Colombia är ett hett resemål

Då och då dyker Colombia upp som ”nytt”, hett resmål i magasin eller reseforum och jag fortsätter att rekommendera resor dit. För den som vill vara äventyrlig. Under ett halvår bodde jag i detta mångsidiga land och jag har fina minnen med mig av denna period i livet.
Folket i Colombia är överlag mycket trevliga och tillmötesgående och landet är inte längre lika farligt att vistas i som förut. Detta betyder inte att man inte ska man tänka sig för när man väl vistas i ett land som lider av inbördeskrig mellan stat, paramilitärer och gerilla. Jag bodde i Bogotá och reste en del i de sydöstra delarna av Anderna under 2007-2008 och kan bara tänka mig att det fyra år senare är betydligt säkrare att resa runt i landet. Bogotá var redan för flera år sedan relativt tryggt inom stadskärnan där militären patrullerar gatorna.

travelgrip-bogota

Tips och rekommendationer

 • Lär dig spanska.
 • Res inrikes med flyg: pålitlig resebyrå: Aviatur, pålitligt flygbolag: Avianca
 • Bär inga juveler eller skylta med dator, smartphone, kamera eller lyx i allmänhet. Det finns många ficktjuvar eftersom klyftorna i samhället är gigantiska. Rån under vapenhot förekommer (men har aldrig drabbat mig).
 • Taxiresor: boka helst taxi i förväg, vinka inte in från vägkanten. Vid bokning per telefon får man bilens registreringsnummer så att man kan säkra sig att det är rätt bil. Kan man spanska bör tala det med taxichauffören för att inte få “utlänningstaxa” som ofta är mycket högre mot normalt. Läs alltid taxins prislista och betala inga “tarifas” som inte finns listade i botten av prislistan.
 • Lås bildörrarna och ha stängda fönster om du färdas i bil, särskilt i städernas stora korsningar där tiggare, gatuförsäljare och tjuvar rör sig.
 • Besök Bogotá, huvudstaden har mer än 7 miljoner invånare och är gigantisk med stadskärnan i en gryta bland Andernas toppar, åk upp på toppen av berget Cerro de Monserrate för att skåda utsikten över staden. Här finns även mysig restaurang. Missa inte gamla stan La Candelaria där många historiska byggnader och platser finns bevarade. Tänk på att Bogotá har en snittemperatur på 15 grader.
 • Besök Villa de Leyva, en kolonial stad norr om Bogotá. Man kan lätt ta sig hit med bil. Staden bjuder på sevärdheter, mysiga boenden och god mat.
 • Besök Cartagena, en kuststad mot Karibiska havet. Staden är influerad av den karibiska livsstilen med sol, bad och lättsamhet.
 • Besök Medellin, staden där Escobar bodde och dog. Medellin är landets näst största stad, har varmt klimat med snittemperatur på 21 grader eftersom staden ligger på lägre höjd än Bogotá men är bland de farligaste städerna med fortfarande förekommande kidnappningar av utlänningar.
 • Besök El Meta, sydöstra Colombia. Med bil åker man cirka fyra timmar nedför Anderna. Besök Villavicencio som har ett fantastiskt zoo.

travelgrip-villade-leyva

Läs mer om utvalda städer och samhällen i KLM’s flygmagasin på nätet.

1 reaktion på ”Colombia är ett hett resemål”

 1. Pingback: Åk på en oförglömlig resa till Colombia

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen