Dagsresa till Rouen i Normandie

Under vistelse i Normandie eller Paris går det att göra en dagsresa till Rouen i Normandie. Staden var en av de största och mest blomstrande i Europa under medeltiden, härifrån styrdes till och med England av normanderna och Vilhelm Erövraren. Den mest kända byggnad är katedralen Notre Dame men staden är också känd för att Jeanne d’Arc 1431 blev bränd på bål just här. Idag hyser den omkring 100 000 invånare och är lagom för att strosa runt i några timmar och att se vackra kyrkor.

Rouen-stadssiluett-Normandie-France-TravelGrip

Den stora floden Seine flyter genom Rouen och fortsätter vidare till Paris som ligger 135 km från denna medeltida stad. Staden har en hel del vackra byggnader kvar men mycket blev förstört under Andra Världskriget.

Rouen-stad-Normandie-France-TravelGrip

Katedralen i Rouen

Den storslagna katedralen Notre Dame i Rouens centrum står där en kyrka stod redan på 600-talet. Katedralen började få sin nuvarande form 1202 men det tog några århundraden att få den så pass storslagen som den är nu.

I katedralen sägs Rickard Lejonhjärtas hjärta ligga begravet, därtill Rollo som var den viking som bosatte sig i Normandie och vars släkte senare blev normanderna med Vilhelm Erövraren i spetsen.

Läs mer om Notre Dame på Wikipedia (på engelska).

Rouen-katedral-Normandie-France-TravelGrip


Booking.com

Rouen-Normandie-France-TravelGrip- (28)

Fler utflyktstips på TravelGrip.se

Efter flera resor till Frankrike och ett par till Normandie så finner du i kategori Normandie ännu fler tips på sevärdheter och vackra platser att besöka. Jag rekommenderar att man har bil för att smidigt ta sig överallt.

Bland alla tips om Normandie så står Monets hus och trädgård ut som en av de absolut vackraste platserna, trädgården är grönskande med mängder av vackra blommor och man kan verkligen förstå hur konstnären inspirerades här till sina konstverk.

Rouen-torgdans-Normandie-France-TravelGrip

Andra kyrkor i Rouen

Rouen-Normandie-France-TravelGrip- (10)Rouen-Normandie-France-TravelGrip- (14)

Rouen-Normandie-France-TravelGrip-kyrka

Normandiska fasader

Rouen-Normandie-France-TravelGrip- (18)
Rouen-Normandie-France-TravelGrip- (12)
Île flottante på café

Île flottante är en klassisk efterrätt i Frankrike, den serveras inte på alla ställen men här och var går det att få sig denna lättsmälta efterrätt bestående av äggvita, vaniljsås, karamellsås och mandel. Namnet Île flottant betyder flytande ö och passar utmärkt eftersom äggviteblandningen flyter omkring i vaniljsås.

Rouen-isleflottant-Normandie-France-TravelGrip

Recept på Île flottant marängerna

3-4 st äggvitor i rumstemperatur
1-2 dl socker
1 st vaniljstång

Serveras med
Vaniljsås
Karamellsås
Hackade mandlar

Dela vaniljstången i två delar och ha i en bunke. Häll över äggvitorna och börja vispa. När vitorna har blivit lite fluffiga, strö över socker lite i taget och vispa tills allt socker har smält. Vispa tills dess att allt är fast och välj om du vill ha allt i en behållare eller om du ska dela upp portionsbitar av marängen. Ställ i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 150° och sätt in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen. Ställ marängen i sin form/sina formar i vattenbadet och grädda ca 8 min. Ta ut och låt kallna.

Vägbeskrivning Paris – Rouen

Fler Normandie-tips på TravelGrip.se

Normandie är en pärla att besöka för roadtrip och med två sådana resor i bagaget har jag kunnat tipsa om utflykter, matställen och boenden i denna del av Frankrike.Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Rulla till toppen