Rundresa i Lazio Italien

Under sommarhalvåret lämpar sig en rundresa i Lazio Italien mycket bra. Regionen Lazio, i vilken Rom ligger, är bergigt men har också en kustlinje med fina stränder. Under juli och augusti packas stränderna av regionens invånare och kommersen kring stränderna med matställen och boenden exploderar. Vill man undvika bilköer på grund av strandtillströmning är det värt att besöka regionen under våren.

Cassino-Lazio-Italien-TravelGrip

Starta sin rundresa i Lazio Italien

Under min rundresa i Lazio utgick jag från Roms flygplats Fiumicino, här finns flera hyrbilsföretag och motorväg direkt mot Rom eller kusten. Perfekt startläge!

Motorvägen runt Rom går som en ring och motorvägarna leder mot inland eller kust. Jag styrde kosan mot inlandet och staden Cassino inledningsvis, därifrån gick resan vidare till kusten.

På motorvägarna bildas emellanåt köer i och med att Italienarna kör enligt filosofin Plattan i botten tills du måste bromsa in, och vid varje avfart och påfart bromsas det på alla håll i och med att ingen följer hastighetsreglerna och det finns ingen jämn rytm i trafiken. Om detta är stressande för dig så rekommenderas de mindre nationella vägarna där det är färre bilar och samhällen efter vägen så hastigheten är jämnare.

Längs de mindre vägarna i Lazio är inte renhållning viktigt så det är en del sopor efter vägarna och med många påbörjade men aldrig färdigställda byggnadsarbeten påverkas de vackra landskapen något negativt. Detta till trots är det intressant att korsa berg och dal och passera mindre byar där man på sina hål säljer lokalproduceade produkter såsom Buffalo Mozzarella, så passa på att stanna och handla!

Läs också: 5 tips inför roadtrip

Lazio-bebyggelse-TravelGrip

roadtrip-i-italien-travelgrip rundresa-i-Lazio-Italien-TravelGrip-1

Cassino – liten stad med förödande krigshistoria

Staden Cassino totalförstördes i Andra Världskrigets slutskede när de allierade sakta tog tillbaka Italien ut nazisternas grepp. I Cassino ligger en av världens mest kända kloster, byggt år 529, men detta bombades hårt trots att munkar bodde här under den tuffa krigsetappen och både nazisterna och de allierade ville ha detta läge på 520 meters höjd över havet. Klostret återuppfördes 1964 och är majestätiskt sett både till läge men också arkitektoniskt. I Cassino finns ett krigsmuseum som berättar om alla detaljer.

Cassino-krigshistoria-Italien-TravelGrip Cassino-Lazio-TravelGrip

Monte-Cassino-kloster-Lazio-Italien-TravelGripMonte-Cassino-kloster-Italien-TravelGrip  Monte-Cassino-Lazio-TravelGrip

Gaeta – lugn på kusten

Kuststaden Gaeta var en viktig ort redan på antiken, här byggdes fort som använts genom tiderna. Under andra världskriget drabbades staden hårt och många av invånarna flydde från kusten, väl tillbaka har man försökt återuppbygga staden och näringslivet men än idag har staden det svårt att erbjuda arbeten till sina invånare förutom under sommaren då stränderna lockar folk. Detta till trots har staden en äldre och charmig stadsdel värd att strosa genom, sevärda kyrkor och slottet Aragonese-Angevine samt parken Mont Orlando i vilken det finns en grotta bland annat.

Gaeta-kuststad-Lazio-TravelGrip

Gaeta-Lazio-Italien-TravelGrip

Gaeta-hamn-Lazio-TravelGrip

Gaeta-kyrka-Lazio-TravelGrip

Lazios-stränder-Italien-TravelGrip

Travelgrip-i-Lazio-Italien

Nettuno och Anzio – Lazios riviera med minnen från kriget

Kuststäderna Nettuno och Anzio lockar många semesterfirare under sommaren och är därför fina städer med många restauranger, barer och en del hotell. Med stränder mitt i städerna och glassbarer överallt är det enkelt att spendera dagen strosandes i solen mumsande på god glass.

Utanför citykärnan i Nettuno ligger en gigantisk amerikansk kyrkogård med stupade soldater i södra Italien under från Andra Världskriget. I Anzios centrala delar finns ett litet krigsmuseum som berättar om hur viktig staden var för de allierade i deras kamp mot nazisterna.

Anzio är främst känd för sitt stora utbud av restauranger längs med fiskehamnen, är finns en 200 år gammal restaurang som är omtalad  hela Italien; Turcotto. Här, såsom på de flesta andra restaurangerna, serveras havets läckerheter i mängder av olika stilar. Allt från fisk till skaldjur.

Nettuno

Nettuno-strand-Lazio-TravelGrip

Nettuno-marina-TravelGrip

Nettuno-torg-gamla-staden-TravelGrip

Pasta-vongole-gamla-staden-Nettuno-TravelGrip

Amerikanska-kyrkogården-Nettuno-Lazio-TravelGrip Amerikanska-kyrkogården-Nettuno-TravelGrip

Anzio

Anzio-Lazio-Italien-TravelGrip-1 Marknadsstånd-Anzio-TravelGrip

Gaeta-hamnstad-lazio-TravelGrip

Anzios-strand-Lazio-Italien-TravelGrip

Anzio-Lazio-Italien-TravelGrip

Turcotto-exterior-Anzio-Lazio-TravelGrip

Turcotto-interior-Anzio-Lazio-TravelGrip

Boka boenden efter vägen – på förhand med Booking.com:


1 reaktion på ”Rundresa i Lazio Italien”

  1. Pingback: Avsmakningsmeny på Moma i Rom

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen