Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna

20 mil norr om polcirkeln hittar man Ishotellet i Jukkasjärvi, utanför Kiruna för den som flyger hit. Det gick från att vara ett konstgalleri till att erbjuda övernattning i minusgrader – året runt.

Knappa 10 minuter från Kirunas flygplats glider man in mot samhället Jukkasjärvi. Precis innan man kommer till de centrala delarna av staden anländer man till hotellkomplexet intill Torneälv. Det finns gott om parkering dagstid för den som vill utforska stället utan att övernatta.

Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna

Icehotel gör skäl för namnet, men jag är mest imponerad av det konstgalleri man faktiskt erbjuder. Jag är inte alls intresserad av att övernatta i minusgrader men är väldigt hänförd av vad man kan skapa med is. Så en dagstur mitt på sommaren passade mig bäst.

Vid ankomst får man en besökstid som man inväntar på området. Innan entré till den iglooliknande byggnaden trär man på sig en poncho som hjälper en att hålla värmen under besöket.

Konstverken

Inför varje vintersäsong, kommer nya skulptörer till Jukkasjärvi för att skapa nya detaljer i sovrummen liksom i bardelen. Dessa står sig sedan fram till nästa skifte. Vid mitt besök i augusti såg allt fortfarande magiskt ut om än med lite frostlager på vissa isdelar.

Inträdet till utställningen kostar omkring 350 kr / person och man kan göra besök mellan 10.00 – 18.00.

Hotellet har nio deluxe sviter med privat bastu, badrum och relax, nio konstsviter, ett isgalleri och Icebar by Icehotel Jukkasjärvi; allt snidat för hand av specifikt utvalda konstnärer från världens alla hörn.

I 31 år har Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna uppfört olika gallerior för dagsbesökare och övernattande gäster. Mer än 33 konstnärer från 16 länder har varit delaktiga i uppsättning av Ishotellet genom åren. Se senaste utställningen via länk.

Om våren skördas 1300 isblock från Torne älv som sedan förvaras kallt tills det är dags att börja bygga.

Hotellrumskorridor

Biorummet där historien om ishotellet berättas

Temperaturer

På vintern kan utomhustemperaturen vara så kall som -40 grader i området. Men i själva rummen är det dock -5 till -7 grader, året runt.

Sommartid kan man räkna med +15-25 grader utomhus och -5 grader inne i hotellet.

Övernattning

Ja, man kan boka in sig i något av de 5 grader kalla dubbelrummen som finns i den igloo-liknande byggnaden intill älven. Det finns ett ”värmerum” som också tillhandahåller toalett och dusch för övernattande gäster. I receptionen finns även en bastu med relaxavdelning, en sprakande brasa, kaffe och varm lingondricka.

När du anländer får du låna varma ytterkläder och sedan håller en av guiderna en ”överlevnadskurs”. En guide berättar hur du bör klä dig och hur du använder sovsäcken, som ska hålla för temperaturer ner till -25 grader, på bästa sätt för att hålla värmen.

Därtill finns också stugor på området samt vanliga hotellrum, så att man kan bo med gångavstånd till Isbaren i ovan byggnad.

Inträde till isbaren och konstutställningen ingår för alla övernattande gäster oavsett om man sover bland iskonst eller i traditionellt boende.

Pris: Rum i ishotellet kostar omkring 7500-9500 kr per natt, medan en stuga kostar 4500 kr per natt.

Boka rum: På Booking.com finns tydlig uppdelning mellan typ av rum

Läs också: Roadtrip i Fjällen och Lappland

Rulla till toppen