En weekend i Wien

Något som passar vår, sommar och höst är en weekend i Wien, Österrikes huvudstad i landets nordöstra hörn. Här finns allt från shopping, nöjesliv till kryssningar till grannland. En kanal ur floden Donau slingrar sig i de nordöstra delarna av staden och ger fläkt under heta sommardagar vilket gör att många invånare söker sig till kajerna för att exempelvis och dricka öl.

Weekend-i-Wien-TravelGrip-1

Det finns mycket att se och göra i Wien och det är i stort sett gångavstånd till de mest kända byggnaderna i staden, mycket ligger samlat i city som kallas Innere Stadt. På två dagar är det svårt att hinna med alla sevärdheter utanför staden, såsom slotten Belvedere och Schönbrunn men dessa platser är klart värda besök. Särskilt lämpade är de för en picknick i någon av slottsparkerna.

Mina tips utgår från Innere Stadt för att se de klassiska sevärdheterna och möjlighet att äta lokala specialiteten Wiener Schnitzel till lunch eller middag!

KARTA ÖVER CENTRALA DELARNA AV WIEN

Weekend-i-Wien-TravelGrip-2

Planera rundturen i WIEN

Börja med att ta dig till Naschmarkt, en matmarknad med långt stråk av saluhallar där man även har loppmarknad på lördagar. Här kan man inta sin frukost på stående fot hos gatustånden eller slå sig ner på någon av restaurangerna eller fiken sm ligger mitt i stråket. U-bahn: Karlstadt eller Kettenbrückengasse.

Promenera norrut mot centrum via Operngasse så passerar du Statsoperan som är en mäktig byggnad. Här kan man gå guidad tur och under alla tider på året utom under juli är en opera eller balett värd att uppleva på plats.

Gå västerut längs Operngasse som övergår i gatan Augutinerstrasse, flera skyltar visar vart man är på väg, nämligen mot en mängd sevärdheter och museum som är samlade på ett och samma ställe i Hofburg. När man har passerat Josefplatz kommer man till stallgården för Lipparz hästarna som används i Spanska Ridskolan intill. Har du tur hinner du få en glimt av en häst i sitt bås. I närheten ligger Naturhistoriska museet, Konsthistoriska museet och Österrikiska teatermuseet.

Mittemot Hofburgs entré ligger shoppinggatan Kohlmarkt som tillsammans med korsande gatan Graben huserar lyxbutikerna, allt från Louis Vuitton till klockbutiker med de mest exklusiva märkena. Österut kommer man så till U-bahn Stephansplatz som är en mycket central tunnelbanestation mitt bland shoppinggatorna.

Lämpligt matstopp är Kleines Café (betyder Litet kafé), gå längs gatan Weihburggasse tills du når torget Franziskanerpl. 3. Stället är välbesökt av lokala invånare och är därför rätt befriat från turister.

Med Kärtnerstrasse som utgångspunkt så vidare söderut finns flera fina butiker och varuhus. Denna gata fortsätter sedan vidare längs och förbi Stadsoperan.

Varuhuset Steffl erbjuder ungefär samma utbud som Peek & Cloppenburg (se nedan) men är mycket mindre till storlek. Hit går man främst för att sippa på en drink eller Spritz i solen på takterrassen eller inomhus i den fina loungen på översta våningen. Utsikten mot katedralen St. Stephans Dom är imponerande härifrån. Adress: Kärntner Str. 19

Varuhuset Peek & Cloppenburg har de stora internationella märkena men också mindre vanliga märken som kostar lite mindre än high fashion, bege dig hit om du vill fynda klänningar, skjortor och basplagg. Adress: Kärntner Str. 29.

Norrut från Kärtnerstrasse kommer man till mäktiga katedralen St. Stephan Dom. Den ligger på gatan Rotenturmstrasse som också är en shoppinggata. Katedralen är väl värd att gå runt i den mån det går för att få förståelse för hur stor den verkligen är.

Norrut från katedralen inpå gatan Lugeck ligger några trevliga matställen perfekta för middag. Både Gutenberg och Figlmüller serverar klassisk Wiener Schnitzel som är gjord av kalv men också andra Österrikiska specialiteter. Pris för en måltid cirka 15 euro/person, en stor starkt c:a 4 euro.

Vid slutet av Rotenturmstrasse når man till slut Donaukanalen vid Schwedenplatz. Kring Schedenplatz finns många billigare matstllen och gatukök samt Strabucks och Hard Rock Cafe. Här ringlar också en kanal ur floden Donau på vilken man kan ta en kryssningstur.

I Donau ligger en koloss förankrad som heter Badeschiff, med en pool nedsänkt i Donau så kan man här svalka sig varma dagar och sola på soldäcket. Här erbjuds på sommarhelgerna också mat i form av streetfood inomhus.

Weekend-i-Wien-Naschmarkt-TravelGrip-9

Weekend-i-Wien-Stadsopera-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Josefplatz-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Hofburg-TravelGrip

Weekend-i-Wien--Hofburg-passage-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Kohlmarkt-TravelGrip

Weekend-i-Wien-TravelGrip-4

Weekend-i-Wien-Steffl-skybar-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Stephans-Dom-TravelGrip

Weekend-i-Wien-TravelGrip-8

Weekend-i-Wien-Lugeck-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Gutenberg-TravelGrip

Weekend-i-Wien-Badeschiff-TravelGrip-2Weekend-i-Wien-Badeschiff-TravelGrip-1

Tyska på Resan

Det är bra att ha lärt sig några enkla fraser inför ankomst till Österrike. En stor del av servicepersonalen kan några ord engelska men långt ifrån alla kan föra en konversation på annat språk än tyska.

Man kan köpa en klassisk språkparlör i bokform på bokhandeln, både butik och e-butik samt kolla upp och översätta ord på lexikon-sajter. Nedan följer en del tips:

  • Akademibokhandeln har 120 butiker i Sverige och flera av deras butiker har språkparlör Tyska på lager i butikerna. Man kan även handla online.
  • Adlibris är en e-butik (som förvisso har några butiker numera också) och här ingår fraktavgifter vilket gör det lämpligt att handla hos dem för att få varorna levererade till närmaste postombud.
  • Woxikon är en online ordbok, här kan man söka upp ord och fraser som kan vara behjälpliga under resors gång.

Fraser på Tyska

  • Hej = Hallo [Hallå]
  • Har ni ett bor för två? = Haben Sie einen tisch für zwei?
  • Äta eller dricka? = Essen oder Trenken?
  • Notan tack = Die Rechnung, bitte
  • Hej då = Auf wiedersehen

Läs mer om Wien: Sola på Strandbar Herrmann intill Donaukanalen

Weekend-i-Wien-TravelGrip-5

ANNONS:

2 reaktioner på ”En weekend i Wien”

  1. Pingback: Ät god frukost eller lunch på matmarknaden Naschmarkt i Wien

  2. Pingback: Weekend i Bratislava - ett billigt resmål - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen