Utflykt till Oranienburg utanför Berlin

I maj var jag iväg på en Utflykt till Oranienburg utanför Berlin, en liten ort som nästan har växt ihop med Berlin till vilken det går smidigt att ta pendeltåget S-bahn linje 1. Tåget avgår bland annat från Potsdamer Platz, resan tar omkring 40 minuter eftersom tåget stannar på många ställen längs vägen.

S-bahn-Berlin-skylt-TravelGrip

Redan efter 15 minuters resa från Potsdamer platz är man ute på landsbygden där det finns vida rapsfält och skogspartier mellan samhällena. Dessa tåg är av äldre modell och inte långdistanståg med bekväma säten utan av enklare modell och kör många turer fram och tillbaks varje dag och låter människor frakta med sin cykel för turer i eller utanför Berlin.

Berlin-Sbahn-1-TravelGrip

Oranienburg-berlin-travelgrip


Booking.com

Slottet Oranienburg Schloss

Intill floden Havel ligger ett välbevarat vackert slott som har en slottsrestaurang med uteservering mot vattnet. Slottet har fina konstsamlingar och vackra rum i Barockstil vilka kan vara värda att besöka. I övrigt finns en slottspark och ett vackert beläget orangeri på område. Både på slottsrestaurangen och i Orangeriet kan man avnjuta något att äta och dricka.

Läs mer om Berlin och dess omnejd.

Oranienburg-slott-schloss-brlin-travelgrip

Schloss Restaurant

På slottsrestaurang serveras hemlagad lunch och middag i tysk manér, under maj är det sparrisveckor så då kan man passa på att äta bland annat Spargelsuppe – sparrissoppa.

Servitriserna kan begränsat med engelska så bär med dig ett lexikon om du vill ha hjälp att förstå menyn. Precis som på alla andra ställen i Tyskland är öl prisvärt, vatten kostar nästa lika vilket gör att majoriteten völjer alkoholhaltiga drycker, räkna med omkring 3-4 euro för en 33 cl öl elle ett glas vitt vin. Be om kleine bier för en liten öl och gros bier för en stor öl.

Oranienburg-slott-restaurang-travelgrip

Oranienburg-slott-restaurang-berlin-travelgrip

Oranienburg-slottsrestaurang-berlin-travelgrip
Sparris-middag-spargel-berlin-travelgrip

Oranienburg under Andra Världskriget

Oranienburg är även känt för att nazisterna under Andra Världskriget fraktade fångar och judar till närbelägna koncentrationslägret Sachenhausen, mer om detta kan man läsa i det senare inlägget Sachsenhausen utanför Berlin.

Sachenhausen-koncentrationsläger-Berlin-TravelGrip
Rulla till toppen