Resa till Halkidiki i Grekland

Det finns inget bättre i vintermörkret än att planera sommaren, en resa till Halkidiki i Grekland bjuder på allt från kulturella sevärdheter till sköna stränder och passar både barnfamiljen och par som reser.

Halkidiki ligger i de norra delarna av fastlandet Grekland, i Makedonien med största stad och flygplats Thessaloniki. Det är smidigt att hyra bil på flygplatsen för att bege sig söderut till Halkidikis halvöar för sol och bad.

sithonia-halvo-halkidiki-grekland-travelgrip

Resa till Halkidiki i Grekland

Det går flyg till regionens största stad Thessaloniki, från vilken man enkelt med hyrbil kan ta sig söderut till prefekturen Halkidiki. Halkidiki har tre halvöar: turisttäta Kassandra, bergiga Sithonia och munk­republi­­ken Mount Athos, till den sistnämnda är endast män välkomna. Precis som i övärldens Grekland kan du räkna med vackra stränder, stort urval av aktiviteter och god mat i Halkidiki. Genom att lokalbefolkningen fortfarande till stor del livnär sig på fiske är många orter präglade av grekiskt vardagsliv och kusterna är kantade med fisktavernor.

Rundresa i Halkidiki

Vägarna är få och enkla att resa längs, det går en motorväg från Thessaloniki en bit söderut till Néa Moudhaniá men därefter är det enfiliga vägar som gäller och under helger sommartid kan det därför ta en stund att ta sig till stränderna när fler är ute på vägarna. Ju närmare kusten man kommer desto fler pinjeträd ser man som sticker upp ur den torra marken.

halkidiki-karta

roadtrip-i-sithonia-i-halkidiki-grekland-travelgrip

grekisk-taverna-pa-halvon-sithonia-halkidiki-grekland-travelgrip halvon-sithonia-i-halkidiki-grekland-travelgrip

Halvöarna Kassandra och Sithonia

Kassandra har varit ett populärt resmål i ett flertal år och lockar både européer och ryssar, men Sithonia är ännu något outforskad och hyser inte hotellkomplex i varje kuststad. Stränderna på båda halvöarna är rena och havet turkosblått.

Halvön Kassandra hyser flest hotell i Halkidiki, de klassiska turistorterna har många restauranger längst stränderna liksom shopping och barer inom gångavstånd från hotellet. Hanioti är den största av turistorterna och bjuder på en barnvänlig semester, liksom Kallithea där delar av stranden är cirka 30 meter långgrund. Polychrono är en liten ort med en trevlig strandpromenad där folk rör sig dag som kväll.

Halvön Sithonia är betydligt lugnare med färre hotell och mer unika boenden. Populärast är lilla staden Sarti som erbjuder en strandpromenad kantad av tavernor, här finns flera boenden att välja bland till skillnad mot andra mindre orter. Längs hela östkusten finns fina små vikar med finkornig strand till vilka grekerna själva åker över veckosluten, många båtar läger också till intill vikarna på östra sidan av ön.

vackra-halvon-sithonia-i-halkidiki-grekland-travelgripBooking.com

vackra-sithonia-i-halkidiki-grekland-travelgrip

Karidi Beach i Sithonia

Vid en liten vik på östra sidan av Sithonia halvön ligger lilla finkorniga stranden Karidi, precis utanför samhället Vourvourou. Här finns parkering intill stranden och servering av godsaker och drycker på ett par ställen.

I Vourvourou finns några boenden och restauranger, perfekt för en eftermidagskaffe eller grekisk sallad efter en dag på stranden.

karidi-beach-sithonia-grekland-travelgrip karidi-beach-sithonia-halkidiki-grekland-travelgrip-2

karidi-beach-sithonia-halkidiki-grekland-travelgrip

viken-karidi-i-sithonia-halkidiki-grekland-travelgrip

Semesterkänsla utanför Thessaloniki

Vill man bo nära Thessaloniki eller dess flygplats, och kunna åka till stränderna i Halkidiki över dagen lämpar sig hotellet Hyatt Regency väl. Hyatt har gratis shuttle till och från centrum av Thessaloniki både dag- och kvällstid och ordnar med hyrbil på plats åt sina gäster vid förfrågan.

Bara 30 minuter söderut finns stränder att finna, innan man ens når halvöarna!

iskaffe-pa-cafe-i-vourvourou-sithonia-grekland-travelgrip

ANNONS:


Booking.com

2 reaktioner på ”Resa till Halkidiki i Grekland”

  1. Pingback: Restaurangtips i Thessaloniki Grekland

  2. Pingback: Hotellrecension av Ammos Boutique Apartments & Suites

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen