fbpx Press "Enter" to skip to content

Fin Michelinmiddag på Fäviken i Jämtland

Om man vill uppleva skandinavisk mat med speciell touch bör man sikta in sig på orten Järpen, beger sig till Järpen, 30 minuter utanför Åre. Här bjuds på fin Michelinmiddag på Fäviken i Jämtlands hjärta. Gården där restaurangen ligger är omgiven av åkrar, skog och berg, närmare bestämt ser man Åreskutan på håll från verandan.




Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-2

Michelinmiddag på Fäviken i Jämtland

När man anländer till Fäviken Magasinet (vanligen med bil, taxi eller annat fordon) möts man av en ur personalen som tar emot och kör iväg med bilen för parkering. Man bjuds att slå sig ner på utomhusverandan sommartid eller inne i en del av lokalen för fördrink. Jag rekommenderar varmt champagnen som serveras, glaset fylls på kontinuerligt.

Därefter bjuds man till sittning och samtliga hälsas välkomna av kocken Magnus Nilsson, vilket ger ett väldigt trevligt intryck. Man ser honom för övrigt många gånger under kvällens gång då han deltar i serveringen av sin meny.

De små förrätterna serveras på nedre våningen i loungemiljö där man vanligen delar en större grupp med annat sällskap. Därefter serveras varmrätter på den övre våningen i den vackra ladan.

Mellan några av de tidigare rätterna gick en servitör runt alla bord för att visa upp det kalvkött som lite senare grillas på öppen eld för att serveras som varmrätt.

Man hänvisas åter till den nedre våningen för avslutande smårätter och desserterna.

Adress: Fäviken 216, 830 05 Järpen

Karta:

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-1

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-3

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-5
Linfrökex med ättika & musseldipp
Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-4
Champagne Laherte
Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-6
Ingången till restaurangen

 

Fäviken-lounge-avdelning-nedervåning-TravelGrip

 

Avsmakningsmenyn på Fäviken, Sommar:

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-11
Fullkornskex med morotssallad

 

Buljong av ren med tjemus och kråkbär
Buljong av ren med tjesmus och kråkbär

 

Vildöringrom i varmt skal av torkat grisblod
Vildöringrom i varmt skal av torkat grisblod

 

Flottyrkokt grishuvud med rabarber och dragonsalt
Flottyrkokt grishuvud med rabarber och dragonsalt

 

Fågelleverstanning, mältat kål, röda vinbär och persiljestjälk
Fågelleverstanning, mältat kål, röda vinbär och persiljestjälk

 

Saltad sugga som charkuteri - smälte i munnen!
Saltad sugga som charkuteri, lagrad i ett år – smälte i munnen!

 

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-21

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-23

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-Pilgrimsmussla-TravelGrip
Pilgrimsmussla tillagad i sitt skal över björkkol och enkvistar

Michelin-middag-i-Jamtland-Pilgrimsmussla-Faviken-Magasinet-TravelGrip

Den tillagade pilgrimsmussland i sitt skal och vatten
Den tillagade pilgrimsmusslan i sitt skal och vatten med smak av hav i perfekt balans

 

Kungskrabba med nästan bränd grädde
Kungskrabba med nästan bränd grädde, mycket saftigt kött

 

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-26
Grillat ostron från Norge

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-27

Ångad makrill på vilda blad och blommor
Ångad makrill på vilda blad och blommor

 

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-28
Surdegspannkaka

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-29

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-31
Smakrik Lupingratäng – gjord på lupiner (som är en baljväxt) från området

 

Mussla från Norge (som kan åldras till 60 år!) som tillagades precis inför serveringen, uppskuren på plats
Mussla från Norge (som kan åldras till 60 år!) som tillagades precis inför serveringen, uppskuren på plats

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-32

Ägg konserverat i aska baserat på fårdynga som skrapas av innan förtäring
Ägg konserverat i aska baserat på fårdynga som skrapas av innan förtäring

 

Bastutillagat äpple serverat med mjölk ympad med vitmögel
Bastutillagat äpple serverat med mjölk ympad med vitmögel

 

Grillad kalv med maskros
Grillad kalv med maskros

 

Småtoast med rökig kalvlever - tyvärr inte särskilt god enligt min mening
Småtoast med rökig kalvlever – tyvärr inte särskilt god enligt min mening

 

Efterrätter

Kalvdans och älgört
Kalvdans (råmjölkspannkaka) och älgört – lagom beska i smaken

 

Rå jordärtskocka och handpiskad ensilage glass
Rå jordärtskocka och handpiskad ensilage glass

 

Potatisefterrätt, väldigt saftigt och helt utan smak av potatis
Potatisefterrätt, väldigt saftigt och helt utan smak av potatis
Jordgubbar bakade i limpa av pärlsocker (15 min) garnerade med färska kryddor och blommor
Jordgubbar bakade i limpa av pärlsocker (15 min) garnerade med färska kryddor och blommor. Serverade med färskost (egen keso) med besk smak.

 

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-20

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-13

Märgpudding flamberad till bords
Märgpudding flamberad till bords

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-40

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-42

Torkat rökt renkött på en paj av björksavssirap
Torkat rökt renkött på en paj av björksavssirap
Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-45
Sweet Box, diverse godisbitar gjorda enligt äldre recept

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-46

Michelin-middag-i-Jamtland-Faviken-Magasinet-TravelGrip-19



Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

One Comment

  1. […] besök i Östersundstrakten spenderades med lätt fjällvandring och Michelinmiddag på omtalade Fäviken utanför Åre. En annan helg spenderades i polska Krakow, en riktigt härlig (och prisvärd) stad […]

Kommentera