Reklamsamarbete: Weekend i Berlin

Reklamsamarbete med HotelsSpecials.se. Genom Tysklands huvudstad ringlar sig den stora floden Spree som är central för umgänge sommartid med Biergartens och strandbarer längs den. Annan tid på året hänger den glada befolkningen inomhus i ölhallar eller på restauranger. Berlin bjuder på många sevärdheter och museum och för att hinna se allt under en weekend i Berlin rekommenderas att man tar hjälp av tunnelbanenätet (U-bahn) som är väl utbyggt.

Det finns mängder med hotell i Berlin att välja bland i och med att staden består av många olika stadsdelar. Om man vill ha nära till de historiska sevärdheterna är det Stadsmitte som gäller, om man gillar shopping bör man hänga i Schöneberg / Tiergarten och den som gillar hipsterkultur och avspända möten bör ta sikte på Kreuzberg.

Läs också: Berlin på 24 timmar

weekend-i-berlin-travelgrip

Fredag i Stadtmitte

I Stadtmitte ligger ett flertal krigshistoriska sevärdheter, börja med att skåda pampiga porten Brandenburger Tor intill stadsträdgården Tiergartens östra ände. Härifrån strosar man in mot centrum på paradgatan Unter den Linden, när gatan byter namn till Schlossplatz når man Domkyrkan som ligger vackert intill floden Spree. På andra sidan floden ligger DDR museum som passar dig som vill veta mer om Kalla Kriget. Fortsätt gatan Karl-Liebknechkt mot Alexanderplatz där det symboliska TV-tornet tronar högt, en bra dag är det perfekt att åka upp här för att se Berlin ovanifrån.

Ta tunnelbana till Stadsmitte och gå norrut på shoppinggatan Friedrichstrasse för att äta lunch (och kanske shoppa lite) på gallerian La Fayette.

Söderut, förbi U-bahn stationen Stadtmitte, i korsningen Friedrichstrasse och Zimmerstrasse står en av de allierades vägkontroller sedan efterkrigstiden; Checkpoint Charlie. Här finns flera museum och sevärdheter i denna gräns mellan öst och väst.

Middag och en rolig utekväll utlovas i stadsdelen Kreuzberg, Koreanska Kimchi Princess är ett avspänt ställe där man grillar sin egen mat tillbords.

mat-pa-la-fayette-berlin-travelgrip

checkpoint-charlie-berlin-travelgrip

Lördag på Kurfürstendamm

Shoppingen är bäst i Ku’damms alla slags butiker och varuhus. Från U-bahn stationen Wittenbergplatz börjar man på ena sidan av Tauentzienstrasse för att jobba sig västerut och vänder någonstans på Kurfürstendamm för att fortsätta tillbaka på den andra sidan. Vill man börja med frukost rekommenderas fiket Noahs på Ansbacherstrasse 21 intill Wittenbergplatz.

Välja och vraka bland lunchätter i varuhuset KaDeWe. Oavsett om du är liten eller stor i maten, gillar sill, ostron, sushi eller någon typ av kött så finns allt samlat på plan 6 i KaDeWe.

Kring jul hålls marknad på torget Breitscheidplatz, mys med varm Glühwein och fynda hantverk. Intill står kyrkan Gedäschtnis Kirche som bombades under kriget och inte har återuppbyggts.

När det är dags för middag finns ett flertal restauranger att väja bland på torget Savigny Platz, cirka 10 minuters taxiresa från Breitscheidplatz.

Takbaren Monkey Bar i Berlin Bikini Hotel vid Breitscheidplatz passar ypperligt för start av lördagkväll.

kadewe-i-berlin-travelgrip lunch-i-kadewe-i-berlin-travelgrip

Söndag på Charlottenburg Schloss

Alla söndagar utom cirka sex stycken under året har butiker stängt i Tyskland, men restauranger är öppna, därför passar det utmärkt med museum eller slottsbesök på söndagar.

Slottet Charlottenburg är en vacker byggnad som man kan besöka tillsammans med den öppna slottsträdgården. Sommartid passar parken perfekt för picknick!

schloss-charlottenburg-berlin-travelgrip

Rulla till toppen