Tips till dig som vill köpa boende i Frankrike

Det går verkligen att förverkliga drömmer om ett pied de terre i Frankrike. Många av de utlänningar som köpt sig en övernattningslägenhet längs Rivieran har nöjt sig med en mindre lägenhet, eftersom att det just på denna kust kostar en slant att inverstera. Men i den mer sydliga regionen Languedoc fyndar man hus och villor för samma pengar. Med ett par års erfarenhet av visningar i Sud de France delar jag här tips till dig som vill köpa boende i Frankrike.

Redan som 24-årig förstagångsbesökare i Frankrike och Cote d’Azur visste jag. Frankrike blir mitt andra hemland. Trots språkbrister har jag under de snart 20 år som gått sedan första ögonkastet förälskat mig alltmer i kultur, gastronomi och miljöer. Enligt mig, som rest till ungefär 52 länder världen över, finns inget annat land med sådan bredd i sevärdheter. 

Jag har satt min fot i ett flertal Departement runtom i riket, och längtar ofta till Normandie, hänförs av Loire, saknar Champagne men är hemma i Provence. Valet av ort för det första utlandsboendet föll på Antibes tack vare den lilla och gamla stadens nära läge till både internationell flygplats (Nice) och stränder. För vad förknippas med franska rivieran om inte sol, palmer och Medelhavet. 

 

Tips till dig som vill köpa boende i Frankrike

  1. Ha de medel som behövs, skippa att ta lokalt lån. Banker i Frankrike (även svenska banker med filial) tar en stor avgift för upprättande av lån. Fördelen är också att du anses vara en Cash Buyer och det indikerar att affären kan avhandlas snabbt.
  2. En snabb affär tar 2 månader, från att bud accepteras och förköpsavtal signas till dess man ordnar med tillträdet. Allt kan ordnas på kontoret hos den Notaire som anlitas.
  3. Buda 7-20% under utropspris, räkna ut marknadspris utifrån a dra objekt på marknaden. Utropspris är generellt Acceptpris. Snabb budgivning är ovanligt.
  4. Lägg mentalt på c:a 10% på fastighetens pris för att räkna in kringkostnader som hanteras hos en Notaire (lagfart, stämpelavgifter etc).
  5. Boka många visningar, mäklare genomför endast privata visningar av objekt.
  6. Adresser till objekt lämnas sällan ut innan visningen sker. Det försvårar att söka objekt på distans. På plats kan man enkelt se vilka objekt som är till salu genom tydlig skyltning. Alla mäklare föredrar telefonkontakt framför mejl, räkna inte med att få snabbt svar via mejl.
  7. Hos Notaire, ha med passet, kopior av passet, bankuppgifter (svensk bank går bra) och utdrag ur Folkbokföringen på engelska.

renoverad lägenhet

Fun facts för dig som ska vistas en längre tid i Frankrike

Vem älskar inte franskt bröd? Croissanterna på bagerierna i alla landets bagerier håller bra kvalitet, här erbjuds det bröd jag föredrar till frukostkaffet Cafe Creme (man beställer inte Cafe au Lait som man fått lära sig i skolan). 

Mackor av baguetter och bagels säljs över disk som Sandwich, standardfyllningen är smör, ost och skinka men det kan finnas flera ställen som skojar till det med diverse internationella koncept. 

 

Lunch serveras ungefär mellan kl 11-14:30, utanför dessa tider ska du inte räkna med att det går att komma över ett vettigt mål mat. Men över disk på boulangerie eller cafe kan det finnas fylld Sandwich eller en pajbit över. 

 

Middagsserveringen börjar kl 19:00, innan dess beställes enbart dryck och snacks på öppna barer och restauranger. Kocken har nämligen ledigt mellan lunch och middag. När man väl har tilldelats ett bord på restaurang har man det generellt under hela sittningen, det vill säga tills man stänger stället. Om inget annat meddelas. 

 

Vill du läsa mer om Frankrike? Här på sajten finns alla möjliga tips om Frankrike.

by i Frankrike

 

Rulla till toppen