Sevärt i Luxemburg

Det finns saker som är sevärt i Luxemburg, huvudstaden i lilla landet Luxemburg, även om man inte hört talas om dem. Staden Luxemburg har en mycket vacker gammal del av staden. Det räcker dock med ett par dagars besök i för att hinna med allt. Förslagsvis kombinerar du ett besök i Luxemburg med en resa till Bryssel, hyr en bil och åk till staden på två timmar, tajma det gärna till en helg då det är mer liv och rörelse då mot vardagar.

Sevärt i Luxemburg

Sevärdheter i Lumexburg

Place de la Constitution

Statyn Monument de la Solidarite Nationale/du souvenir i guld vid Place de la Constitution i stadens centrum är vacker att skåda och hedrar frihet åt landets invånare i och med hur de har drabbats av krig. Monumentet byggdes ursprungligen som en hyllning till sina offer i första världskriget. Nazisterna invaderade landet under andra världskriget och demonterade monumentet och efter detta återuppfördes det efter krigets slut och hyllar nu samtliga offer av krigen och symboliserar Luxemburgs motstånd mot krig.

För övrigt är här vackert med anlagd trädgård och på bron Adolphe Bridge finns möjlighet till panoramafoton över staden.

Place de la Constitution i Luxemburg

TravelGrip i Luxemburg

Sevärt i Luxemburg

Stadsdelen Grund

Luxemburg är en gammal stad med anor från 900-talet. Runt den gamla delen av staden finns flera bevarade borgtorn, vissa nyrenoverade, som berättar om stadens historia.

Grund heter den populära och vackra gamla delen som är byggd längs med kanaler från floden Alzette. Husen ligger på olika höjder och det är charmigt att vandra nedför staden mellan hus och kanaler. Stadsdelen är inrymd mellan gamla fortdelar och torn. Sannerligen sevärt!

Stadsdelen Grund i Luxemburg

Stadsdelen Grund i Luxemburg
Stadsdelen Grund i Luxemburg
TravelGrip i Luxemburg

Fabriksområdet med uteställen och restauranger

I ett gammalt fabriksområde längs floden Alzette i östra Luxemburg, bortanför Grund, finns flera matställen och barer koncentrerat längs les Rives de Clausen vilket ju är bekvämt. Vill du äta klassisk mat från Luxemburg (som påminner om en blandning mellan Tysklands och Frankrikes kök) så rekommenderas ett besök på anrika Mousel’s Cantine. Strosa sedan vidare in i det ombyggda fabriksområdet och kör en pubrunda!

 les Rives de Clausen i Luxemburg
 les Rives de Clausen i Luxemburg

Mousel’s Cantine med omnejd:

Boenden i LuxembourgBooking.com

Rulla till toppen