Drömmer om att köpa hus i Frankrike

Maria (TravelGrip) drömmer om att köpa hus i Frankrike sedan flera år tillbaka. 2004 besökte TravelGrip Frankrike för första gången, då Aix-en-Provence och Marseille i Provence / Côte d’ Azur. Sedan dess har TravelGrip besökt Frankrike flera gånger, samt bott i Aquitaine-regionen en tid.

Frankrike är stort med sina 21 regioner och 64 miljoner invånare, det tar 10 timmar att åka bil från norr till söder och 15 timmar från västra kusten till östra kusten.

kopa-hus-i-frankrike-limousin-travelgrip


Booking.com

Frankrikes regioner

Frankrike är indelat i flera regioner och de är alla olika på sina sätt, precis som länen i Sverige. Dyraste husen och lägenheterna finner man i Paris, tillhörande Ile-de-France, och i Provence där många hus ligger på omkring 10 miljoner kronor och uppåt.

Men det finns regioner med mer prisvärda hus som inte är lika ”intressanta” för oss andra européer som gärna köper semesterhus utomlands, dessa ligger oftast inåt landet och utan direkt närhet till Medelhavet.

franska-regioner-travelgrip

Prisvärda hus i Frankrike

I följande regioner kan man finna prisvärda hus.

 • Basse Normandie, vackert och grönskande område i nordväst med närhet till Atlanten. 2 – 4 sovrum från omkring 130 000 €.
 • Bretagne, populärt resmål på västkusten med närhet till Atlanten. regionen är särskilt känd för ostronodlingar. 2-4 sovrum från omkring 100 000 €.
 • Limousin i mitten av landet är väldigt grönt och har berg och dal, perfekt för naturälskare. 2-4 sovrum från omkring 150 000 , och för 190 000  kan man även få en pool på köpet.
 • Aquitaine strax sydväst om Limousin är också grönt och naturen är underbar. Till väst ligger Atlantkusten och största stad är Bordeaux. 2-4 sovrum från omkring 200 000 . För 290 000 ingår pool och fler sovrum.

French-Property.com listar hus och lägenheter i alla franska regioner, sajten är inte den snyggaste men är informativ.

LÄS MER på TravelGrip om Normandie och Bretagne.

kopa-hus-i-frankrike-cannes-travelgrip

Köpa hus i Frankrike

Att köpa hus i Frankrike innebär andra regler än i Sverige, även om de också är med i EU och vi kan tänkas ha samma grundregler. Budgivningsprocessen är ungefär densamma som i Sverige men de legala dokument som krävs är annorlunda. Svenska banker lånar generellt sett ut pengar till fastighetsköp i Frankrike och det finns några svenska banker representerade i Frankrike, särskilt längs Rivieran i Côte d’Azur.

I många husannonser framgår om huset har nytt avloppssystem eller om man behöver byta septiktank vilket självklart är en extrakostnad.

Köpprocessen

 • Finansieringsplanen måste vara klar innan man skriver ut ett Compromis de Vente, köpeavtal.
 • Köpeavtal upprättas när man kommit överens om pris; Compromis de Vente. Avtalet instiftar att man betalar handpenningen, omkring 10% (denna går vanligen inte att kräva tillbaka efter att avtalet är gjort). Här noteras också om köparen avser att låna till huset eller inte och att parterna enas om att ärendet går vidare till Notaire.
 • Notaire är ett juridiskt ombud som under en period (kan ta några månader) undersöker att köpet kan verkställas och tar hänsyn till kommunala utvecklingsplaner som kan påverka köparen.
 • När Notaire har godkänt allt upprättas det slutgiltiga avtalet. Köparen betalar för det juridiska arbetet; Frais de Notaire. Det brukar räknas ut i procent från köpeskillingen, i regel ca 6-9 %.
 • Säljaren betalar mäklararvodet om en mäklare har varit inblandad.

Husförsäkring

Det är föreskrivet i franska lagen att man ska försäkra sitt hus och så bör göras snart efter köpet. Försäkringen måste täcka för brand och skada på tredje person.

kopa-hus-i-frankrike-provence-travelgrip

Skatter

 • Alla markägare måste betala Taxes Foncières, denna avser nyttjandet av marken och fastställes på all egen egendom; hus, lägenhet eller mark. Ägaren till fastigheten den 1 januari innevarande år är betalningsskyldig, inbetalningen sker i oktober och summan överstiger sällan 800 euro för ett normalstort hus.
 • Bostadsskatten Taxe d’Habitation uttaxeras på de som bor i fastigheten den 1 januari, det är en lokal skatt som brukar vara i nivå med taxes foncières som också inbetalas i oktober. Oavsett om man är skriven eller inte i fastigheten så betalar man denna lokala skatt. Är man skriven på orten så är bostadsskatt inkomstrelaterad.

Svenska mäklaren Bjurfors säljer fastigheter utomlands och kan de franska reglerna, ta hjälp av dem om du inte är bekväm med att gå genom franska mäklare.

kopa-hus-i-frankrike-cote-d-azur-travelgrip

TravelGrips dröm om hus i Frankrike

I TravelGrips dröm ingår ett stenputshus på landsbygden, utan  grannar inpå huset, grindar för vägen till huset, en pool på gården och en underbar terrass under vinrankor. Därtill gärna annat småhus som går att använda som B&B. För detta boende bör man kanske bo på heltid på plats, så det är nog bra att börja med något mindre (krävande) som semesterhus!

Vivez la France!

aquitaine-frankrike-hus-travelgrip

vindruvor-vinrankor-provence-frankrike-travelgrip

kopa-hus-i-frankrike-paris-travelgrip

1 reaktion på ”Drömmer om att köpa hus i Frankrike”

 1. Pingback: Köpa hus utomlands

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen