Temecula Valley – några av de bästa vinerna från Kalifornien

I Temecula Valley finns några av de bästa vinerna från Kalifornien, trots att regionen är mindre både till yta och i form av antal verksamma vingårdar. Napa Valley är kanske i topp, men det beror också till stor del på att de har marknadsfört sin region i många år. 

Temecula Valley nås smidigt med bil från Los Angeles, Orange County och San Diego. Wine Route är asfalterad och rätt trevlig, med en del avstickare in i kulliga vingårdar. Vinsnobbar må ha hånat vinerna från södra Kalifornien men vingårdarna i Temecula Valley har etablerat ett fint rykte under det senaste decenniet som säger att de producerar fantastiska varianter som för tankarna till Bordeaux och Rhône, liksom Spanien, Italien och Portugal.

Temecula Valley – några av de bästa vinerna från Kalifornien

Regionen har visat sig vara ovanligt mångsidig i de druvsorter som trivs, allt från druvor med kallt klimat som Riesling, Gewurztraminer och Chardonnay, till Bordeaux-sorterna med måttligt klimat vilka inkluderar Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Därtill har vi Sauvignon Blanc och vindruvor som skapar medelhavsinspirerade viner såsom Viognier, Syrah, Grenache, Sangiovese och Tempranillo.

wine country temecula kalifornien

De flesta vingårdar är små, alla (40-50 st) är familjeägda, och det är en av de få vinregioner i Kalifornien där besökare sannolikt kan stöta på någon av de som sköter stället medan man sippar på vinet i provningsrummet.

Star Wine List har uppmärksammat att med Kaliforniens 5 900 vinodlare och över 110 druvsorter (där över 80 procent av vinerna produceras i det som kallas Certified California Sustainable Winery) finns en mycket stor bredd att inmundiga i.

Odlingsförhållandena varierar stort i Kalifornien, och kan delas in i fem klimatzoner, där zon 1 har ett nordeuropeiskt klimat, medan zon 5 motsvarar ett syditalienskt, men generellt har Kalifornien ett medelhavsklimat.

Läs också: Bo på vingård i Temecula

TravelGrips favoritviner från Temecula

Majoriteten av vingårdarna har öppet för provning, fram till kl 17:00 eller 18:00. Reglerna i regionen säger att de därefter inte får hålla provningar, så man bör starta rundturen kring lunch för att hinna med några vingårdar. Det går utmärkt att bara dyka upp när det behagar, att boka provningar gör långt ifrån alla. Man kan enkelt få smaka på vin (a splash) över bardisken och därefter bestämma sig för vilket vin man vill ha på glas. Självklart kan man köpa med sig de viner de har hemma på flaska när man ska lämna.

Ett vinhus jag återkommer till är Wiens, de gör ett par fina Chardonnay men också spännande röda blandningar. De röda är i fransk stil, kanske en släng av både Bordeaux och Rhône.

Peltzer Winery är en uppstickare, som sadlat om från lantgård till vinhus. Deras Chardonnay är lätt krispig, inte så tyngd av ek, vanilj eller smör som många andra Chardonnayer från Kalifornien.

Med anor från Spanien och Argentina har vi Masía, här erbjuds ett bra utbud av viner och många faller mig i smaken.

Vackra miljöer för besökare

Amerikaner är experter på gästvänlighet och förstår nyttan med inredning för att skapa ”feeling” och atmosfär. Många vingårdar jag varit till i Tyskland och Frankrike har saknat detta helt och hela provningen upplevs rätt stel och uppstyltad. Men i Temecula, liksom i Napa Valley, är det som att komma till en festlig bar.

Upplev dessa härliga inomhusmiljöer som välkomnar prat och skratt, liksom charmiga utomhusmiljöer som om sommaren må bli stekhett. Vid alla öppna vingårdar finns gott om parkering för bilar, eftersom det är så man tar sig runt.

Det finns stor förståelse för konceptet ”Designated Driver” – att en i sällskapet kör och inte dricker särskilt mycket under besöket. Så vissa vinhus har även öl och läsk att erbjuda.

Läs mer: Vingårdar i Kalifornien – från norr till söder

vingård temecula valley kalifornien
Utanför Peltzers vinordlingar
Peltzers lada
Wiens huvudbyggnad
Masías trädgård

masia vinery

vinodling vindruvor temecula kalifornien

 

Rulla till toppen