Resa till San Marino

Mjuka kullar och berg och en ringmur kring en medeltida stad, få detta med en resa till San Marino – en dold pärla i östra Italien. Republiken San Marino ligger bara drygt en mil från den italienska badorten Rimini, så det är perfekt att kombinera båda orterna under en resa hit.

Resa till San Marino

San Marino är den enda kvarstående stadsstaten från det medeltida Italien och är Europas tredje minsta stat näst efter Vatikanstaten och Monaco.

Valutan är densamma som Italien, euro, och språket italienska bland de 30 000 invånarna. Staten är skattefri, vilket innebär att man som turist kan shoppa med gott samvete, därför finns det också Factory Outlet som drar besökare från framförallt grannlandet. Det är svårt att notera att man kommit in i ett nytt land.

Huvudstaden med samma namn ligger på toppen av ett berg och härifrån kan man en klar dag se hela vägen till Adriatiska havet. Berget är Titano och beläget här finns två fort; Rocca Guaita och Torre Cesta vilka är enkla att promenera till.

Inom stadsmuren är den medeltida staden underbar att strosa i och det finns mängder av pittoreska affärer och charmiga restauranger. Under sommarmånaderna anordnas medeltida marknader och skådespel för att återuppleva landets historia. Piazza della Liberta är ett vackert torg med storslagen utsikt och här utför man vaktceremoni dagligen intill Palazzo Pubblico.

Läs också: Res till Rom över en helg

Resa till San Marino

Torre del Montale är ett fristående torn högt beläget och kan ses från långt håll. Hit går färre besökare eftersom tornet inte är öppet för allmänheten att besöka, därför är vägen hit och platsen här perfekt för den som vill fota miljön ostört.

Det lokala köket påverkas såklart av Italien, du lär inte bli besviken. Därtill har man egen tryffelsort i San Marinos som italienarna vallfärdar för. Följande rätter rekommenderas:

  • Aggioli con le cotiche (bön- och baconsoppa)
  • Kaningryta
  • Torta tre monti (choklad och hasselnötskaka)

I närheten…

Borgo Maggiore är en vacker liten stad som är väl värt ett besök. Den italienska charmen är påtaglig men det är liksom inte lika hysteriskt som i Rom eller Venedig. Du kan ta dig hit genom en funicular direkt från huvudstaden. Borgo Maggiore anordnar också årligen San Marino Jazz Festival vilket lockar besökare.

KARTA

Man kan smidigt promenera runt på berget kring huvudstaden och skåda den vackra utsikten.

TravelGrip på Berget Titano i San marino

Fort på Berget Titano i San marino

San Marino

Borg på toppen av San Marino

Borg på toppen av San Marino

Berget är Titano i San marino

Berget är Titano i San marino

 

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

1 reaktion på ”Resa till San Marino”

  1. Pingback: Weekend i Liechtenstein - det lilla landet i Europa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen