Undvika tristess på långflyget


Medan man på en tågresa kan uppleva sceniska landskap som passerar utanför fönstret, är man garanterad att se himmel och moln under många timmar på en långresa med flyg. Undvika tristess på långflyget kan du göra genom att planera aktiviteter i förväg. Det är inte förrän vid landning, med en ny spännande destination som breder ut sig när planet går ner, som man ser något annat.

Hur du kan undvika tristess på långflyget

Det är värt att räkna med förseningar på flygplatsen, i flygplanet liksom vid ankomst. Detta kan i värsta fall resultera i flera rastlösa timmar. Troligen stöter man också på tillfällen då mobiltäckning saknas. Så tänk till kring vilka aktiviteter man kan utföra med mobilen flygplansläge.

Det finns en hel värld av underhållning att tillgå direkt i mobilen. Allt från ljudböcker, poddar, TV-serier, film och spel till språkappar och musik, som går att komma åt utan täckning och uppkoppling.

Fördelarna med dessa är många och du kan se/lyssna när, var och hur du vill. Ska du låna eller köpa en ljudbok, kan du ta tillfället i akt och hitta en bok som utspelar sig på den plats du ska besöka. Så kanske du kommer i rätt stämning och kan känna av atmosfären innan du ens kommit fram. Vill du däremot inte lyssna på en bok finns det en uppsjö av olika poddar att lyssna på, korta som långa. TV-serier och filmer går utmärkt att ladda ner för att se i Offline-läge av sin padda. Med Prime Video kan medlemmar nu ladda ner filmer och tv-program till sin mobil eller surfplatta för att se dem offline. Oavsett om det är en bilresa, en flygresa eller din vardagliga pendling kan du nu titta var som helst. De erbjuder 30-dagars gratis provperiod.

Om du reser tillsammans med någon annan kan ni spela spel mot varandra, för att tillsammans få tiden att gå snabbare. Både i mobil och fysiskt, tänk sänka skepp och luffarschack.

Om du styr kosan mot en destination där det pratas ett främmande språk har du goda chanser att bygga ett hyfsat ordförråd under resan dit med hjälp av olika språkappar. Även om du kanske inte har tillräckligt med tid att få stenkoll på grammatiken kommer du med största sannolikhet hinna lära dig att säga hej, hejdå, beställa på restaurang och kanske till och med fråga efter vägen.

Fysiska tidningar och böcker går att bunkra upp på flygplats innan avresa. Men vill du hålla händerna sysselsatta med stickning, virkning eller teckning behöver du planera vad du ska ta med.

Ha hantverk i handbagaget, välj stickor eller virknål i plast eller trä för att vara på den säkra sidan i säkerhetskontrollen. Packa dem i eget fodral för att förhindra eventuell skada om personal söker igenom bagaget. Det kan dock vara så att vissa länder och flygplatser inte tillåter dessa. Detta är dessutom ansett lugnande och pulssänkande så den som lätt stressar upp sig kan må mycket bättre av hantverk.

Den kreative kan packa med sig material för att teckna eller måla i målarböcker. Det passar bäst under en lugn och turbulensfri flygresa.

flygresa

Planera resupplevelsen i förväg

Genom något så enkelt som att göra research om resmålet kan du få tiden att gå snabbare under transportmomentet till din destination, och dessutom få ut så mycket som möjligt av det när du väl är på plats. Använd dig av Google maps offlinekartor. Dessa laddas ner till din telefon och ligger sparade en viss tid.

Då kan du under resan zooma in på platser du vill besöka och snabbt och enkelt få en översikt över sevärdheter, restauranter och underhållning. Genom att smidigt skapa bokmärken och gruppera dina ”must sees” i olika kategorier har du en smidig och enkel reseguide direkt i fickan som även fungerar offline.

Gör såhär:

  1. I mobilen, gå in på destinationen i appen.
  2. Klicka på din profil i sökfältet upptill i fönstret.
  3. Välj Offlinekartor.
  4. Klicka på Välj en egen karta.
  5. Anpassa ytan du vill ladda ner.
  6. Klicka på Ladda ner.

Läs också: 10 anledningar att resa med tåg

maria grip flygresa
Att äta och dricka gott är också möjligt på vissa flygresor.

Rulla till toppen