D-day årsdag i Frankrike

D-day årsdag uppmärksammas varje år i Frankrike. På Dagen D, 6 juni 1944, i Andra Världskriget landsteg de allierade styrkorna på Normandies stränder för att storma den ökända ”Atlantic wall” och frigöra Europa. Frankrike var invaderat av Nazityskland sedan 4 år tillbaka. Krigsscenen på Normandie har gått till historien, miniserien Band of Brothers från 2001 beskriver bland annat landstigningen i Normandie väldigt färgstarkt.

normandie-d-day-travelgrip

Normandie i västra Frankrike

Normandie är en provins i nordvästra Frankrike med Atlanten och Engelska kanalen som granne. Det säga att Normandie fick sitt namn vikingarna (normanderna) som år 911 fick Normandie som län under franska kronan.

Normandie är i modern historia känd för de allierades landstigning 1944 och inför 70 årsdagen (2014-06-06) av D-dagen ordnas många aktiviteter. På sajten Normandie Memoire finns mycket info om de historiska händelserna (här kan man dessutom skapa en loggbok och samla ställen man vill besöka).

Regionen är också välkänd för osten Camembert och drycken Calvados.Regionens största städer är Le Havre, Caen, Rouen och Dieppe.


Stränderna i Normandie

Stränderna är ställen där de allierade landsteg och vissa av dem har vi hört talas om tidigare medan andra kanske är mer okända för oss skandinaver. Få en ordentlig överblick på sajten Normandie Tourisme.

normandie-omaha-beach-travelgrip

Historiska platser i Normandie

  • La point du Hoc vid kusten var hårt befäst av tyskarna, så hit begav sig allierade. Karta.
  • Cartentan är ett samhälle som skulle intas av de allierades fallskärmssoldater. Härifrån kan man gå en utstakad vandring med hjälp av GPS.
  • Musée Airborne i Saint Mère Eglise där fallskärmssoldater landade landade fel och besökts hårt av tyskarna. Museets hemsida.
  • I Rouen finns lämningar efter vikingarna, bland annat finns graven till den förste regenten av Normandie i Rouens katedral, vilken var anfader till Vilhelm erövraren. Vilhelm själv sägs vara begravd i Caen.

Normandie

Runtom i Normandie finns dessutom flera soldatkyrkogårdar, så jag räknar med att ett besök här verkligen påverkar en och får en att se på historien på ett annorlunda sätt.

kyrkogard-normandie-travelgrip

TravelGrip-Maria-Grip-Globetrotter

1 reaktion på ”D-day årsdag i Frankrike”

  1. Pingback: Militär och armémuseum i Sverige - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen