Resa i vinregionen Languedoc i Frankrike

Med smidigt flyg till de södra delarna av medelhavssidan av Frankrike kan man snabbt ge sig ut på en resa i vinregionen Languedoc i Frankrike. Den som älskar vin befinner sig helt enkelt på en magisk plats i denna världens största vinregion sett till yta. Det går nästan inte att odla något alls förutom vin och oliver här på grund av solen och värmen. 

Resa i vinregionen Languedoc i Frankrike

Med milda och ljusa vintrar och varma torra somrar gör sig Languedoc ypperlig för vinodling. Regionens 40 000 hektar har hela arton vinsorter. Framträdande är röda viner. Det blir alltfler vinodlare som går över till ekologiskt odlade viner, i denna region innebär det att de helt går tillbaka till manuell och/eller mer hälsosam bekämpning av ohyra istället för att bespruta vindruvorna med ohälsosamma medel under odling.

Bil eller cykel är de enda egentliga fortskaffningsmedlen som går att använda för att resa i vinregionen Languedoc. Det enklaste är att själv sätta ihop sin vinresa om man inte kan franska. Än kan inte alla engelska i denna region vilket gör att alla hjälpmedel online än så länge bara är på franska.

KARTA

Väster om Béziers, runt vingårdarna i Saint Chinian, visar denna led vinodlarnas dagliga arbete. Från Fontcaude Abbey till Canal du Midi.

VINERNAS KARAKTÄR

Karaktären av Languedocviner kommer av en unik kombination av mycket varierande jordmån, där man finner allt från sandsten till skiffer och inklusive lera och kalksten.

I det västra området, avgränsat av Canal du Midi, ligger Montagne Noire och Haut-Languedoc naturpark. Här har både landskapen och vinerna en djärvare karaktär. Bergskammen Minervois, byn Saint-Chinian med omnejd och området kring bergsbynFaugères är tre av de mer kända vinområdena inom Languedoc. Vingårdarna ligger i olika höjder, omslutna av stenmurar längs dalar och floder. Vinerna här har något av en karaktär och särskilt de röda vinerna är populära. Från kullarna med utsikt över Étang de Thau kommer lättare viner som passar utmärkt till fisk och skaldjur, som lämpligt nog odlas och frodas i just lagunen Étang de Thau.

Finsmakare håller sig till viner med AOC (Appellations d’Origine Contrôlée), den franska kvalitetsbenämningen som innebär att ursprunget av vindruvorna är kontrollerat. I Lnguedoc som stort finns fem AOC:

  • Faugères
  • Saint-Chinian
  • Minervois
  • Clairette du Languedoc

Läs också: https://sca.france.fr/sv/occitanien-sodra-frankrike/artikel/vinomradet-languedoc

BYARNAS AKTIVITETER PÅ ÄMNET VIN

De olika byarna har olika satsningar på vin och lite olika förhållningssätt till vingårdarna. Vissa byar är klassade som vinby medan andra bara ligger nära en stor vinodling. För att hålla sig uppdaterad om vilka event som äger rum runtom i Languedoc är det bra att stanna till i byarnas centrum för att läsa den lokala anslagstavlan och att ta del av nyheter från utvalda vinhus.

I samband med marknader (ordnas någon utvald dag i veckan i de olika byarna) kan det förekomma aktiviteter på ämnet vin, såsom försäljning, provning och lektioner.

Vinhus att hålla extra koll på:

Läs också: Champagneprovning hos Vueve Clicquot (Gula Änkan)

 

BOENDE I LANGUEDOC

Under en resa i vinregionen Languedoc i Frankrike kan man med fördel välja att bo på landsbygden, med vinodlingar som granne. Så länge du har bil så kan du smidigt ta dig överallt.

Slottsboende:

Övriga:

I Pezenas äldre stadsdelar
Vinbondehusen har garage i markplan med välvd infart
REn resa i vinregionen Languedoc i Frankrike bjuder på vinfält
Milsvida fält av vingårdar

Rulla till toppen