De fem vackraste rundorna på cykel en höstkväll i Stockholm

Några av de fem vackraste rundorna på cykel en höstkväll i Stockholm går ut till Djurgården, en klassisk destination sommar som höst, och även vinter. Det finns också andra grönområden omgivna av vackra vattendrag som är fina att besöka en ljummen höstkväll.


Rätt typ av cykel i en stad som har höjdskillnader är att rekommendera. Med förkärlek till gamla damcyklar så har jag en enkel stadscykel, utan handbroms och växlar. Den är det något kämpigt att använda på längre turer och när Storstockholm är så stort och har mängder av pärlor till förfogande, håller jag mig med min enkla cykel oftast inom tullarna. Drömmen vore ju att ha en snygg elcykel. 

5 vackraste rundorna på cykel i Stockholm innerstad

 

1.SÖDRA DJURGÅRDEN

Med södra Djurgården menas Ladugårdsgärdet och halvön som börjar vid änden av Strandvägen. Att cykla runt Djurgården är ett roligt sätt att lära sig mer om Stockholms historia eftersom det finns slott (som Rosendals slott uppfördes på 1820-talet åt kung Karl XIV Johan), museum och andra historiska byggnader utspridda. Om man tajmar sin tur med att Rosendals trädgård har öppet kan man stanna till på en god fika där. På södra Djurgården finns norra Europas största bestånd av gamla ekar, en del närmare 500 år gamla. Naturen är underbar på Djurgården.

Ta turen hela vägen till den sydliga spetsen Blockhusudden för att över det strömmande vattnet se över till Kvarnholmen och Nacka.

2.KVARNHOLMEN

Med SL båt 80, turen Ropsten – Nybroplan, kan man ta sig vidare från Blockhusudden till Kvarnholmen. Man får nämligen ha med sig cykel på båten i mån av plats. Turerna går hela dagarna fram till sent på kvällarna. Se bara till att Semaforen, den runda fällbara ”skylten” på bryggan, är uppfälld i lodrätt läge när du väntar på båten. Det är en signal till båten att någon vill stiga på. Fäll ner semaforen när båten lägger till, innan du kliver ombord.

Cykla sedan vägen till Saltsjökvarn för att ta båt vidare eller tillbaka till utgångspunkten.

Kvarnholmen har en massa ny bebyggelse, det är häftigt att från båten se de nya eller modifierade bostadsfastigheterna längs kajen. Det växer fram en helt ny stadsdel, delvis i många av de gamla industribyggnaderna som bevaras och får ny användning. Totalt ska området inrymma 3500 bostäder. Bakom dessa finns parkområde med vyer över till andra delar av Nacka.

Vid hållplats Saltsjökvarn ligger Elite Hotel inrymt i en ombyggd kvarn från 1890-talet, som kan passa bra för en svalkande dryck efter cykelturen.

3.HAGAPARKEN OCH BELLEVUE

Med start på höjden av Bellevue, ner till Hagaparken kan man smidigt ta sig runt hela Brunnsviken. I viken och dess vass bor en svanfamilj, många änder och en och annan gråhäger. Det är som att vistas i den riktiga naturen, utan inslag av stadsbebyggelse, när man tar sig allt djupare in i parken. På vägen passerar man Haga Slott där kronprinsessparet bor.

Intill vattenbrynet i södra Hagaparken ligger anrika Stallmästaregården, där kan man avnjuta middag. Bland annat satsar de på Fars Dag-sittning söndag 8/11.

4.KUNGSHOLMEN RUNT

Med gröna stråk längs vattnen i de norra delarna, Kungsholms strand, kombinerat med kajerna längs de södra delarna, Norr Mälarstrand har Kungsholmen flera aktiviteter att bjuda på längs cykelturen.

Med början i norr på cykel västerut tar man sikte på Hornbergs strand där många olika restauranger ligger packade i de relativt nya byggnaderna som släpper in mycket ljus och vy genom stora glaspartier. Bra för en bit mat.

Vidare via Lindhagensgatan österut når man Rålambshovsleden och Rålambshovsparken (Rålis). Härifrån kan man ta sig till Norr Mälarstrand och så småningom det breda kajen som inrymmer klassiska mat- och barställen som Trattorian och Orangeriet. Gör ett stopp här för att insupa ljusen på andra sidan strömmen, Söder Mälarstrand på Södermalm.

5.LÅNGHOLMEN 

Den gröna lilla ön nås enkelt via Västerbron, även om det kan vara en utmaning att ta sig över Västerbron från Kungsholmen eftersom den är lagom lång och hög och vinden kan vara frisk. Från Västerbron svänger man höger in på Högalidsgatan följt av höger till Bergsundsgatan och tar den lilla bron över till Långholmen. 

Längs hela vattenbrynet mot Södermalm  ligger sommartid mängder av vackra träbåtar här, kanske har du tur och får se en av dessa skapelser under cykelturen. 

Mitt på ön, intill Karlshällsvägen ligger flera kolonilotter där ägare krattar höstlöv och emellanåt värmer sig med en kopp kaffe. Ta också sikte på Långholmsbadet från vilken man ser över till Kungsholmen och får en bra vy av Västerbron.

Mest känt är Långholmen för sitt hotell, som förr i tiden var ett fängelse. Från slutet av 1800-talet och fram till nedläggningen var Långholmen Sveriges största fängelse med mer än 500 celler. 3000 träd planterades runt om på Långholmen av fängelsets fångar, vilket förklarar varför ön är en grön oas mitt i stan. Fängelset lades ner helt och hållet så sent som 1975. Här kan man besöka museet (öppet dagtid) och såklart också lyxa till med övernattning.

Brunnsviken skådat från Bellevuehöjden

Rulla till toppen