Reseguide Puglia

Reseguide Puglia, södra Italien där italienarna själva semestrar om sommaren. Puglia är ett område som sträcker sig över hela klacken i södra Italien med Adriatiska- och Joniskahavet som granne. Puglia är inte lika exploaterat av utlänningar som Toscana och är värt ett besök för den som söker det autentiskt italienska.puglia-joniska-havet

Ta sig dit och omkring

Flyg till Brindisi med Ryan Air eller ta reguljärflyg till Lecce alternativt till Rom. Från Rom kan man åka bil i 4 timmar till valfri by i Puglia. Jag rekommenderar att man har bil väl på plats, så man kan ta sig runt i olika byar, till vinodlingar och kusten.

Sevärdheter

Puglia har två kuster, västerut ligger Joniska havet som gränsar till Grekland och österut ligger Adriatiska havet som gränsar mot Kroatien och Albanien. På båda sidor finns vackra stränder.

Runtom hela Puglia finns många sevärdheter, i små byar, städer liksom på landsbygden. Regionen odlar vindruvor och oliver, vilket landskapet tydligt visar med vingårdar och olivträd längs med vägarna.

puglia-lecce-amfiteater

 • Lecce med 95 000 invånare rymmer en vacker katedral och mer än 30 kyrkor i barockstil samt en amfiteater. Ta hjälp av Wikipedia för att ta reda på vad du vill se.
 • Medeltida städer och byar, gör ett stopp i Oria och Barletta vars strand dessutom lockar många för sol och bad.
 • Ostuni bjuder på kullar och grekinspirerade fasader.
 • Otranto vid Adriatiska havet är en sevärt liten hamnstad som har nära till dykklippor längs med kusten och stränder som är tio kilometer långa. Otranto är en medeltida stad med en mycket gammal borg, Borgo Antico di Otranto, som lyser upp samhället om kvällen. Mitt i staden finns också en sandstrand, välbesökt under helgerna av invånare.
 • Gallipoli är en liten hamnstad med vacker gammal del av staden, bra restauranger och en lång badstrand utanför citykärnan.
 • Porto Cesareo, italiensk turistort med fin småbåtshamn, fina restauranger och shopping. Nära till stränder.
 • Nationalparken Parco Nazionale del Gargano vid havet på Garganohalvön har kalkstenstäkt väggar som kantas av olivträd, här finns många badstränder.

puglia-otranto

puglia-otranto-portal

KARTA

Visa större kartaANNONS:


Booking.com

Matställen

I äkta italiensk anda bjuds det på fenomenal pasta, pizza och glass på alla håll i Puglia, det spelar ingen roll om man befinner sig i en by med tusentalet invånare, där finns stenugnsbakad pizza. I alla samhällen längs med kusterna satsar man mycket på havets läckerheter så missa inte en Frutti di mare med pasta. eller en Antipasto di mare.

puglia-otranto-fish-food

 • Cucina Casereccia, litet ställe precis utanför citykärnan. Låt din servitör välja säsongens läckerheter åt dig. Boka bord i förväg. Via Colonnello Archimede Costadura, 19, Lecce.
 • Braceria Semeraro, välj ut det kött du vill äta och sedan tillbehören. Piazza Mercato, 25, Brindisi
 • Ristorante Terrazza Buena Vista,  som namnet säger så äter man på en vacker terrass med utsikt mot havet. Pasta, skaldjur och fisk. Via Colonne 57 / 59, 72100 Brindisi
 • Ristorante Peccato di Vino, i vackra Otronto finns en italienare som främst fisk och skaldjur. 7, VIA RONDACHI, 73028 Otranto

 • L’altro baffo, i Otronto erbjuder pasta, fisk och skaldjur. Boka bord i förväg. Via Cenobio Basiliano 23, Otranto

Vinprovningar

I Puglia är det inte lika vanligt med öppna vinprovningar på vingårdar som i grannländerna eller i Toscana så man gör rätt i att först kontakta vingården innan man åker dit på besök.

Kända lokala vinproducenter:

 • Manduria Vini, strax söder om Oria. Museum och vinprovning.
 • Cefalicchio, Canosa di Puglia nära Barletta, där vinerna mestadels har mycket karaktär.
 • L’Astore Masseria,73020 Cutrofiano, L’Astore Masseria är ett typiskt stenhus och bjuder på ett halvtdussin viner med stor komplexitet.
 • Vigneti Reale, Via Reale, 55-73100 Lecce, Fokus ligger på Primitivo som växer i Cellino San Marco regionen.

Boende

Under min vistelse bodde jag på Bed & Breakfast 20 minuter norr om Lecce, utanför byn Novoli. Här ligger Tenuta San Nicola på en ostörd plats omringad av vinodling. På gården finns modern pool och möjlighet till sköna dagar invid denna. Det bor även en del katter här som leker med små ödlor om dagarna.

Svårt att hitta till men ta Google till hjälp, dataroaming är att rekommendera. Personalen på Tenuta San Nicola är trevlig och bjuder på god frukost och fantastisk Cappuccino och här odlar man eget vin som går att köpa på plats.

Visa större kartapuglia-tenura-san-nicola

puglia-catspuglia-katt-tenuta

ANNONS:
4 reaktioner på ”Reseguide Puglia”

 1. Pingback: Bästa hotellen 2014 – MINSOLRESA.se

 2. Pingback: Solresetips – mariagrip.se

 3. Pingback: Bästa hotellen 2014 | MinSolresa.se

 4. Pingback: Solresetips : mariagrip.se

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen