Reseguide Lissabon

Bland alla jag pratat med som har varit i Lissabon är feedbacken bara positiv, staden anses vara den sista bland västeuropas huvudstäder som är billig, genuin och äkta varierad. Hem till globetrotters och bohemer förutom sina portugiser. I denna reseguide Lissabon listas sevärdheter, restauranger och boenden samt lite andra tips för dig som turist att ha kännedom om.

Reseguide Lissabon – Portugals huvudstad

Lissabon har en äldre del och en nyare del, detta på grund av att en tsunami förstörde stora delar av staden på 1800-talet. Stadens bebyggelse är spridd över kullar, så det bjuds på vacker utsikt över stad och hav från ett flertal platser runtom i staden. Lissabon har lite mer än 500 000 invånare och dessa ur samtliga samhällsklasser, från fattiga till rika, men det är inget som direkt märks. Portugiserna är trevliga och tillmötesgående i alla lägen.

Relaterat: De bästa hotellen i Lissabon

 

BRA ATT VETA INFÖR BESÖKET 

Ta taxi istället för att gå till fots efter mörkrets inbrott i de äldre stadsdelarna. Här är skumma gränder och det kan förekomma rån, särskilt om man är ensam.

Beställ Uber för smidiga ”taxi”resor. Den billigaste taxan avser privatpersoner som kör egen bil. Jag har gjort många sådana resor och är supernöjd. Inga kontanter behövs heller vilket är ett plus.

Ha kontanter.

Rånrisk finns på gator och i spårvagna där turister generellt rör sig. Vanligen består ligorna av invandrande nomader som man också kan stöta på i städer som Barcelona. Se till att inte ha lösa saker i fickorna, dyra handväskor som skyltar om pengar och var uppmärksam om någon frågar dig om vägen eller så.

Drogförsäljning förekommer på ställen där turister samlas, även till resande par kommer män fram och frågar om man vill köpa det ena eller det andra.

Ha bekväma skor!

Sneakers och joggingdojjor är att rekommendera

Lissabons stadsdelar

Stadsdelen ALFAMA – gamla stan

Här är det kulligt, man går uppför och nerför, i smala gränder, över stora torg. Husen är i äldre stil och härligt färggranna. Stadsdelen är den äldsta i Lissabon.

Ät lunch/middag/snacks på:

Stadsdelen BAIXA – nyare men charmigt

Även i Baixa är det backar, kullersten och vackra hus som överrepresenterar. Baixa totalförstördes viden jordbävning år 1755 och återuppbyggdes i nyklassicistisk stil lagda i ett strikt rutnätsmönstrat gatunät. Här finns alla internationella butiker för shopping.

Ät lunch/middag/snacks på:

Stadsdelen BAIRRO ALTO – äldre med charm

Alto innebär höjd, så även i denna stadsdel finns kullar. Här lockar framförallt nattlivet, det finns en hel del trevliga barer i området.

Häng i parken Miradouro de São Pedro de Alcântara, det är utsiktsplats där det sommartid ordnas biergarten med smårätter, öl och viner.

Drick gott på:

Är seafood middag på SeaMeRua do Loreto 21.

Saluhall och matmarknad för heldagshäng

Time Out Market är en matmarknad med mängder av restauranger och barer som alla erbjuder rätter från omkring 10 euro och uppåt. Det är full kommers över lunch- och middagstid, både invånare och turister söker sig hit. Den enkla och lokala bläckfisksalladen serveras hela dagen till och med natten när stället stänger och är något alla borde prova. Därtill finns möjlighyet att göra både ölprovning och portvinprovning.

Det finns endast ett fåtal uteserveringar, de flesta håller sig inomhus. Ute i solen kan det passa utmärkt med en italiensk espresso och Portugals mest kända kaka; Pastéis de Nata.

Grandiosa Praça do Comércio

Detta torg intill vattnet är stort och inramat av vackra byggnader,  valvbåge och smyckad med storslagen staty. Längs kanterna packas uteserveringar (med Happy Hour!).

Att sitta i solen på en av uteserveringarna var härligt!

 

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

2 reaktioner på ”Reseguide Lissabon”

  1. Pingback: Time Out Market i Lissabon - matmarknad för finsmakare - TravelGrip

  2. Pingback: Sköna barer i Lissabon

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen