Mer än 30 länder på 30 år

Mer än 30 länder på 30 år, det har jag presterat hittills. Här berättar jag historien om hur det kommer sig.

Det hela började nog egentligen när jag som barn reste runt med familjen, vi har husvagnssemestrat i Sverige och bilat till Amsterdam samt flugit ett par gånger till Solkusten i Spanien.

Inför vår första Spanienresa läste jag en del spanska på egen hand, i min skola fanns nämligen inte spanska som ämne så då fick jag helt enkelt lära mig själv. Där vaknade mitt intresse för spanska som språk som jag tog tag i tio år senare.

Smak på Sydamerika

2003 reste jag till Chile med en vän och tillbringade en månad i detta fantastiska land, att det dessutom var under februarimånad när isarna var som tjockast i Sverige var en fin bonus. Väl på plats i Chile började jag staka mig på spanska och fick lätt att förstå språket vilket ledde till att jag sökte till spanskstudier i Malagá, Spanien där jag vistades i ett halvår.

Direkt efter detta spenderade jag några veckor i södra Frankrike där jag hade träffat min dåvarande pojkvän som på heltid kör Enduro (cross) så vi reste runt en hel del i Frankrike. Franska språket lärde jag mig att förstå till viss del och har som mål att studera det helhjärtat någon gång i livet.

Listan utökas rejält

Efter ett par år tillsammans på distans med Enduroföraren lämnade jag Sverige igen för att agera hans assistent under tävlingar. Vi reste runt i hela Europa under ett tävlingsår och bodde praktiskt taget i vår bil, en ombyggd VW Crafter. Under denna period måste jag ha kommit upp i 20 länder totalt, det gick fort!

Vi reste vidare till Colombia, killens hemland, och där bodde jag i ett halvår. Jag reste runt en del i Colombia samt åkte på en karibienkryssning vilken är bland de bästa resor jag gjort. Spanskan kan jag säga att jag verkligen behärskar genom vistelsen i Sydamerika eftersom jag talade språket dagligen. Det är fint att ha med sig, särskilt som jag älskar att återvända till Central- och Sydamerika.

Utforska världen

Väl åter i Sverige igen så jobbar jag heltid och reser upp mina semesterdagar eftersom jag hela tiden vill uppleva nya saker och att utforska världen är bland det roligaste jag vet.

Till min 30 årsdag hade jag besökt 30 länder, det sista landet till 30-listan var grannlandet Norge. Redan ett år efter det hade jag kommit upp i 35 länder så att nå 40 länder till min 40 årsdag lär inte bli ett problem.

I skrivande stund har jag besökt 38 länder, borträknat de länder som jag bara har passerat utan att uppleva något, samt länder där jag varit i transit med flyg. I alla länder jag har på listan har jag vistats och njutit av lokal maträtt och konverserat med befolkning.

Bokningstips

Hur jag bokar resor har jag skrivit om tidigare, här är fem tips på hur man kan tnka för att optimera resandet:

  1. Håll utkik efter flygbolagens reor
  2. Köp flygbiljetter 3 – 6 månader i förväg
  3. Boka hotell separat
  4. Boka avbokningsbart hotell så du har möjlighet att ändra dig ju närmare resan du kommer
  5. Undersök och boka eventuella utflykter
  6. Ansök om visum i god tid innan avresa, gärna 3 månaders framförhållning är bra

travelgrip-kroatien- (3)

Verktyg

På Tripadvisor är det enkelt att skapa sin egen resekarta, här kan man även fylla i städer man har besökt. Skaffa appen genom Facebook och dela med dina vänner. Så här ser min karta ut:

3 reaktioner på ”Mer än 30 länder på 30 år”

  1. Pingback: Gästbloggar på resesajt – mariagrip.se

  2. Pingback: Resetips på Travelgrip.se – mariagrip.se

  3. Pingback: Gästbloggar på resesajt | mariagrip.se

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen