Resa till Rom över en helg

Få platser i Sydeuropa lämpar sig så väl för en weekendtrip som Italiens huvudstad. En resa till Rom över en helg innebär sannerligen att se en hel del sevärdheter men däremellan bjuds man på ett stort utbud av goda italienska maträtter och fantastiska kaffe- och glassbarer. Om man åker under juli bör man förbereda sig på väldigt varma dagar och mycket turister, men i juni och augusti är trycket lite mindre vad gäller besökare även om värmen är densamma.

Resa-till-Rom-en-helg-Colosseum-Italien-TravelGrip

Sevärdheter i Rom

De flesta av oss känner väl till de stora sevärdheterna i Rom tack vare historieböckerna. Väl på plats är det otroligt fascinerande att tänka sig att Rom byggdes med så grandiosa byggnader för så länge sedan. För mig är det ett mysterium hur romarna kunde få till så bra infrastruktur under antikens Rom.

Samtliga sevärdheter går att nå till fots men för att inte trötta ut kroppen rekommenderar jag att ta tunnelbana när det passar beroende på destinationer. På kartor från hotellen kan man tydligt se sevärdheterna utmärkta och lägga upp sina dagar:

 • Colosseum
 • Roman Forum
 • Pantheon
 • Trevifontänen
 • Spanska trappan
 • Sixtinska kappellet inne i en del av Vatican Museum

Läs också: Tips på hur man förköper inträdesbiljetter till Vatikanmuseet

Resa-till-Rom-Italien-TravelGrip Resa-till-Rom-Trevi-TravelGrip

Resa-till-Rom-Spanska-trappan-TravelGrip

Resa-en-helg-till-Rom-Italien-TravelGrip

Matställen i Rom

Som i så många andra turisttäta städer så kryllar det tyvärr av matställen i Rom som erbjuder dåligt tillagad mat till höga priser, dessa ställen återfinns oftast i närheten av de stora sevärdheterna vilket är enkelt att genomskåda på t.ex att en espresso kostar över 3 euro. En liten enkel espresso på en lokal bar/café kostar vanligen omkring endast 1 euro. Jag har sällan ätit så dålig pasta som i Rom och Venedig, på ställen jag redan från start misstänkt är en turistfälla men då har hungern fått styra.

Bättre är att planera sina middagar, se lista på bra restauranger nedan och passa på att fråga hotellpersonalen om tips.

 • San Marco – vedugnsbakad pizza med färska råvaror. Personalen är mycket tillmötesgående och låter dig addera saker på pizza om du känner för att modifiera menyn lite. En pizza kostar omkring 10 euro och en flaska vin omkring 20 euro. Interiören är trevlig och de har även uteservering, gatan är bortom sevärdheterna och därmed väldigt lugn. Adress: Via Sardegna 38/D och Via Tacito 29.
 • Moma – fint litet ställe med vita dukar. Erbjuder en spännande avsmakningsmeny för 50 euro. En flaska vin kostar omkring 20 euro. Personalen är mycket tillmötesgående och i baren erbjuds fina drinkar. Adress: Via San Basilio, 42.
 • Eataly varuhus – ovanpå matbutiken Eataly (som säljer endast de finaste råvarorna) ligger restaurangen med ett flertal olika ”kök” såsom pizza, pasta, kött med mera. Prislappen är bra, personalen ung men serviceminded och kockarna gör ett bra jobb. Adress: Piazza della Repubblica, 41.

San-Marco-Pizza-Rom-LudovisiTravelGrip

Resa-till-Rom-Eataly-TravelGrip

Boenden i Rom

Precis som alla andra huvudstäder finns det såklart mängder av boenden att välja blan i Rom. Många kan vara överprisade sett till den standard man betalar för så det är bra att läsa betyg/recensioner av andra resenärer inför bokning. På Booking.com recenserar enbart de personer som har bokat rum via dem vilket gör att risken är liten att recensionerna är skapade av hotellet självt.

På Booking.com hittade jag det trevliga hotellet La Residenza som har 4 stjärnor och ligger lite österut i staden, i området Ludovisi. Standarden var bra och personalen supertrevlig, rekommenderas!

Hotelljämförelser:


Booking.com

2 reaktioner på ”Resa till Rom över en helg”

 1. Pingback: Resa till San Marino i Italien

 2. Pingback: Tips på sommarweekends

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen