Resa till Dublin och Belfast

Det är super smidigt att besöka både Irlands huvudstad och Nordirlands största stad på en och samma gång. Att resa till Dublin och Belfast och hinna uppleva båda orterna går bra att göra på fyra dagar. Det är bara 16 mil från den ena orten till den andra. 

Under 1500-talet och 1600-talet blev Irland skådeplats för religiösa konflikter, särskilt efter den engelska reformationen. Konflikter mellan katoliker och protestanter eskalerade och blev en viktig del av Irlands historia och identitet. Under 1900-talet växte en nationalistisk rörelse i Irland som kämpade för självständighet från Storbritannien. Den senare delen av 1900-talet och fram till början av 2000-talet var Belfast starkt påverkad av konflikten i Nordirland, känd som ”The Troubles”. Politisk oro och våld präglade staden och övriga Irland under denna tid, med spänningar mellan den protestantiska unionistiska befolkningen som stödde fortsatt förening med Storbritannien och den katolska nationalistiska befolkningen som förespråkade en förening med Irland. Idag är Irland en modern och dynamisk nation med en välmående ekonomi och en levande kultur, både i Irland och Nordirland.

Att resa till Dublin och Belfast – via flyg och buss

Min resa till Dublin och Belfast kombinerades av både flyg och buss, med flyg från och till Sverige och på ön via buss. Det går säkerligen att åka bil och tåg på Irland också, men med så korta avstånd mellan de två storstäderna var det väldigt smidigt att välja att slussas på buss på motorvägarna. På genomresa norrut från Dublin passerades via fält och en och annan fårhjord.

belfast nordirland klocktorn
Centrala Belfast, Nordirland

RESPLANEN

  1. Ankomst Dublin flygplats
  2. Expressbuss från Dublin flygplats till centrala Belfast
  3. Belfast två dagar
  4. Expressbuss till centrala Dublin
  5. Dublin två dagar
  6. Expressbuss från centrala Dublin till flygplatsen

Hos bussbolaget valde jag att online förboka platser med expressbuss från Dublin Airport samt från centrala Belfast, sedan från Belfast till centrala Dublin, och det var supersmidigt med ombordstigning och transporten. Bussarna var relativt trånga så kabinväskor bör läggas i bussens underrede som agerar bagageutrymme. Liten ryggsäck går bra att ha vid benen, men utrymmet ovanför fönstren i kabinen är väldigt litet.

REKOMMENDERASförköp bussbiljetter till och från Belfast för att säkra plats på önskad avgång.

Charmiga brittiska Belfast lugnare än väntat

Belfast är en lagom stor liten stad där man kan gå överallt, till och med till Titanic museet som ligger utanför centrumkärnan. Centrum ståtar med traditionell brittisk arkitektur, många byggnader är i gott skick och perfekta för instagram. Förutom en mängd trevliga barer och pubar finns ett par trevliga restauranger med Michelinstjärnor och det underbara femstjärniga hotellet The Merchant Hotel där Afternoon Tea med fördel kan (läs bör) avnjutas.

Nordirlands huvudort är en lugn stad som jag upplever som trygg, här är inte alls samma mängd människor som i huvudstäder så man kan långsamt strosa fram dag som kväll.

Under 1800-talet blomstrade Belfast som ett centrum för skeppsbyggnad, med varv som Harland and Wolff som byggde det berömda RMS Titanic. Staden hade en stark industriell närvaro, särskilt inom linne- och textilproduktion. Sedan, trots historia av konflikt har staden kommit långt och fortsätter att utvecklas och locka besökare från hela världen. Sedan fredsavtalet Good Friday Agreement år 1998 har Belfast genomgått en omvandling och har sett en betydande ekonomisk och kulturell återuppblomstring.

REKOMMENDERAS:
Förboka inträdesbiljett till Titanic Belfasts experience för att säkra plats om du bara har ett par dagar på plats.
Bo som en kung på The Merchant Hotel, frukostserveringen är oslagbar.

Partyglada Dublin för den aktive

Det finns många pubar och barer där man kan njuta av livemusikspelningar i hela Dublin, mest känt är området Temple Bar, dit de flesta turister lockas pågrund av de fina byggnaderna. Här finns också en samling nattklubbar och partylivet är utbrett. Befolkningen i Dublin är relativt ung, jämfört med andra huvudstäders bredd i åldrar. Det sägs att hälften av invånarna är yngre än 25 år. Därför är det full fart i denna stad, med kommers och uteliv. Troligtvis beror detta på att Dublin är en av Europas mest attraktiva orter för andra länders medborgare som söker en karriärmöjlighet utomlands, särskilt hos svenskar. Eventuellt bor mellan 3000-5000 svenskar på Irland.

Spritt över Dublin finns medeltida slott och kyrkor, georgianska byggnader liksom moderna skyskrapor. Ta en promenad längs floden Liffey för att se stadens broar och byggnader.

Ölet Guinness har tillverkats i Dublin sedan länge, så ölälskare bör besöka Guinness-bryggeriet för att lära sig om ölets historia och tillverkningsprocess samt njuta av en pint på bryggeriets Gravity Bar som har en panoramautsikt över staden. Även whiskey är stort på Irland. Så långt tillbaka som år 1780 slog John Jameson upp dörrarna till Jameson Distillery Bow Street och nu, över 240 år senare, välkomnas besökare för upplevelse och att lära sig mer i Jamesons Distillery Tour.

REKOMMENDERAS: förboka plats hos Guinness och/eller Jameson om detta är av intresse, för att säkra plats.

centrala dublin på irland

 

Läs också: Tips för cityweekend till Dublin 

bro över libby i dublin

Rulla till toppen