Tågluffa i Europa nästa sommar – och se fotboll samtidigt

Att resa med tåg runtom i Europa är något som alla borde göra åtminstone någon gång i livet. Varför inte då göra slag i saken och åka på tågluff i Europa nästa sommar under tiden när fotbolls-EM spelas och på så sätt kombinera resa med fotboll. 

Nytt spelkoncept

Nästa års fotbolls-EM kommer att bli en helt unik turnering då matcherna som tidigare inte bara kommer att spelas i en eller två länder utan i hela tolv olika europeiska länder.

Tittar man på fotbolls EM 2020 spelplatser ser man att dessa är ganska utspridda över Europa, från den irländska huvudstaden Dublin hela vägen bort till Baku i Kaukasus. Dock spelas matcher i flera städer som inte ligger alltför långtifrån varandra och som dessutom går alldeles utmärkt att åka tåg emellan.

Bland annat Amsterdam, där tre matcher i grupp C spelas, Rom där tre matcher i grupp A spelas samt München och Budapest där samtliga matcher i grupp F spelas. Dessa städer har dessutom en rad kända sevärdheter som man inte får missa, som till exempel Amsterdams fantastiska kanaler och Colosseum i Rom. I den italienska huvudstaden spelas dessutom 4 juli en av kvartsfinalerna.

Rom med Colosseum

Övriga EM-städer är Sankt Petersburg, Bukarest, Köpenhamn, Bilbao, London och Glasgow, som också går att nå med tåg även om det i vissa fall kan ta lite längre tid.

Vill du uppleva riktigt bra EM-stämning ska du givetvis bege dig till London mellan 7 och 12 juli. Då spelas nämligen såväl semifinaler som final på klassiska Wembley. Men, går det att åka tåg till London? Jodå, med Eurostar från Paris tar det inte mer än drygt två timmar mellan den franska och brittiska huvudstaden.

När man väl är i London finns förstås oerhört mycket att se i form av Westminister Abbey, Buckingham Palace och Towern med mera.

Hård konkurrens om biljetter

Eftersom trycket på biljetter till ett EM-slutspel som regel brukar vara högt gäller det att ha lite framförhållning. Ett bra tips är att hålla utkik efter när biljetterna släpps då dessa med vissa undantag brukar sälja slut ganska snabbt.

Även om man inte får tag i matchbiljetter kan det ändå vara värt att åka till en stad där det spelas en stor EM-match bara för att få uppleva stämningen. Under ett fotbolls-EM brukar nämligen stämningen i de städer där matcherna spelas vara minst sagt hög. Har man planerat att bo i någon av EM-städerna kan det även bra att vara ute i god tid och boka hotell.

Billigare med Interrailkort

Vad gäller tågbiljetter är det allra enklaste att skaffa sig ett Interrailkort, framför allt om du planerar att åka mycket. Hur mycket ett Interrailkort kostar beror helt på hur mycket du vill resa. Exempelvis kostar ett kort med fem resdagar inom en månad ca 3 200 kronor för vuxna och ca 2 500 kronor för ungdomar 12-27 år.

Vill du däremot resa mycket finns det ett kort med 22 resdagar i följd. Detta kostar ca 5 700 kronor för vuxna och ca 4 500 kronor för ungdomar 12-27 år.

Budapest
Rulla till toppen