Boka och planera resor

Travel-Blog-Awards-Topp10Jag tänker här redogöra för hur jag går tillväga för att boka och planera resor med boende och kanske även hyrbil, det kan vara smått tidskrävande eftersom jag gärna bokar allt på egen hand men upplevelsen brukar sedan bli precis vad jag förväntat mig!

 

Flygresor

I de flesta fall brukar jag flyga med reguljärflyg, det är ett bekvämt bokningsförfarande och oftast mer prisvärt än exempelvis Charter. Inom Europa finns flera lågprisbolag men det finns också lågprisbiljetter hos de stora bolagen.

Det gäller dock att vara ute i god tid om ska flyga till ett lågt pris reguljärt, gärna 3 – 6 månader i förväg, särskilt om man planerar att åka bort vid högsäsong och över jul och nyår.

Flyger man ofta reguljärt bör man ha ett bonuskort hos flygbolaget/flygbolagen man åker med, på så vis samlar man på miles vilka senare kan bytas mot flygbiljetter.

Observera att Paketreselagen inte gäller vid direktköp hos resebolag, men du kan ändå vara försäkrad om du betalar med Master Card eller Visa.

JÄMFÖR PRISER PÅ FLYGRESOR

Jag jämför flygresor på prisjämförelsesajter (såsom Flygresor.se, Momondo.se, Skyscanner.se) för att bilda mig en uppfattning om biljettpriser och bolag som flyger till destinationen.

Därefter kollar jag alltid flygbiljetter direkt hos flygbolagen. En biljett köpt direkt hos flygbolag går ofta att ändra innan avresa, så behöver man byta datum kan man göra det mot en avgift.

Däremot har man inte samma garantier och kan kräva ersättning mot försenade flyg i många fall då man bokar direkt hos flygbolagen. Många seriöra flygbolag brukar dock betala ut ersättning efter förseningar, så länge man lämnar in en kravställning. Inom EU är man extra skyddad och kan ersättas.

Läs mer: Försenade flyg kan ge kompensation

Flygbolag jag vanligen reser med:

Hotell

Jag är en trogen användare av Booking.com och vet många som är nöjda med både dem och Hotels.com. Booking.com har aldrig strulat för mig och bokningar hos hotellen i deras katalog har för mig alltid gått igenom och fungerat bra.

Mina kriterier för ett bra boende:

 • Prisvärt, gärna fyrstjärnigt
 • Läge
 • Frukost, gärna buffé
 • Wifi ingår på hela hotellet, särskilt i rummet
 • Dubbelsäng
 • Betalningsmedel, att det går att använda kreditkort
 • Avbokningsmöjligheter
 • Luftkonditionering, gym och pool är bra att ha!Booking.com

Så när jag letar efter boendet läser jag på om tre – fyra hotell och jämför dem manuellt innan jag slår till. I detta ingår att läsa användarrecensioner, där delar folk med sig av egna upplevelser vilka kan vara goda råd i vissa fall men i många fall inte relevanta för mig.

Det jag uppskattar extra är möjligheten att boka hotell men sedan kunna avboka rummet kostnadsfritt i det fall resan inte blir av eller man hittar ett annat hotell att bo på.

Hyrbil

Boka hyrbilen i förväg, via nätet. Om man har Bonuskort hos flygbolagen kan det ingå rabatt hos flera biluthyrningsfirmor. Som SAS Eurobonusmedlem kan man exempelvis få rabatt hos Avis, Hertz och Sixt. Hos lågprisflygbolagen, såsom Norwegian och Ryan Air, kan man också boka hyrbil.

Jämföra pris på olika hyrbilar och bolag:

 

Vad jag uppskattar med framförallt Holiday Auto är deras påminnelser om bokningen innan avfärd och att det är relativt lätt att plocka ut hyrbilen på flygplatsen vid ankomst. Det behövs sällan kompletteras med flera försäkringar som bolagen alltid försöker sälja på väl på plats, det är bara att signera det man beställt på nätet och köra iväg.

Fördelen med att boka bil direkt med de stora uthyrningsfirmorna är att allt oftast är klart när man anländer, så man slipper alltför lång hanteringstid. Om man dessutom har någon form av premium-medlemskap så kan man i vissa fall hämta ut bil (nyckel) utan att köa och lämna tillbaka bil utan att invänta personal.

I USA hade jag vid ett tillfälle inbrott i en hyrbil (Dodge Charger), dess handtag var förstört och några få saker blev stulna så jag tillkallade polis, gjorde en anmälan på plats (på parkeringen) och åkte sedan tillbaka till uthyrningsfirman och fick snabbt bilen utbytt utan några konstigheter. Både polisen och uthyrningsfirman upplyste mig om att Ford och Dodge är de minst inbrottssäkra bilarna… Detta tar jag fasta på i fortsättningen och hyr andra bilmärken!

Hyrbil

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

3 reaktioner på ”Boka och planera resor”

 1. Pingback: Mer än 30 länder på 30 år - TravelGrip

 2. Pingback: Boka flyg | Om resan

 3. Pingback: Hotellbokningar | Om resan

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen