Sevärdheter i Dunkerque

I västra Frankrike finns än idag många minnesmärken kvar från Andra Världskriget. Framförallt i Bretagne, Normandie, Pas-de-Calais och Hauts-de-France uppmärksammar man historien. I nordvästra hörnet finns både krigshistoriska monument och andra trevliga sevärdheter i Dunkerque. 

Dunkerque, även kallat Dunkirk, är en liten flamländsk stad med strand mot Engelska kanalen. Genom åren har staden och regionen blivit franskspråkig, men flamländska lever kvar.

Trevliga sevärdheter i Dunkerque

Mest känd är Dunkerque för slaget om staden under Andra Världskriget. Staden fick utstå en del bombningar tidigt i kriget (1940), innan England utropade krig mot Tyskland. Omkring 330000 allierade soldater räddades från ett hemskt öde genom att britterna ordnade räddning via kanalen.

Museumet Musée Dunkerque 1940 Opération Dynamo har samlat historien om detta slag och också överlevnaden under resten av kriget och Frankrikes ockupation.

Intill ligger Jardin de Sculptures som är en park med skulpturer, men också med joggingspår för invånarna.

Sjöfartsmuséet Musée Portuaire de Dunkerque skildrar ännu äldre historia, genom många år har hamnen i Dunkerque haft stor betydelse. Inträdet inkluderar ombordstigning på skepp som ligger i hamnen.

Ytterligare inom vattentema finns här Aquarium de Dunkerque där exotiska fiskar och sköldpaddor. Perfekt som familjutflykt, entré 3 € för vuxna och gratis för barn under 12 år.

Stranden Plage de Malo-les-Bains är fantastisk att besöka vår och sommar, den är långrund och har finkornig sand. Längs stranden ligger många restauranger.

På torget Place Charles Valentin skådar man det imponerande rådhuset.

Shoppa på köpcentrumet Centre Marine och intilliggande byggnader. Här finns de felsta butiker man kan önska sig.

Läs också: Rundresa längs nordkusten i Frankrike

KARTA

MAT OCH DRYCK I DUNKERQUE 

Bortsett från klassiska sevärdheter i Dunkerque så bör man ju insupa den lokala mat- och dryckeskulturen. Öl är etablerat i denna del av Frankrike. Därför finns oftast belgisk öl på restauranger och barer, förutom klassiska drycken vin.

Le Bistrot de la Plage ligger intill stranden och locka många besökare sommartid. Dessvärre gör de rätt tråkiga pommes frites, troligen inköpta som frysta. Adress: 24 Digue de Mer.

Fikastället Cactus Cafe på stranden är perfekt för fika, frukost och brunch. Adress: 33 Digue de Mer.

På Chic Frite kliver man in i en mer riktig diner däremot. Menyn fokuserar på pommes frites, hamburgare, kött och mackor med mängder av olika såser att välja bland. Adress: 6 Rue Jean Jaurès

American Dream är som det låter en dröm om Amerika. Här finns självklart burgare och pommes frites på menyn. Dock är bröden annorlunda mot i USA, de är mer brödiga så att säga. Ät smarriga Churros till efterrätt. Adress: 38 Rue du Gouvernement.

Även på snabbmatsstället M Burger är det hamburgertema, även här med samma sorts bröd. Burgarna är kanske onormalt stora vilket gör det ypperligt för en nattmåltid efter en kväll ute. Adress: 2 Place du Minck.

Brasserie Mary Jane påminner lite om en amerikansk diner men är helfransk i sättet. Mary Jane agerar både pub och restaurang Adress: 13 Bis Quai de la Citadelle.

Lite finare middag avnjuts på Le Sweet Restaurant där klassiska rätter serveras på ett vackert sätt. Adress: 2BIs Quai de la Citadelle.

Fisk och skaldjur frodas i Atlanten och du finner dagsfärskt på den lilla saluhallen La Halle. De har öppet till 19:00 så passa på att äta lunch här eller en tidig middag. Adress: 103 Place du Minck.

La Halle och deras färska utbud

Rom-baren hos Aux Waterzooi är fantastik i och med deras stora utbud (40+) av Rom. Att äta middag här är inte heller fel. Ett glas Rom kostar omkring 8 euro. Adress: 82 Quai des Hollandais.

BOENDE I DUNKERQUE

Rulla till toppen