Om att lära sig det spanska språket på blott 16 veckor


För några år sedan tyckte jag att det var dags att ta ett “sabbatshalvår” från heltidsarbete och satsa på språkkunskap. Detta för att min målbild vid den tidpunkten var att resa till, och bo en tid, i Sydamerika. Därför packade jag väskan och åkte till södra Spanien. För att lära mig det spanska språket på blott 16 veckor!

Från dröm till beslut till genomförande

Oavsett om man är i gymnasieåldern eller har arbetat i flera år efter avlsutade studier, så är lärande alltid utvecklande. Jag har upplevt att språkkunskap är extremt värdefullt, särskilt om man som jag genomför minst 12 utlandsresor årligen.

Här är mina tips för beslutsfattande:

  1. VARFÖR? Ställ dig denna fråga rörande varför du vill utvecklas mer, och varför du vill läsa just det ämne du funderar på.
  2. HUR? Ta reda på mer om hur man kan genomföra, vilka grundkrav som ställs och vad det kostar. Det är smidigt att åka på språkstudier genom aktörer som EF, men det går också att sätta ihop hela paketet själv. Men tänk då på att du måste hantera studieansökningar, bekräftelser och boendefrågor utan assistans. CSN går att söka och få, både lån och bidrag, för utlandsstudier.
  3. NÄR? Om du är mellan arbete eller studier har du en ypperlig lucka för vidareutbildning. Om du arbetar och har en tillsvidareanställning kan du ansöka om tjänstledighet (det gjorde jag) i god tid innan skolstart.

 

Hur man lär sig det spanska språket på 16 veckor

Att läsa spanska i Spanien kombinerar språklära med ett mildare klimat, jag rekommenderar att läsa under vinterhalvåret. Man kan läsa korta kurser, eller längre studier.

Jag sökte för 4 månader och läste på en privatskola i Málaga på Costa del Sol, bodde nära stadskärnan intill stranden och var i skolan endast på förmiddagarna. En dröm helt enkelt!

16 veckor studier i Spanska tog mig till en rätt hög nivå men jag är inte fullärd. Jag kan dock konversera utan hinder, läsa och skriva utan att någon egentligen har synpunkter på formuleringarna.

Tips för att lyckas:

  • Hänge dig till plugget, lyssna på lärarna och gör dina läxor.
  • Prata med andra utlänningar i skolan på spanska och engelska, välj “vänner” där du måste använda spanskan för att kommunicera.
  • Titta på spansk TV, det är både lärorikt och oerhört roligt med alla dubbningar.
  • Läs spanska tidningar, gärna i tryckt format, då kan man markera oklarheter i texten.
  • Ha en liten ordbok till hands, även Google Translate kan hjälpa men är inte helt perfekt.
  • Ha en separat bok över alla verbböjningar, så får man snabbare koll på detta. Vilket är bland det krångligaste momentet i spanskan.
  • Handla i butiker och på marknader utan turister, så att du måste bruka spanskan med lokalbefolkningen.

Grunda med reseparlör

För att ha någon form av grundförståelse kan det vara smidigt att lära sig turistspanska med en reseparlör. Vissa fraser kommer du använda redan vid ankomst till flygplats/tågstation!

Hej – Hola
Mycket bra – Muy bien
Hej då – Hasta luego / chao
Mycket gott – Muy rico
Välkommen – Bienvenido
Mycket vänligt – Muy amable
Tack – Gracias
Något att äta tack – Algo para comer, por favor
Om jag får be – Por favor
En öl, tack – Una cerveza por favor
Mycket – Mucho / Muy
Ett glas rött/vitt vin, tack – Una copa de vino tinto/blanco por favor
Lite – Poco
Notan tack – La cuenta por favor

Buena suerte! (lycka till!)

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Rulla till toppen