En helg i medeltida staden Annecy – en av influencernas favoriter

Att spendera en helg i medeltida staden Annecy – en av influencernas favoriter är helt klart över förväntan sett till att denna alpstad inte är särskilt stor och inte ligger intill något hav. Men den intilliggande sjön, med samma namn som staden, är en vackert turkosblå pärla under varma sommardagar.

Vadå influencernas favorit?

Jo, du har kanske också sett denna bild i sociala medier, framförallt Instagram. Den föreställer det medeltida fängelses som ligger mitt mellan två kanaler från floden Thiou som mynnar ut i Lac d’Annecy (sjön) som ringlar in genom den gamla stadskärnan. Husen gör sig förträffligt bra på bilder!

Lär känna Annecy

Annecy ligger bara 4 mil söder om Genève, det går bussar mellan orterna flera gånger om dagen från både Geneves flygplats och dess centrum. Här vid Alpernas västra sida mellan bergsmassiven Bornes och Bauges, på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, är man i franska departementet Haute Savoie. Det känns att det är nordligt och högt beläget, men detta till trots är Haute Savoie också en vinregion.

Närheten till Schweiz har lett till att många som bor här, arbetar och tar ut (högre) lön i Schweiz. Att bo i Frankrike är billigare än att bo och leva i grannlandet. Att staden också besöks av schweizare har fört med sig att staden har ett bra utbud av butiker, eftersom shopping blir billigare i euroland.

Med ungefär 130 000 invånare, långt fler än när staden grundades på medeltiden, så har moderna stadsdelar vuxit fram genom åren. Så det är till den gamla medeltida stadsdelen som besökare söker sig. Här är gator och gränder trånga och charmiga, husen sneda och vinda men väldigt välskötta. Kring de gamla stenhusen ringlar kanaler från intilliggande sjön så man tar sig runt på en hel del rustika broar.

ANNONS


annecysjön alperna

En helg i medeltida staden Annecy

Under sitt besök i Annecy garanteras gott att äta och dricka, förutom vackra vyer. Annecy är känt för sina ostar, både i sin fasta form och i fondue. Dessa erbjuds på restauranger och finns också att köpa på marknader.

Intill den gamla stadsdelen finns också ett antal vinbarer som alla är specialiserade på franska viner. Staden erbjuder mängder av trevliga restauranger liksom barer som också serverar mat förutom öl.

SEVÄRDHETER 

  1. La Vieille Ville/Gamla Stan
  2. Annecysjön och Jardins de l’Europe (Europeiska trädgården)
  3. Pont des Amours – romantisk bro över Canal du Vassé vid mynningen till Annecysjön, används flitigt för bröllopsfoton.
  4. Chateau d’Annecy – Stadens medeltida slott med museum.
  5. Fete du Lac – Varje år under sommaren firar man Fete du Lac (Sjöfesten) och slår på stort med fyrverkerier över sjön.
  6. Hotell och Michelinrestaurangen Les Trésoms – Beläget på en höjd strax utanför staden med utsikt över sjön.
gamla stan annecy frankrike
Gamla Stan

annecy frankrike

travelgrip annecy

annecy canal

MAT & DRYCK I ANNECY

RESTAURANGER

VINBARER

BAR- OCH RESTAURANG

BOENDEN I ANNECY

Best Western ligger nära tåg- och busstationen och erbjuder gångavstånd till många matställen och alla sevärdheter.

Ibis har ett prisvärt hotell precis intill delar av gamla stan, med gångavstånd till tåg- och busstationen i de nyare delarna av Annecy.

Les Trésoms ligger utanför staden och passar bäst för den som har bil. Här bor man mycket bra och bekvämt, och kan njuta av bastubad (mot extra kostnad) och lobbybaren är trevlig och finrestaurangen har magisk utsikt mot Annecysjön. Sommartid njuter gäster under varma dagar i en vacker pool.

Läs också: Weekendresa till Reims – Champagnes huvudstadRulla till toppen