Upptäck Berlin

Travel-Blog-Awards-Topp10Upptäck Berlin under ett par dagar i staden, här finns mer än lämningar från andra världskriget även om den historien etsats sig fast. Berlin bjuder på många goda ölsorter, fina vita viner och klassiska afternoon teabjudningar på lyxhotellen.

berlin-cityweekend-travelgrip- (6)

Ich bin ein Berliner!

Ett citat från 60-talet av JFK under stadsbesök i Berlin som lever kvar och ger hopp om framtiden. Berlin växer som resemål och antalet hotellnätter registrerade i staden ökar successivt varje år. Enligt statistiken ligger Berlin trea efter London och Paris i topp 3 bland de populäraste städerna.

  Sevärdheter i Berlin

Du tar dig smidigt fram i Berlin med hjälp av tunnelbanan, vill du pricka av klassiska sevärdheter (som Check Point Charlie, Brandenburger Tor och TV-tornet etc.) så rekommenderas att du läser mitt tidigare inlägg Cityweekend i Berlin.

berlin-travelgrip-cityweekend- brandenburger-tor Nedan är andra kända sevärdheter listade:

 • Berlinmuren finns bevarad på några platser, bland annat hittar du en del av muren på Niederkirchnerstraße inte långt från Checkpoint Charlie och vid monumentet Topographie des Terrors, samt finner du en bit på Bernauer Strasse där man har skapat Berlin Wall Memorial.
 • Gendarmenmarkt är ett stort torg i centrum, nära Friedrichstraße, längs med Charlottenstraße som inrymmer det storslagna konserthuset och två magnifika katedraler.
 • Reichstag (Riksdagshuset) nära Brandenburger Tor med sin glaskupol är vacker. Du kan besöka glaskupolen och därifrån se ut över Berlin samt kan smygtitta in i parlamentet. Det ryktas om att Adolf Hitler med fru är begravda i tillhörande trädgård. Platz der Republik ligger på promenadavstånd från Brandenburger Tor.
 • Charlottenburg Slott är en vacker byggnad uppförd på 1600-talet med rik historia. Strosa över gårdsplanen och skåda arkitekturen. Spandauer Damm 10-22
 • Hamburger Bahnhof var ursprungligen en tågstation på Invalidenstraße 50-51 i Tiergarten som knöt samman Berlin och Hamburg på mitten av 1800-talet. Byggnaden är en av de äldsta i staden. Redan i början av 1900-talet gjordes dock stationen om till att inhysa ett museum, under senare delen av 1900-talet blev det museum för samtidskonst – Museum für Gegenwart.

berlin-cityweekend-travelgrip- berlin-wall berlin-cityweekend-travelgrip- berlinmurens-minnesmarken berlin-cityweekend-travelgrip- konserthus berlin-travelgrip-cityweekend- reichstag

Matställen i Berlin

 • Tysk- och österrikiska specialiteter på Jolesch. Njut av äkta Wiener Schnitzel. Muskauer Straße 1
 • Charken på varuhuset KaDeWe (delicatessen) på plan 6 har allt inom fisk och kött. Gillar du sill rekommenderas en silltallrik tillsammans med ett glas vitt vin vid någon av barerna kring charkdiskarna. Tauentzienstr. 21-24
 • Vietnamesen Monsieur Vuong lämpar sig bäst för asiatisk njutning. Alte Schönhauser Str. 46
 • Grill Royal bjuder på grillade rätter och mycket kött på menyn. Friedrichstrasse 105b
 • Hamburgerstället The Bird har allt i hamburgerväg. Ta med kontanter! Am Falkplatz 5

berlin-travelgrip-cityweekend- (11) berlin-travelgrip-cityweekend- (16)

Vin och öl i Berlin

Många förknippar Berlin och Tyskland med öl, men landet är lika stort på vin. I Tyskland gör man många vita Riesling viner.

 • Vinbaren Cordobar serverar förutom fina viner äta smårätter. Grosse Hamburger Str. 3
 • Berlin Biersalon Ku’damm är ett vattenhåll för många öltörstiga, och hungriga för den delen. Kurfürstendamm 225
 • Hofbräuhus Berlin vid Alexanderplatz är traditionellt tyskt och bayerskt med biergarten och stor festlokal. Servitriser och servitörer bär traditionella kläder och du placeras vid ett långbord som delas av glada turister eller tyskar. Här bjuds på god öl och traditionell tysk mat som Haxe och Schnitzel till live musik. Karl-Liebknecht-Straße 30
 • Afternoon tea erbjuds på flera platser, välj bland hotellen Kempinski, Regent eller Ritz-Carlton.

 Boenden i Berlin

Inom Stadsmitte finns många fina hotell och flera femstjärniga.

 • The Westin Grand Hotel är lyxigt och har egen relaxavdelning med inomhuspool. Hotellet är centralt beläget med närhet till Unter den Linden.
 • Hilton Hotel är femstjärnigt och ligger centralt med promenadavstånd till Gendarmenmarkt. Här finns spa för en avkopplande stund.
 • Park Inn Alexanderplatz ligger mitt på Alexander Plats med närhet till TV-tornet och domkyrkan. Besök takterrassen för utsikt över Berlin!Booking.com

berlin-travelgrip-cityweekend- alexanderplatz-park-inn

Kufürstendamm har hotell i olika prisklasser.

 • Kempinski Bristol är ett lyxhotell med relaxavdelning och inomhuspool. Här kan du också sitta på uteserveringen och skåda flanörerna på shoppinggatan.
 • Best Western Amedia Hotel är ett fyrstjärnigt hotell med bra läge på shoppinggatan. Nära till kommers och tunnelbana.

Rulla till toppen