Resa till Franska Rivieran året runt

Det går utmärkt att resa till Franska Rivieran året runt, orter som Nice, Antibes och Cannes går inte i ide bara för att de har vinter. En stor fördel att resa utanför högsäsong (juni-september) är att det är färre människor att trängas med på gatorna och fler franska som talas på marknaderna. Sommartid stöter man nämligen mest på språk som tyska, brittisk och amerikansk engelska och alla de skandinaviska språken.

Hösten i Frankrike är en tid för att njuta av landskapets fortsatt relativt gröna färger sittandes på en uteservering under dagens varmaste timmar, eller ta uppfriskande bad i Medelhavet för att kvickna till på morgonen.

Vintern är smått magisk med Julmarknaderna, dit besökare söker sig, stora som små, för att njuta av gnistrande ljus och festligheter. Många gånger säljs traditionella hantverk, mat och vin chaude (motsvarigheten till glögg).

Resa till Franska Rivieran året runt

Flyg går året runt mellan Stockholm och Nice, båda två lagom stora internationella flygplatser. Så det är inte alltför tidskrävande att ta sig till, från eller omkring flygplatserna.

  • Från Nice flygplats kan man smidigt ta spårvagn in till staden. För de som ska längre bort som till Monaco, Antibes och Cannes finns expressbussar på Terminal 2, spårvagnen är gratis mellan terminalerna.
  • Uber och Bolt kan fungera bra, men eftersom efterfrågan är mindre mellan november och mars så är också antalet chaufförer färre.
  • Mellan de centrala delarna av Monaco, Nice, Antibes och Cannes är det smidigast att ta de lokala tågen via tågstationerna.

POSHIGA CANNES

Turisterna flockar till Cannes sommartid, så höst och vår är en bättre tid på året att verkligen uppleva staden utan att trängas. Varje år i maj hålls den internationella filmfestivalen och agerar startskottet för sommarhalvåret, de största och mest kända världsstjärnorna kommer då på visit. Även om vissa delar av staden är avspärrade visas det film för allmänheten på lokala stranden och kvällslivet är exceptionellt bra.

Att bara strosa runt i gamla staden och längs vattnet är mysigt nog under vinterhalvåret. Den mest berömda promenaden i Cannes, La Croisette, sträcker sig längs med kusten och huserar lyxiga butiker, restauranger och hotell. Perfekt för flanerande. Belägen på en kulle ovanför hamnen finner man Le Suquet med sina smala kullerstensgator, historiska byggnader och en fantastisk utsikt över Cannes och havet.

Marknaden Marché Forville är livlig och bjuder på färska råvaror, fisk, skaldjur, grönsaker, ostar, och mycket mer. Det är en perfekt plats att smaka på lokala delikatesser.

Shoppar gör man på Rue d’Antibes som har ett brett utbud av butiker, från internationella varumärken till små franska butiker som säljer mode och smycken.

DEN CHARMIGA KUSTSTADEN ANTIBES

Jag tar min tillflykt till Antibes som med sina 70 000 åretruntboende också verkligen lever under vintern, även om ett flertal semesterboenden och säsongsrestauranger håller stängt mellan oktober – mars. Vilket indirekt betyder att de allra bästa restaurangerna har öppet året runt för att tillgodose de kräsna fransoserna.

Antibes är mest känd för sin gamla charmiga stadsdel, Vieil Antibes. Den gränsar till småbåtshamnen Port Vauban med sin imponerande mur mot havet. Den gamla muren ringlar också söderut längs hela kustremsan, och vilar på dramatiska klippor i stadens utkant. Staden har också ett av Europas många Picassomuseer och inte långt härifrån kan man avnjuta konst också av Renoir.
De mest omtalade stränderna Ponteil och Salis är välbesökta sommartid, samt av lokalborna under vår och höst eftersom det under högsommarvärmen är lite väl varmt för att sola. Men svalkande bad i Medelhavet är förvisso omåttligt populärt bland invånarna.

Varje torsdag förmiddag anordnas veckans största marknad på ett av stadens torg (Place de Gaulle) och på intilliggande paradgata. De boende i Antibes är frekventa besökare och älskar att fynda kläder. Här älskar jag att strosa och fynda bohemiska sommarhattar, se urvalet av skärp och axelremmar, och fascineras av alla billiga kläder till försäljning.

Passa på att gå till frisören (om du har kortklippt hår)
Frisörer verkar vara de som utgör största gruppen yrkesutövare, efter mäklarna. Många mindre frisörsalonger är välbesökta av killar mellan 20 och 40 år, för här erbjuds klippning (mest trimmer och lite sax) för ynka 10€. Det förklarar varför alla killar i staden i det åldersspannet har samma frisyr!

Utelivet – en kväll i Antibes & Juan les Pins

1. Det är enkelt att i Frankrike fylla dagarna med gott att äta och dricka. I centrala Antibes, framförallt i den gamla stadsdelen, finns ett par fantastiska kaféer. Jag älskar verkligen espressokaffe och vill ibland ha det framför bryggkaffe. Då är räddaren i nöden Cafe Marius. För sällskap där man vill dricka olika drycker, och kanske äta lunch i solen, rekommenderas Cafe Milos trevliga uteservering.

2. När jag rör mig söderut, ut från stadskärnan, brukar jag stanna till på hotellbar för AW. Hotel Postillon är en gammal byggnad med en mycket trevlig lounge inomhus, även uteservering under sommaren. Här anordnas livemusik emellanåt, och lokalinvånarna sjunger och dansar glatt.

3. På boulevarden Albert 1er återkommer jag ofta till nyöppnad vinbar kombo vinbutik, La Cave des epicuriens. Ägaren pratar bra engelska och med sin gedigna kunskap kan han ingående berätta om varenda flaska vin han köper in. Här finns vin för alla smaker, dessutom ett stort utbud av vin på glas. Man kan (självklart) köpa en flaska, betala liten korkavgift (5€) för att avnjuta ett glas på plats, men sedan ta med sig resten av flaskan hem.

4. För svängigare vininmundigande erbjuder La Suite i Juan les Pins livemusik och trevliga charkuteritallrikar.

5. Till middag hamnar jag emellanåt hos pizzastället Noli där personalen är gladlynt och mycket tillmötesgående. Pizzautbudet är bra och tillagningen perfekt.

 

Oavsett vilken tid på året du väljer att besöka Rivieran kommer du att uppleva landets rika historia, kultur och gastronomi. Men allt är inte bara vackert dag ut och dag in,  om du ser stökiga sopberg på gatorna – bli inte avskräckt. Så ofta som en dag i månaden kan bostadshusen ha en grovsopdag då gatan utanför huset fylls med bråte. Upphämtning och bortforsling sker därefter i kommunens regi. Det är av stor betydelse eftersom det är väldigt komplext att som privatperson åka till en återvinningscentral.

Läs också: om kuststaden Saint Raphaël

Rulla till toppen