En helkväll på Södermalm i Stockholm

De flesta söderbesökare söker sig till Medis (Medborgarplatsen) eller Slussen för en utekväll, men då missar man några pärlor utspridda över stadsdelen Södermalm. Söder är 2 x 5 kilometer i storlek, från Slussen ner till Skanstull tar det ynka 30 minuter att gå medan det från ena änden Hornstull till andra änden nära Vitabergsparken kan ta lie mer än en timme att gå. En helkväll på Södermalm i Stockholm kan innebära barhopping, boule- och biljardspel och inmundigande av olika utländska kök.

På Söder finns allt, den som besöker stadsdelen blir inte besviken gällande aktiviteter. Stadsdelen har förutom butiker, restauranger och barer några områden av vacker arkitektur med bostadshus byggda kring sekelskiftet. Men många fastigheter är funkis, alltså byggda i moderna tider (1930/40-talen) då staden expanderade. Södermalm var den av Stockholms malmar som bebyggdes tidigast och redan i mitten av 1300-talet anlades Maria Magdalena kapell på den plats där Katarina kyrka idag ligger. Strosar man kring Vitabergsparken kan man skåda charmiga stugor som var arbetarbostäder på 1800-talet i parkens utkanter. Att gå runt på olika gator och besöka parker är perfekt uppladdning inför en helkväll.

Gör en helkväll på Södermalm i Stockholm

Även för inbitna Stockholmare är det roligt att upptäcka nya stadsdelar. Det sägs finnas södermalmsbor som aldrig har lämnat Södermalm, stolta är vissa invånare. Under Allsvenska-säsongen kryllar Söder av sina Hammarbyfans så fort det är fotbollsmatch på gång, vilket gör att alla enklare pubar och ölhak svärmas över av framförallt män med bred stockholmska.

1. Fotoutställningar, bubbel och kanske en finmiddag på Fotografiska

Från tunnelbanestationen Slussen kan man gå till Fotografiska på Stadsgårdshamnen 22. Längs vägen passerar man några kryssningsfartyg och även hotell & baren ombord skeppet M/S Birger Jarl som passar bra som pit stop för en kall stor stark.

Fotoutställningarna på Fotografiska är alltid av hög klass, det finns vanligen något för alla. Därtill finns en restaurang och bar med vacker utsikt mot Grönan, så här är ypperligt att stanna till för ett glas bubbel. Fotografiskas restaurang är för övrigt välkänd och mycket populär så om man har begränsat med tid och lust så kan man förlägga hela kvällen här intill kajen.

Fotografiska har vacker vy mot Grönan

2. Lek på Ugglan 

Spela Boule, Biljard, Rundpingis, Dart, Foosball, Airhockey eller Brädspel med polarna på Ugglan Boule & Bar på Närkesgatan 6. Perfekt om man har en massa energi att göra av med innan det är dags för middag eller pubhäng.

3. Bärs, Gulaschsoppa och schnitzel på Soldaten Svejk

Vad passar väl bättre som matpaus än redig östeuropeisk kost och bärs. På Östgötagatan 35 finner man en tjeckisk pärla, där bord för större sällskap kan vara svårt att få om man inte har förbokat plats. För 165 kr bankar kocken antingen en Pragerschnitzel (ett stycke fläskkött med frasig panering) eller snor ihop en schnitzel fylld med ost och skinka, som sedan serveras med antingen råstekt eller tjeckisk potatissallad.

4. Drink på hotellbaren Eatery Social Bar


I Skanstull på Clarion Sign Hotel har man en skön lounge och hotellbar direkt vid entrén. Det blandas goda drinkar och finns även smårätter att äta. Öppet till 01:00 på helgerna, så perfekt för avslut av en helkväll. 
Härifrån är det sedan smidigt att ta tunnelbanan hemåt, eller fortsätta ut på klubb…

Eatery Social Bar på hotellet

5. Dansa hela natten lång på Huset under Bron

Under Skanstullsbron ligger Huset under Bron som har öppet till 05:00. Spelar vanligen Housemusik och lockar yngre besökare. Stället är en del av intilliggande populära Trädgården.

Läs också: Avsmakningsmiddag på Punk Royale på Söder

Rulla till toppen