Reseguide Venedig

I denna reseguide till Venedig får du tips om verkliga sevärdheter och en lista på vad man kan hoppa över. Allt hänger såklart på hur mycket tid du har i Venedig och hur kulturellt intresserad du är. I Venedig finns det ett uppsjö av konstverk att beskåda men jag inte är särskilt intresserad av konst så min reseguide passar främst dig som vill strosa runt och uppleva Venedigs gamla gator och kanaler.

 

Ta sig runt

 • Vaporetto kommunala båtfärjor trafikerar Canal Grande i Venedig och turer till andra öar. Kommer du till Venedig via tåg kan du åka med Vaporetto linje 1 hela vägen till San Marco i Venedig och sedan vidare till ön Lido. Under resan i Canal Grande så får du en fin överblick över Venedig. Räkna med att det är fullt på båtarna under juli, man får ofta stå och trängas och det finns inget fläktar ombord så det blir varmt under soliga dagar. Linje 1 stannar på flest hållplatser. Trafikinfo finns på Veniceconnected.
 • Gondol passar bäst kvällstid när båttrafiken lugnat sig i kanalerna, räkna med att det kostar cirka 100 euro.

Gondoler i Venedig

Sevärdheter

 • Venedigs kanaler, vart man än går är det vackert och små broar över det grumliga kanalvattnet. Venedig kan skryta med romantiska byggnader och broar i överflöd.
 • Rialto och Ponte dell’Academia, storslagna broar över Canal Grande. Många väljer att hänga upp hänglås för att bedyra sin eviga kärlek vilket många lås vittnar om på dessa broar, myndigheterna rensar dock med jämna mellanrum så räkna inte med att ditt lås blir kvar i all evighet.
 • Suckarnas bro/Ponte dei Sospiri, en liten bro från 1600-talet, högt belägen mellan två byggnader varav den ena är ett fängelse och den andra är Dogepalatset innehållande förhörsrum. Fångarna passerade Suckarnas Bro efter att ha förhörts och in i fängelset och fick skåda det sista av vackra Venedig utifrån brons små gluggar.
 • Markusplatsen, Piazza San Marco, är värt att skåda i sig stående mitt på torget. Här kan man skåda arkitektur från 1300-talet till 1600-talet i form av kyrkan Basilica di San Marco, Dogepalatset, klocktornet Torre dell’Orologio och Campanile. Det kryllar av turister som alla vill göra samma sak, äntra basilikan och beskåda dess skönhet samt besöka dogernas historiska palats.
 • Museer kryllar det av, det finns något för alla. Ta hjälp av guideböcker eller Visit MUVE i vilket 11 museum/sevärdheter ingår.
 • Teater och/eller opera passar dig som gillar kulturella evenemang, kolla evenemangskalendern.

Visa större karta

Magnifik utsikt över Venedig

I mat- och dryckesväg

Maten är sämre i Venedig jämfört med i övriga Italien, det kryllar av äkta turistfällor som tar mycket betalt för illa tillagad mat. Säkra kort i Venedig är havets läckerheter som Frutti di Mare. Jag håller med guideböckerna som säger att man bör undvika pizza och lasagne, dessa maträtter är inte typisk Venetianska och smakar bättre i Sverige. Tänk på att italienarna har annan middagstid än svenskar, de äter sent, men med så mycket turister som det är i Venedig alla dagar så serverar restauranger middag hela kvällen. Innan middag finns andra godsaker att prova på:

Svalka dig med italiensk hemgjord glass, på kula. Det kryllar av hål i väggen som säljer glass, priset ligger i skrivande stund på mellan 1,50 – 2 € per kula.

Kaffe i Italien är en hel vetenskap. En svensk kaffe med kall mjölk finns inte, utan om du ska ha mjölk i kaffet får du uppvärmd mjölk i form av en Caffe Latte. Cappuccino avnjuts normalt på morgonen. Svalka med iskaffe, Caffe Freddo.

Njut av aperitivo, testa en Spritz, blandningen av Prosecco vin och Campari/Aperol och Limoncello.

Drick lokalt vin, i barer serveras det per glas vilket är en fördel om du vill smaka flera sorter.

