Hearst Castle – skåda ett resultat av storhetsvansinne

I norra Kalifornien, ungefär 37 mil från Los Angeles, finner man ägor tillhörande Hearst Castle. Åk för att skåda ett resultat av storhetsvansinne uppbyggt av en släkt med mycket hitoria, och framförallt pengar. Fasaden efterliknar en spansk katedral, poolen är romansk och William Rudolph som satte platsen på kartan hävdade att han ville ta Europa till USA eftersom amerikaner aldrig skulle ha råd att åka till Europa.

Hearst Castle  – skåda ett resultat av storhetsvansinne

Arkitekten Julian Morgan anlitades för projektet redan 1919, först 1947 var Hearst Castle färdigställt. Arbetet uppmärksammas stort under rundtur i fastigheten, liksom historien kring George Hearts som införskaffade landytan som uppgår till 40 000 hektar.

Georges son William Randolph växte upp till att bli en internationellt berest tidningsmagnat. Denne köpte upp ännu mer mark, så mycket som 250 000 hektar som inhyser vallande boskap och hästgårdar.  William Randolph Hearst huserade i de fastigheter som fanns på plats fram till 1947, men behövde flytta på grund av sviktande hälsa, och hann inte bo här sedan allt var helt färdigställt.

Det gigantiska palatset har 165 rum, så det är mycket att ta in under ett besök. Det som fascinerade mig mest var att allt är uppbyggt för att efterlikna historiska platser i Europa, men har ingen egen sådan typ av historia. Utan det hela är ett sätt att sätta sprätt på pengar och helt enkelt leva gott.

Efter 1947 förvaltades fastigheten av släkten Hearst till 1957 när det skänktes till delstaten Kalifornien och blev öppen för allmänheten. Hearst Castle förekommer också i filmerna Gudfadern och Bodyguard. Så på Hearst Castle kan du verkligen skåda ett resultat av storhetsvansinne

Hitta hit: San Luis Obispo County, i närheten av San Simeon. Cirka 4 timmar från San Francisco och Los Angeles.

Läs också: Los Angeles guide 

Besök Hearst Castle – skåda ett resultat av storhetsvansinne

Kringbyggnader och trädgårdar utomhus

Stor pool (under renovering)

Höjden ger Hearst Castle en vacker utsikt
Inomhus drar man paralleller till 1700-tals herrgårdar och slott i Europa

Vacker inomhuspool

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Rulla till toppen