in.

Den som spar hen har…  

Jag tycker det är enklast att kräva ersättning på egen hand i efterhand genom att det idag är smidigt online. När jag har flugit ser jag till att spara köpkvitto, flygbiljett och boardingkort. Så att jag har de dokument som behövs för att kräva ersättning vid försenade flyg, exempelvis SAS.

När mer än 3 timmar har passerat…

Jag reser oftast inom EU och för att då få ut skälig ersättning gäller att förseningen är på tre timmar eller mer och;

  • flygbolaget är europeiskt eller
  • flyget avgår från Europa och
  • information om förseningen utgick inom mindre än två veckor och
  • flygbolaget är ansvarigt för förseningen


Strejker och väderfenomen är exkluderade och räknas som Force Majeure vilket innebär att flygbolaget inte kan hållas ansvariga för försening eller inställt flyg.

Byte till anslutningsflyg…

Missar man ett byte kan ersättning utgå förutsatt att samtliga flygresorna är med i en och samma bokning. Så här är det sannerligen en fördel att antingen;

  • boka flyg via en resebyrå/onlineresebyrå, hos dessa aktörer kan man få en bokning att bestå av flera flygbolag men hela kedjan är med i en och samma bokning.
  • boka flyg direkt hos ett och samma flygbolag och få allt samlat på en bokning.

Drabbad men nöjd ändå

Senast jag hade ett ärende rörande försenat flyg med SAS var efter en weekendresa till Zürich. Det var uppskattat att få tillbaka några slantar eftersom jag och mitt resesällskap fick förlänga vistelsen med några extra timmar.

Först lämnade vi allt bagage i skåp på flygplatsen, för att utforska området i hyrbil under några timmar. Det var skönt att få information många timmar innan ordinarie avresetid för att på så vis kunna planera om hela dagen. När avresan närmade sig höll jag stenkoll på tidtabellen noterad på flygplatsens hemsida, för att säkerställa att flyget hem inte blev ytterligare försenat.

Rulla till toppen