Köpa hus utomlands

Att köpa hus utomlands blir allt vanligare, framförallt bland mitt-i-karriärenfolk och nyblivna pensionärer. Det ersätter i många fall en sommarstuga i Sverige, men kan inte nås lika smidigt om man behöver flyga för att ta sig till huset. Därför lägger många om semestrarna till att kunna spendera så mycket ledig tid som möjligt i semesterhuset. Att köpa hus inom EU är, så länge Sverige är med i union, relativt tryggt och smidigt.

Det är en dröm för många, som ska bli verklighet för mig mig. Ett semesterhem i södra Frankrike, där jag kan spendera varma lättjefulla dagar med ett glas rödvin i handen och kanske en planterad palm i trädgården.

Läs också: Drömmen om att köpa hus i Frankrike

Processen för att köpa hus utomlands

Det fungerar lite olika beroende på vilket land man är intresserad av. Jag har läst in mig på Frankrike eftersom jag ska köpa ett hus där (och har drömt om det sedan 2004).

Sätt ditt mål

 • Definiera din drömfastighet – vilket klimat är du ute efter, vilket läge av fastigheten och vilka nödvändigheter behövs?
 • Vad ska fastigheten ha nära till – ska du vila upp dig eller behöver du ha nära till aktiviteter?
 • Provbo – hyr ett hus och prova på under en semesterresa.
 • Utforska regioner – åk och besök de olika platser som lockar.
 • Resekostnader och smidighet – hur ska du ta dig till och från fastigheten under årets alla månader, räkna på vad det kostar att resa dit.

 

Söka upp objekt i Frankrike

Hemnet, seriösa mäklare och homestyling är en lyx för oss svenskar. I Frankrike tar köparna själva eller en mäklare som inte har gått endaste kurs i homestyling eller fotografering bilder med exempelvis en mobiltelefon och bilderna kan vara oskarpa och spegla ett kaos utan dess like. Inbte direkt motivationshöjande så man måste vara krass och se bortanför den bristande kvaliteten.

Som säljare kan man lägga ut sin bostad hos flera mäklarfirmor, därför finns viss konkurrens mellan mäklarna.

En rekommendation är att på plats söka upp lokala mäklarkontor för att invovlera dem i ens jakt.

Samlingssajter

Följande sajter kan man använda för att få en idé och uppslag kring vad som ligger ute för stunden. Men långt ifrån alla mäklarfirmor finns representerade i listningarna.

 • Sökmotorn French Property listar tillgängliga objekt i hela Frankrike, det finns flera filter.
 • Sökmotorn Seloger listar tillgängliga objekt i hela Frankrike, det finns flera filter.
Köpa hus utomlands
Mäklarbilder på franska sajter

Genomföra husköp i Frankrike

Om du ännu inte har kontantinsatsen tillhands är det med ovan uppgifter du kan ta reda på hur mycket pengar du behöver få ihop innan köp. Förutom att få koll på ekonomin inför köp så får du med en kalkyl också koll på kommande kostnader med att ha ett hus. Räkna med mellan 30-40 % i kontantinsats, varav ca 10% lägges som handpenning när köpet initieras med att läggas hos en Notarie. Notaries arbete kostar dig sedan 5-10% av köpeskillingen.

 • Ha finansieringen klar, det kan beyda att du ska uppvisa intyg från bank/banker på intäkter.
 • Köpeavtal upprättas när man kommit överens om pris; Compromis de Vente. Handpenningen betalats in, omkring 10% (denna går vanligen inte att kräva tillbaka efter att avtalet är gjort). Här noteras också om köparen avser att låna till huset och att parterna enas om att ärendet går vidare till Notaire.
 • Notaire är ett juridiskt ombud som undersöker att köpet kan verkställas och tar hänsyn till bland annat kommunala utvecklingsplaner som kan påverka köpet.
 • Slutgiltigt avtal upprättas när Notaire har godkänt allt. Detta kan ta tid, i vissa fall har det tagit ett år…
 • Köparen betalar för det juridiska arbetetFrais de Notaire. Det brukar räknas ut i procent från köpeskillingen, i regel ca 8-10 %.
 • Säljaren betalar mäklararvodet om en mäklare har varit inblandad.

Extra tillskott av kapital kan efter husköp vara att hyra ut huset till vänner och familj som vill låna för semesterresor, räkna med att det går att hyra ut ett helt hus för allt mellan 500 kr till 1500 kr per natt beroende på läge och storlek. I Frankrike ska man betala skatt för denna typ av inkomst, och en viss skatt kan tas ut av den som betalar för att bo i din fastighet, detta måste kontrolleras för just den kommun där fastigheten ligger.

Hus på rad i Frankrike

2 reaktioner på ”Köpa hus utomlands”

 1. Pingback: Resa i tider med smittsamma sjukdomar - TravelGrip

 2. Pingback: Amerikansk husbil till salu på Blocket

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen