Napa Valley Wine Train – en tågresa bland vingårdar

I vindistriktet Napa i norra Kalifornien produceras prisbelönta viner, framförallt ”Cab”. Ta en tur med Napa Valley Wine Train för en behaglig tågresa bland vingårdarna kombinerad med guidade rundturer med vinprovningar hos ett par vinhus.

Napa Valley Wine Train

Men en tågresa i en vinregion kan man kombinera måltider med vinprovning, utan att ha bil och en nykter chaufför. Tåget utgår från staden Napa, på stationen finns en bar så att man redan där kan värma upp med kaliforniskt vin. Personalen är väldigt tillmötesgående (som man kan vänta sig i USA) och tågresan sig själv är en fantastisk upplevelse.

Ombord är det inrett som i början av 1900-talet och i restaurangvagnarna serveras man vin och mat. Maten är mycket väl tillagad. Under hela måltiden rör sig tåget genom vinodlingar i maklig takt. Efter varmrätt vankas dessert, i en cafévagn där man sitter bekvämt i fåtöljer riktade mot fönstren. När allt inmundigande är till ända är det vanligen dags att kliva av tåget, hoppa in i en minivan ihop med några andra resenärer och åka till ett par vingårdar.

Boka tåget hos winetrain.com, välj vilken typ av tur du vill åka. Det finns ett flertal att välja bland och jag valde Ambassador Winery Tour. Med den såg upplägget ut såhär:

  • 1h 30 min tågresa, avgång 11:30
  • Flerrätters gourmet lunch 12:00
  • Ankomst St Helena 13:10 för 1h rundtur och vinprovning hos vardera Charles Krug Winery och Raymond Vineyards
  • 15:40 avresa med minivan tillbaka till stationen

Stationsadress: 1275 McKinstry St, Napa

Vinerna i Napa Valley

Dalen står för en liten del av delstatens vinproduktion, omkring 4%, men är en av de mest kända regionerna och har tagit fram mängder av bra viner. Det som gör att Napaviner är dyrare än andra viner är dels kvaliteten, men också brist på expansionsmöjligheter och att efterfrågan är större än produktionen.

Många av de cirka 600 vingårdarna i Napa specialiserar sig framförallt på Cabernet Sauvignon. En enklare, non vintage-flaska på ett relativt känt vinhus kostar omkring 40 USD. Vintageviner kan ligga på omkring150 USD.

Vingårdar utöver de vanliga i Napa

  • Charles Krug – en av pionjärerna i dalen, verksamheten startades 1861 men såldes till Mondavifamiljen 1943 som än idag driver Krug
  • Robert Mondavi – bröt sig loss från Krug och startade eget 1966
  • V. Sattui – ytterligare en av pionjärerna, denne från Italien som startade upp sin verksamhet i Napa 1885 men allt tog egentligen fart på 1970-talet
  • Raymond – festprissen i regionen. En rundtur här kan liknas med en blandning av ett disko och en Cabaretshow. Grundat 1970


Sök och boka

Ladda ner Los Angeles-guide om du vill kombinera med besök i LA 

Stationsbaren
Vinprovning ombord på tåget

Vinprovning hos Charles Krug

Raymond vineyards – börjar med tur i trädgården
Djurvänner kan parkera sina hundar i detta fina hus

Bakom glaset gör man sitt eget vin genom blandningar av olika druvsafter

1 reaktion på ”Napa Valley Wine Train – en tågresa bland vingårdar”

  1. Pingback: Besöka vingårdar i Kalifornien

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen