Tips till dig som vill köpa boende i Frankrike

Det går verkligen att förverkliga drömmar om ett pied de terre i Frankrike. Många av de utlänningar som köpt sig en övernattningslägenhet längs Rivieran har nöjt sig med en mindre lägenhet, eftersom att det just på denna kust kostar en slant att investera. Men i den mer sydliga regionen Languedoc fyndar man hus och villor för samma pengar. Med ett par års erfarenhet av visningar i Sud de France och inköp av lägenhet i Antibes delar jag här tips till dig som vill köpa boende i Frankrike.

semesterlägenhet i antibes

 

Tips till dig som vill köpa boende i Frankrike

  1. Ha de medel som behövs, skippa att ta lokalt lån om du kan. Banker i Frankrike (även svenska banker med filial) tar en avgift för upprättande av lån. En annan fördel är också att du anses vara en Cash Buyer och det indikerar att affären kan avhandlas snabbt.
  2. En snabb affär tar 2 månader, från att bud accepteras och förköpsavtal signas till dess man ordnar med tillträdet. Allt kan ordnas på kontoret hos den Notaire som anlitas, vanligen möts man där vid två tillfällen allt som allt.
  3. Buda 7-20% under utropspris, räkna ut marknadspris utifrån andra objekt på marknaden. Utropspris är generellt Acceptpris. Budgivning är ovanligt.
  4. Lägg mentalt på c:a 10% på fastighetens pris för att räkna in kringkostnader som hanteras hos en jurist; Notaire (lagfart, stämpelavgifter, återstående skatt etc).
  5. Hos Notaire, ha med passet, kopior av passet, bankuppgifter (svensk bank går bra) och utdrag ur Folkbokföringen på engelska.
  6. Boka många visningar, mäklare genomför endast privata visningar av objekt och de är inte lika på hugget som svenska mäklare.
  7. Adresser till objekt lämnas sällan ut innan visningen sker. Det försvårar att söka objekt på distans. På plats kan man enkelt se vilka objekt som är till salu genom tydlig skyltning. Alla mäklare föredrar telefonkontakt framför mejl, räkna inte med att få snabbt svar via mejl.

Vad kostar det, egentligen?

Vad kostnaden faktiskt landar på, baserat enbart på bostadsannonsen, är väldigt avvikande.

Se till att köpa bostaden för 7-20% under utropspris, utropspriset är nämligen ett acceptpris vilket som i och för sig innebär att den som budar utropspriset har rätt att få bostaden och budgivning startas vanligen inte.

Ha medel på 10% extra på köpeskillingen (accepterade budet) för att täcka alla kringkostnader som hanteras hos en Notaire.

Årligen betalas fastighetsskatt – Taxe Foncière både på hus och lägenhet. Denna är väldigt rörlig och beroende på kommun, och har inte ett tak som i Sverige. På Rivieran kan 90 kvadrat utan något extra som havutsikt, landa på mellan 800-1000 euro per år. 

De som har lägenheten som andra bostad (résidence secondaire) och alltså inte primärt boende, vilket vanligen gäller de lfesta utlänningar ska årligen betala boendeskatt –taxe d’habitationDen är omöjlig att räkna ut på egen hand i samband med fastighetsköpet så räkna även här med 800-1000 euro per år om bostaden är belägen i en kustnära kommun på Rivieran. På landsbygden borde den vara lägre. Beloppet som kommunen kommer fram till baseras på en estimerad hyresmöjlighet som fastigheten skulle förväntas ha på den öppna hyresmarknaden. Detta eftersom det saknas hyresrätter i stor utsträckning i Frankrike, och staten är beroende av privata som hyr ut boenden i andrahand.

EXEMPEL – Lägenhet 90 m2

Belägen i centrala Antibes, inte i gamla stan, utan ett funkishus från 1950-talet, högst upp utan någon speciell utsikt men med balkong, i byggnad som har hiss och låsta grindar (securisée). Har 3,5 sovrum vilket kan antyda hög uthyrningsmöjlighet.

Totalt köppris (ink allt som Notaire hanterar): 290 000 €
Taxe Foncière 2023/2024: 923 €
Taxe d’habitation 2024: preliminärt 900 €
Totalt = 291  823 € under det första året

Med 5% ökning av skatterna kan år 2 innebära 1900 € i årlig skatteinbetalning

Därtill tillkommer fasta kostnader som avgift till copropriété (ungefär jämförbart med bostadsrättsförening), elförbrukning och abonnemang, vattenförbrukning och abonnemang, gas eller annat för värme, hemförsäkring och internet.