Venedigs specialiteter är inte pizza och lasagne. Här serverar man havets läckerheter, fråga kyparna om dagens rätt eller restaurangens specialitet. Leta efter skyltar som säger Cucina Veneta. Det är svårt att hitta prisvärda matställen, det mesta är längs turiststråken är illa tillagat men ändå dyrt.

Sök dig till en Osteria eller Snack bar runt lunchtid för en tapas-likande måltid som oftast håller bra kvalitet.

Venedig osteria bjuder på charkuterier

Matställen du inte vill missa i Venedig

 • Snackbars i Castello, leta dig till promenadstråket Via Guiseppe Garibaldi nära Konstpaviljongerna i stadsdelen Castello och välj en trevlig uteservering av snacks/cicheti. I Castello finner man fler italienare än turister, området är betydligt lugnare än grannstadsdelen San Marco. Castello
 • Campo Santa Margherita, detta torg kryllar av restauranger, caféer och osterias. Här är betydligt lugnare än runt San Marco, perfekt för lunch, snacks och middag. Dorsoduro

Visa större karta

 • Harrys Bar, omskrivet i många utländska guideböcker, är en bar som namnet avslöjar. Hit har turister vallfärdat i flera år och här sägs det att man skapade drinken Bellini (som finns på min lista om vad man kan hoppa över). Här serveras mat som har belönats med en Michelin stjärna så käket är helt OK. San Marco
 • Hard Rock Café, med fin utsikt på gondoljärer och deras gondoler kan du njuta av amerikanska portioner av mat eller bara ta en inhemsk öl i baren. San Marco

venedigs kanaler

Sol och bad på Lido

Till Lido kan man fly för att ligga på stranden och njuta av sommarvärmen. Hit åker man smidigast från San Marco, med Vaporetto linje 1, 2 eller 14. Endast linje 14 åker raka spåret utan stopp, resan tar 15 minuter. Observera att det finns både privata stränder och allmänna stränder på Lido. De privata stränderna tillhandahåller hytter, solsängar och diverse annan service mot en kostnad, på dessa stränder blir man bortkörd om man ligger på en handduk/filt i sanden.


Visa större karta

Badställen

 • Bluemoon  ligger närmare vaporettons hållplats Santa Maria, det är gångavstånd från hållplatsen. Stranden är mer turisttät än övriga stränder och betydligt smutsigare än de andra allmänna stränderna. Här tältar ungdomar så det ligger tyvärr skräp överallt.
 • Alberoni är WWF skyddad vilket innebär att här är växt- och djurlivet lite vildare, det finns lite drivved och bråte nära land men är mysigt och inte lika trångt och smutsigt som Blue moon. Man tar en buss från Vaporettons hållplats, resan tar cirka 20 minuter.
 • San Nicolò i nordvästra Lido rymmer en sandstrand och camping.

Privata stränder

 • Venezia Spiagge har två stränder där priset ligger runt några hundra kronor för en dag för en hytt.
 • Bagni Alberoni, hyr en hytt för cirka 90€ per dag eller en solsäng med parasoll för 16€ per dag. Ta en buss från Vaporettons hållplats, resan tar cirka 20 minuter. Vid sidorna om denna privata strand ligger den allmänna delen av Alberoni.

Lido strand utanför Venedig

Karta över södra Lido och Alberoni


Visa större karta

Vad du kan hoppa över

 • Köpa ansiktsmask och klä ut sig till maskerad. När har man egentligen nytta av detta?
 • Resa runtalla öar i skärgården, för min del räckte det med besök till Lido. Det hänger såklart på hur lång tid du har i Venedig.
 • Slösa pengar på att beställa Bellini-drinken ute, det är oftast bara turister som beställer detta och därför är priset saftigt.
 • Åka Gondol dagtid, vattnet är sällan lugnt dagtid så du riskerar att bli nedstänkt av passerande vattenfordon.
 • Köa till Markuskyrkan, Dogepalatset eller klocktornet om du inte är genuint intresserad av Venedigs historia.
 • Ta inte med rullväska, varken kabinväska eller resväska på hjul. Venedig Stad avser förbjuda dessa så de stör och sliter på de stenlagda gatorna. Läs mer på Vagabond.se.
Rulla till toppen