Tips för en resa till Neapel

Efter att ha spenderat en helg i den välkända kuststaden med fotbollsdyrkan kommer här bra tips för en resa till Neapel. Italienska Napoli är förutom utgångspunkten till kända ön Capri också födelseorten av deras speciella pizza.

Neapel är en livlig och historiskt rik stad belägen i södra Italien, agerar huvudstad i regionen Kampanien och är en av de största och äldsta städerna i landet. Mitt i det flacka landskapet tronar vulkanen Vesuvio.

Tips för en resa till Neapel

Res till Neapel med flyg eller via tåg eller buss inom Italien. Under sommarmånaderna flyger SAS från Stockholm till pizzahuvudstaden.

Neapel har en 2800 årig historia, vilket gör den till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen. Det grundades av grekerna på 800-talet f.Kr. och har sedan dess påverkats av olika civilisationer, inklusive romarna, bysantinerna, normanderna och spanjorerna. Detta märks när man strosar runt.

Den historiska stadskärnan i Neapel är med på UNESCO världsarvslista och har många skatter, såsom platser som Neapels katedral (Duomo di Napoli), Castel Nuovo och det kungliga palatset.

#1 Bygg upp en aptit på pizza

Pizzans födelseplats, och känt för sitt utsökta och autentiska italienska kök. Napolitansk pizza, gjord av enkla ingredienser av hög kvalitet som San Marzano-tomater och buffelmozzarella, är en världsberömd maträtt. Deras pizzor är helt olik svenska kvarterspizzor, man kan lätt äta pizza till både lunch och middag. Det infaller ingen matkoma efter intaget eftersom alla ingredienser är av god kvalitet och degen inkluderad.

pizza i neapel

#2 Välj ett hotell i ett ”bättre” område

Staden är livlig och i vissa stadsdelar är det konstant full kommers och viss risk för turistinkastare som känns oseriösa. Med barer och klubbar i gamla stan kan det vara bra att tänka till ifall man sover lätt.

CHIAIA med tillhörande stadsdelar kring gatorna Via Gaetano Filangieri och Via Carlo Poerio är lite poshigare än resten av stadskärnan.

SANTA LUCIA bortanför hamnen mot Castel dell’Ovo är betydligt lugnare från trafik och festsällskap jämfört med centrum. Jag bodde senast på trevliga Rex Lifestyle Hotel vilket var lagom ostört av trafik och liv.

#3 Markera ut sevärdheterna på kartan

Några av sevärdheterna som du måste se i Neapel inkluderar Neapels arkeologiska museum, Capodimonte Royal Palace and Museum och Neapels tunnelbana. Detta förutom att strosa igenom hela stadskärnan.

#4 Planera utflykt till Pompeji

Staden ligger längs den vackra Neapelbukten, som ramas in av det imponerande berget Vesuvius. Vulkanen är känd för sitt utbrott år 79 e.Kr., som begravde de romerska städerna Pompeji och Herculaneum. Utflykt tar troligen minst en halv dag, så har du tid bör du planera för det.

#5 Köp biljett till en fotbollsmatch

Napolitanerna är kända för sin varma och vänliga gästfrihet. Staden har ett pulserande gatuliv och lokalbefolkningen är stolta över sina unika traditioner och festivaler. Men när det gäller fotboll är de maniska och har enorm maradona-dyrkan, vilket speglas överallt i områden som Quartieri Spagnoli. Köp fotbollsbiljett online och var i god tid på arenan för att uppleva folkfesten.
fotbollsstaden neapel

 

Mat & dryckesresa

Neapel passar också utmärkt som enbart mat- och dryckesresa. Ät pizza Napoletana (tjocka fluffiga kanter som kontrast till Roms pizzor), pizza fritta (friterad inbakad pizza med enklare fyllning), pasta och allt annat gott från Italien. Kombinera med barrundor och njut av lokalt producerade öler, läskande Aperol Spritz (2,50 euro för take away – ja man får dricka på gatan här) och riktigt bra viner på mysiga restauranger som känns som äkta tavernor.

Beställer man en alkoholhaltig öl på en bar under eftermiddagen, innan middagen börjar serveras från kl 19, bjuds man på tilltugg.

vesuvio vulkan neapelRulla till toppen