Fem platser i Sverige som får mig att vilja skippa hotell och sova under bar himmel

Klassisk camping behöver inte längre innebära risigt litet bastuvarmt tält, material har nämligen utvecklats till det bättre med åren. Därtill har vi fenomenet glamping, så jag kan lätt säga fem platser i Sverige som får mig att vilja skippa hotell och sova under bar himmel, eller än hellre i ett rymligt romantiskt beduintält. 

Den som älskar att vandra och fiska kan med fördel packa ryggsäcken, liggunderlag, sovsäck och tält för att ge sig ut i vildmarken och övernatta där det känns bäst. Med en liten lägereld (om det inte är eldförbud) kan medhavd, eller plockad/fångad mat avnjutas. Ett litet campingkök rekommenderas, liksom en bra termos som kan hålla kaffet varmt länge.

Ett smidigt tält jag sovit i under senaste åren har varit ett pop-up tält, som fäller upp sig av sig själv, medan man behöver tänka till lite när man fäller ihop det. Bekväm som jag är behöver jag produkter som spar tid i och med frustrationen när myggsvärmar är i antågande. Viktigast är att säkerställa att tältet har myggnät, vattenavvisande tyg och kan stå stadigt oavsett tälttyp.

Jag är dock betydligt mer bekväm än så och väljer hellre att övernatta i bil (med fullt nedfällbart baksäte av en stor kombi kan man få in en 120×200 cm bäddmadrass) eller på någon form av hotell. Det finns i och för sig fem platser i Sverige som får mig att vilja skippa hotell och sova nästan helt under bar himmel.

Fem härliga platser i Sverige

1. Lintjärnen utanför Mora – övernattning intill en liten sjö. Det finns lite bebyggelse runtom sjön, men också plats för bil och tält bortanför hus. Om kvällen kan dimman smyga in för natten, men när solens morgonstrålar når in över barrträden och värmer upp sjön försvinner den magiskt långsamt. En frukost i all sin enkelhet med kaffe och macka räcker gott med denna svensk-romantiska utsikt.
Hitta hit: via Våmhusvägen

Säkerställ att du har ordentliga kängor inför denna tur, här kan man med fördel gå runt längs brynet och kasta efter fisk. Vattenavvisande material är alltid bra att ha vårt blöta land.

2. Kapsel i träden nordväst om Boden – vakna till en storslagen utsikt över Luleälven och norrländska skogen. I kapselns 24 kvadratmeter ryms dubbelsäng och anpassad wc. Hos Treehotel finns också andra träkojor att välja bland.
Hitta hit: strax söder om Harads

3. Skogslottet uppe i träden utanför Ödeshög – som om man vore i en saga i en annan värld. Hos Ur Natur finns också ett gäng andra charmiga träkojor att välja bland.
Hitta hit: söder om Vadstena nära Vättern

4. Tredenborg Glamping – bo 30 kvadratmeter stort. I ett beduin-liknande tält, där 4 personer ryms, sover man i sköna sängar, riktiga sängkläder och har element för kalla nätter.
Hitta hit: Tredenborg, söder om Sölvesborg

5. Gäststuga på flytbrygga i Orsasjön – vaggas till sömns i en liten stuga med terrass där du kan hoppa i för bad eller fiska. För att nå flytbryggan, som är förankrad, behöver man paddla ut med en kanot eller en roddbåt som hotellet tillhandahåller. Frukost kan avnjutas på hotellet.
Hitta hit: Kungshaga Hotell, Orsa

BRA ATT VETA INFÖR CAMPING

I vissa naturreservat inte får tälta. Se efter om det finns information i området eller sök via kommunens webbplats.

Allemansrätten tillåter inte heller att man tältar där man kan tänkas störa markägare.

Är det eldningsförbud får man absolut inte elda.

Fördjupa dig i vad som gäller med Allemansrätten.

Om du ska fiska, skaffa fiskekort. Går att ordna online.

Källa: Axel Antas-Bergkvist via Unsplash

Rulla till toppen