Besök en redwoodskog i Kalifornien

Skåda något av det äldsta levande som finns på jorden under ett besök en redwoodskog i Kalifornien. Trädarten sekvoja har utmärkt sig som en av de ståtligaste och stora träd man kan skåda på jorden. Idag görs mycket arbete för att behålla skogar av Redwood efter att trädarten, sekvoja på svenska, i många år skördats.

Planetens högsta växt som trivs i klimatet längs norra Kaliforniens kust tack vare den mängd regn som årligen faller tillsammans med kondens från dimma. Arten av kustredwood (Sequoia sempervirens) kan bli över 100 meter höga (som ett 30-våningshus) och kan växa en till två meter per år. Dessa träd kan också mycket väl vara det äldsta levande på jordens yta, vissa  träd tror man är över 1500 år gamla.

En av anledningarna till skövling är att trädarten är utmärkt som byggnadsmaterial. Det är starkt och klarar sig oftast från röta. Men en fördel med att ha skogsytor av sekvoja är att barken är så hård och solid att eld inte når igenom. Något som gynnar många delar av Kalifornien.

Vanligtvis lever ett träd mellan 500 till 700 år. Kustredwood har funnits på planeten i mer än 240 miljoner år!

Besök en redwoodskog i Kalifornien

Många redwoodskogar och parker finns i norra Kalifornien, söder och norr om San Fransisco.

Som med det mesta i USA är det smidigt att ta sig till ett flertal parker och det finns gott om parkering för bilar. I flera av parkerna behöver man inte ens vandringskängor då stigar är platta.

Den som strosar i en större redwoodskog kan på något sätt känna igen sig. Kanske från Star Wars filmen ”Return of the Jedi” där Grizzly Creek Redwoods State Parks Cheatham Grove fick gestalta Endors måne. Man kan se Luke och Leia jaga stormtroopers på landspeeders och ducka under ett fällt träd.

redwoodskog

På dessa platser finns nationalparker med redwoodträd

Muir Woods National Monument – en bekväm park med ett antal fina träd och tillgänglig information som berättar historien om redwoodträden. 19 km norr om San Fransisco.

Miller Property County Park – en liten park som ändå kan bjuda på några redwoodträd. 40 km väster om San José utanför  Redwood Grove.

Dr. Reinhardt Redwood Regional Park – i Oakland utanför San Fransisco. Populär för hiking.

Big Basin Redwoods State Park – väster om San José (söder om San Fransisco).

Rulla till toppen