Läs mer: Köp fastighet i Provence

Hitta bostäder till salu

Mäklarna i Frankrike har kortade exklusivitetstid än i Sverige, efter bara tre månader kan man se ett objekt hos flera andra mäklare, ibland till lite olika priser. Sök efter objekt på söksidor som Seloger.fr, Logic-immo.se eller marknadsplatser som Leboncoin (Blocket) eller GreenAcre, för att börja skrapa på ytan.

Mer information om objekten och uppgifter till mäklare kan också finns på mäklarnas egna sidor, stora mäklarhus är Iad, Orpi, ERA, Century 21. På Rivieran är svenska byrån Wretmans populära bland skandinaver, de säger sig kunna agera köpmäklare och ordna mycket research och boka visningar åt dig som söker bostad och behöver assistans med jagandet. Det ska inte kosta något extra att anlita en köpmäklare, för denne brukar kunna dela på säljmäklarens arvode vid en affär. Vilket i och för sig innebär att jag stött på att köpmäklare fått nej på efterfrågan om visning eftersom säljmäklaren inte vill dela med sig av arvodet. Det har lett till att jag inte kunnat sett objekt jag varit intresserad av utan att själv ta direkt kontakt med berörd mäklare anlitad av säljaren.

De franska mäklarna föredrar att kommunicera på franska, och helst i telefon, så räkna med långsamt svar mejlledes särskilt om du skriver på engelska. Besök på plats på kontoren är allra bäst för snabb service.

Objekt som varit annonserade i ett år eller mer brukar gå att pruta på, men ibland har säljarna inte bråttom så runtom i Frankrike kan objekt ligga ute gott och väl ett par år. På Logic-Immo går det att se när bostadsannons lagts upp och/eller uppdaterats, vilket kan ge en indikation om hur länge objektet varit på marknaden.

Marknadspriser

I Frankrike är affären inte lika publik som i Sverige, så det går inte att hitta Slutpris på objekt. Det bästa att ta till hjälp är att;

  1. För loggbok, ett eget dokument om objekt som verkar ligga på ungefär samma plats och alla dess detaljer (skick, kvadratmeter, antal rum, utropspris, månadsavgift, fastighetsskatt och om det finns hiss/uteplats). På så vis kan du själv räkna ut vad objeketen som är jämförbara ligger ute till för kvadratmeterpris.
  2. Sök upp adress/ort på www.meilleursagents.com för att få det spann av kvadratmeterpris som gäller för lägenhet eller hus.

 

Varför Frankrike?

Redan som 24-årig förstagångsbesökare i Frankrike och Cote d’Azur visste jag. Frankrike blir mitt andra hemland. Trots språkbrister har jag under de snart 20 år som gått sedan första ögonkastet förälskat mig alltmer i kultur, gastronomi och miljöer. Enligt mig, som rest till ungefär 52 länder världen över, finns inget annat land med sådan bredd i sevärdheter. 

Jag har satt min fot i ett flertal Departement runtom i riket, och längtar ofta till Normandie, hänförs av Loire, saknar Champagne men är hemma i Provence. Valet av ort för det första utlandsboendet föll på Antibes tack vare den lilla och gamla stadens nära läge till både internationell flygplats (Nice) och stränder. För vad förknippas med franska rivieran om inte sol, palmer och Medelhavet. 

 

Renoverad lägenhet utomlands
Färdigrenoverat vardagsrum med kök och tvättsstuga

 

Fun facts för dig som ska vistas en längre tid i Frankrike

Vem älskar inte franskt bröd? Croissanterna på bagerierna i alla landets bagerier håller bra kvalitet, här erbjuds det bröd jag föredrar till frukostkaffet Cafe Creme (man beställer inte Cafe au Lait som man fått lära sig i skolan). 

Mackor av baguetter och bagels säljs över disk som Sandwich, standardfyllningen är smör, ost och skinka men det kan finnas flera ställen som skojar till det med diverse internationella koncept. 

 

Lunch serveras ungefär mellan kl 11-14:30, utanför dessa tider ska du inte räkna med att det går att komma över ett vettigt mål mat. Men över disk på boulangerie eller cafe kan det finnas fylld Sandwich eller en pajbit över. 

 

Middagsserveringen börjar kl 19:00, innan dess beställes enbart dryck och snacks på öppna barer och restauranger. Kocken har nämligen ledigt mellan lunch och middag. När man väl har tilldelats ett bord på restaurang har man det generellt under hela sittningen, det vill säga tills man stänger stället. Om inget annat meddelas. 

Vill du läsa mer om Frankrike? Här på sajten finns alla möjliga tips om Frankrike.

by i Frankrike

 

Rulla till toppen