Fira med bubbel i en Champagnestad

Vår, sommar, höst eller vinter, högtid eller vanlig fredag, allt som är värt att fira kan du med fördel fira med bubbel i en Champagnestad. Såsom Reims, Épernay och Châlons-en-Champagne. Ta en av många Champagnerutter, till fots, på cykel eller i bil och upplev kvalitet som är svårslagen!

Regionen Champagne-Ardenne-regionen i Frankrike är känd för kvaliteten på vinerna från dess vingårdar och mängderna av vinkällare, allt täcker en yta på över 30 000 hektar och involverar flera tusen vinodlare. I denna ligga och mest nordliga vinregion i Frankrike tillverkas 300 miljoner flaskor skumpa årligen.

Här kan du fira med bubbel i en Champagnestad

VINRUTTER / ROUTES

Det finns ett antal Routes of Champagne/Routes de Champagne att välja bland för den som vill uppleva flera olika vingårdar och vinmakare. De går i dalar och i berg, audioguide finns att ta del av på den officiella turistbyråns hemsida.

I södra delarna, kring Épernay, går rutten för Blanc de Blanc. Alltså de Champagneviner som är pressade på enbart grön druva av sorten Chardonnay.

Champagne skapas på tre olika druvor, vanligen i blandning; Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir.

VINKÄLLARE / CAVES

Flera Champagnehus har stora källare som tar emot besökare på rundvandring. Här är temperaturen årligen mellan 10-12 grader, så klä dig passande för kylan.

REIMS – bland husen i regionens största stad finns 250 km underjordiska tunnlar. Boka tid hos Vueve Clicquot (Gula Änkan), Taittinger, Ruinart eller Mumm för att ta del av engelskspråkig rundtur som följs av provning.

ÈPERNAY – Champagnens huvudstad med anrika vinhus som Moet & Chandon / Dom Perignon, Mercier, Charles Mignon och De Castellane. Här ligger flera champagnehus på rad längs gatorna. Mercier bjuder dig att ombord på det lilla tåget åka en del av de 18 km långa källarna, mycket praktiskt för den som har svårt att gå.

CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE – den lilla stadens allra första champagnehus grundades  1825 av Joseph Perrier under namnet ”Joseph Perrier Fils et Cie”. På 1800-talet var staden hem för tio stora namn i Champagne, och täckte flera hektar vingård. Joseph Perriers vinkällare välkomnar besökare och har guide på engelska.

Spana in en karta över Champagnehus man kan besöka här.

champagne taittinger
Champagneprovning efter rundtur hos Taittinger i Reims

VINPROVNING

Såklart kan du prova olika Champagne hos de Champagnehus som tar emot besökare. Därtill serveras vanligen någon typ av Champagne i regionens alla restauranger och barer. Precis som med övrigt vin så finns det bättre och sämre Champagne, därtill framställs de av olika druvblandningar vilket faller olika hos alla. Därför är det bra att prova ett antal olika tillverkare under sin vistelse, för att slutligen besöka någon av alla de vinbutikerna för att köpa hem favoriterna.

Störst utbud finns i Reims, sikta in dig på gågatan Place Drouet d’Erlon, ställena runt torget Place du Forum eller gatan Avenue Jean Jaurès för ett urval av barer och restauranger.

Gågata i Reims
Gågata i Reims
Epernay i Champagne
Épernay

Rulla till toppen